Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Deprem Altyapıyı Vuracak'

Türkiye Bilimler Akademisi'nce (TÜBA) konusunun uzmanı 4 bilim insanına hazırlatılan "Beklenen Marmara Depremi Riskler ve Önlemler" raporunda İstanbul'u bekleyen tehlikeye bir kez daha dikkat çekildi.

Cumhuriyet Gazetesi
'Deprem Altyapıyı Vuracak'

b>Türkiye Bilimler Akademisi'nce (TÜBA) konusunun uzmanı 4 bilim insanına hazırlatılan "Beklenen Marmara Depremi Riskler ve Önlemler" raporunda İstanbul'u bekleyen tehlikeye bir kez daha dikkat çekildi. Raporda, kenti depreme karşı güçlendirmek için acilen harekete geçilmesinin önemine de vurgu yapıldı.

45 sayfalık raporun; TÜBA Üyesi Prof. Dr. Naci Görür tarafından yazılan "Beklenen Marmara Depremi" bölümünde Marmara Denizi'nde yapılan araştırmalar sonucunda fay ile ilgili edinilen bilgilere ve risk analizine, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Erdik ve Doç. Dr. Eser Durukal 'ın "İstanbul'da Deprem Riski" bölümünde senaryolara yer verilirken Dr. Gündüz Fındıkçıoğlu 'nun kaleme aldığı bölümde de konutların dayanıklı hale getirilmesi için finansal öneriler ele alındı.

Erdik ve Durukal tarafından incelenen bölümde bugüne dek açıklanan deprem senaryolarının yanı sıra altyapının durumuna da yer verildi.

25 köprü hasar görecek
Raporda, kentteki altyapı ile ilgili deprem zafiyetinin, güncel deprem şartnamelerindeki deprem performans isteklerinin artması ve bakım sorunlarından kaynaklandığına dikkat çekildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve JICA tarafından yapılan çalışmalara göre kentte 480 adet köprünün deprem performansının ön değerlendirmesinin yapıldığı ve 21 köprünün hasara uğrayacağı, 4 köprünün orta derecede hasar alacağı sonucuna ulaşıldığı belirtildi.

Raporda, metropol alanı içinde yer alan doğalgaz sistemi boru hatlarında çok az hasar meydana geleceğinin tahmin edildiği ifade edilerek "Çalışmalar sonucunda 70 sızıntı hasarının, 17 kopma hasarının oluşabileceği öngörülüyor" denildi.

Sular kesilebilir
İstanbul'da deprem sonrasında yaklaşık 1600 noktada boru hasarının oluşabileceğine vurgu yapılan raporda, hasarların daha çok Avrupa Yakası'nda yoğunlaşacağı kaydedildi. En çok hasarın Fatih ve Güngören'de oluşmasının beklendiğine dikkat çekilen raporda şöyle devam edildi:

"İçme suyu sisteminde en çok boru hasarının 123 kırılma ile Küçükçekmece'de oluşacağı, Adalar'da pompa istasyonu hasarlarının meydana geleceği, atık su sisteminde ise Bakırköy'deki ana hatlarda 216 kırılma meydana geleceği, Pendik ve Tuzla'daki tünellerde orta derecede hasar oluşacağı öngörülüyor."

Trafolara dikkat
Raporda elektrik dağıtım istasyonlarının ve özellikle 380 kilovatlık trafo merkezlerinin yaklaşık yüzde 25'inin deprem performansları açısından yeterli güvenliklerinin bulunmadığının altı çizildi. İstanbul'da 1100 km. kablo hasarının oluşacağının tahmin edildiği raporda, en fazla hasarın Zeytinburnu, Güngören ve Bahçelievler'de oluşacağı kaydedildi.

İstanbul genelinde ve çevresinde endüstriyel tesislerin ortalama yüzde 6-8'lik bina kaybına uğrayacağının altı çizilen raporda, "Tüm sektörler için ortalama makine ve ekipman kayıpları yüzde 2.5, stok kayıpları ise yüzde 3 civarında gerçekleşebilir. Bu bağlamda İstanbul'da iş durması kayıplarının tüm sanayi tesisleri için depremin şiddetine göre yıllık cironun yüzde 5-10'u arasında ya da yüzde 2 ile 3'ü arasında olacağı söylenebilir" denildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-altyapiyi-vuracak_57834.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!