Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Deprem Konutunun Kolonları Hatalı Çıktı

İzmir’de 30 Ekim depreminde yıkılan Yağcılar Apartmanı yerine TOKİ tarafından ihale edilerek “depreme dayanıklı” nitelikte yeniden yapılan binanın kolonlarının hatalı olduğu ortaya çıktı.

yapi.com.tr
Deprem Konutunun Kolonları Hatalı Çıktı

İzmir’in Seferihisar açıklarında 30 Ekim’de meydana gelen 6,9 depremi sonrası yıkılan binaların yerine 7 tane proje ve rezerv alanı belirlendi. Bu alanlarda TOKİ tarafından ihale edilerek “depreme dayanıklı” nitelikte yeniden yapılan binalar yapılmaya başlandı. İkinci proje alanında yer alan Yağcılar Apartmanı’nın yerine yapılan binanın 5’inci kat kolonlarının hatalı olduğu ortaya çıktı. Katın kolon imalatlarının son derece özensiz bir şekilde yapıldığı kaydedildi.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; TMMOB İzmir İKK adına İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş, hatanın kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bir bina, statik açıdan doğru tasarlanmış olsa da yerinde projesine ve fen kurallarına uygun imal edilmediği, imalat sonrası bakımları düzgün yapılmadığı takdirde herhangi bir depremde istemediğimiz sonuçların ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Üstelik bu tür imalat hatalarının, binanın yıkılması durumunda tespitinin de oldukça zor olduğunu ifade etmek isteriz. Dolayısı ile imalat aşamasındaki denetim de bu nedenle son derece önemlidir. Denetim konusunda yaşanabilecek herhangi bir zaafiyetin bedelinin çok acı olduğunu 30 Ekim tarihinde 117 kişinin göçük altında kalarak ölümü ve yaşanan mal kayıpları ile hep beraber yaşadık.” diye konuştu.

Ulutaş, şunları söyledi: “Hatalı imalatların kırılarak yeniden yapılacağına dair bilgi tarafımıza ulaşmıştır. Fotoğraflara yansıyan görüntüler İkinci proje alanında yer alan eski Yağcılar apartmanı 5’inci kat kolonlarına ilişkin olup gerek bu yapıda 5’inci kata kadar olan imalatın gerekse 7 proje alanında ve depremden etkilenen diğer alanlarda şimdiye kadar yapılan imalatların hatalı olup olmadığının denetlenmesini, denetleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını istiyor; usul ve yasalara, projesine ve fen kurallarına aykırı imalatların tespiti halinde gereğinin yapılması idari makamların sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-konutunun-kolonlari-hatali-cikti_185631.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!