Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Depremdeki En Zayıf Halka Cılız Viyadükler

Olası bir deprem öncesi güçlendirme çalışmaları yapılması planlanan,İstanbul'daki ulaşımın atardamarı viyadükler için henüz hiçbir adım atılmad

Sabah
Depremdeki En Zayıf Halka Cılız Viyadükler

b>Olası bir deprem öncesi güçlendirme çalışmaları yapılması planlanan,İstanbul'daki ulaşımın atardamarı viyadükler için henüz hiçbir adım atılmadı.Şehirdeki 30 devlet hastanesi ise bakım için sırasını bekliyor.

Viyadük Alarmı
Olası bir Marmara depremine hazırlık çerçevesinde öncelikli olarak ele alınan viyadükler, hastaneler ve okul binalarına yönelik güçlendirme çalışmalarında, geçen 6 sene itibariyle kat edilen yol tatmin edici olmaktan uzak. Aralarında Ortaköy ve Mecidiyeköy gibi hayati önemdeki viyadüklerin de bulunduğu 123 viyadük ve köprü için henüz dişe dokunur bir onarma ve güçlendirme çalısmasına başlanamadı. Viyadüklerin yanı sıra güçlendirilmesi öngörülen hastanelerde, SSK hastanelerinin bir bölümü elden geçirilirken devlet hastanelerine ilişkin herhangi bir çalışma yapılmadı. Bu arada Marmara depreminden sonra gündeme gelen 400 milyon dolarlık Dünya Bankası kredisi için de geri sayım başladı. İstanbul Valiliği de depreme hazırlık amacıyla, bu kredinin kullanılacağı İstanbul Deprem Riski Azaltma ve Acil Durum Hazırlık Projesi'ni (İSMEP) hazırladı. Valilik, hazırladığı bu projeyi mart ayında Türkiye'ye gelecek Dünya Bankası yetkililerine sunacak.

HASTANELERE EL SÜRÜLMEDİ
SSK hastanelerinde depremle ilgili yapılan çalışmalarda devlet hastanelerine göre az da olsa yol alınabildi. SSK yetkilileri, 1999 yılından beri aralarında Göztepe Eğitim Hastanesi, İstanbul Eğitim Hastanesi, Kartal Hastanesi, Vakıf Gureba Hastanesi'nin de bulunduğu 31 sağlık kuruluşunun çeşitli ünitelerinde deprem tetkik ve takviye çalışması yapıldı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı olan 30 adet devlet hastanesine yönelikse herhangi bir çalışma yapılmadığı kaydedildi.

VİYADÜKLER BEKLEMEDE
Öte yandan İstanbul ulaşımının atardamarları konumundaki köprü ve viyadükler konusunda henüz tam bir önlem alınabilmiş değil. Marmara depreminden sonra Ortaköy viyadüğü, Ali Sami Yen Stadı'nın yanındaki Mecidiyeköy viyadüğü, Yıldız'daki Beşiktaş viyadüğü gibi 123 köprü ve viyadüğün onarılıp güçlendirilmesi gündeme gelmişti. Japon Hükümeti'nden alınan 100 milyon dolarlık krediyle bu viyadüklerin ve Boğaz köprülerinin güçlendirilmesi yapılacaktı. Ancak depremin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen çalışmalara başlanabilmiş değil. Karayolları 17. Bölge Müdürü Yakup Dost, şimdiye kadar Osmaniye ve Yenibosna üstgeçit köprüsü, Gaziosmanpaşa viyadüğü, Metris altgeçit köprüsü, Mahmutbey üstgeçit köprüsü, Kozyatağı altgeçit köprüsü, Ümraniye kavşağı ve Anadolu Otoyolu Kavşağı üst geçit köprüsü ile Mahmutbey viyadüğünün güçlendirme çalışmaları tamamlandığını belirtti.

İSMEP KREDİYİ BEKLİYOR
Deprem hazırlıklarının en önemli ayağını İstanbul Valiliği'nin hazırladığı İstanbul Deprem Riski Azaltma ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) oluşturuyor. İSMEP ve çalışmalarını konuştuğumuz afet işlerinden sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu, Dünya Bankası'ndan bu yıl içinde alınması planlanan 400 milyon dolarlık krediyle, iletişim ağının elden geçirileceğini ve Zeytinburnu ile Bakırköy'deki konutların deprem riskinin azaltılmasının sağlanacağını ifade etti. Karahasanoğlu, yapılan çalışmalara ilişkin şunları söyledi: "Kredi üzerinde hiç çalışılmayan 39 okul için kullanılacak. Geri kalan para ise 49 hastane binasının, 29 semt polikliniği ve SSK dispanserinin, 30 öğrenci yurdunun ve 45 idari binanın güçlendirilmesi çalışmasında harcanacak." Adem Karahasanoğlu şu an yapılan binaların depreme karşı güçlü yapılması gerektiğini belirterek, "İnsanlar ev alırken, mutlaka deprem riskine dair araştırma yapmalı" diye konuştu.

'Okullar depreme hazır'
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey 2 milyon 175 bin öğrencinin eğitim gördüğü İstanbul'da, okulların depreme tamamen hazır olduğunu iddia etti. Balıbey, 2 bin 350 okulun bulunduğu İstanbul'un zemin açısından riskli olan Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Silivri, Çatalca, Bakırköy, Bağcılar, Kadıköy, Maltepe, Tuzla, Pendik ve Kartal ilçelerinde bulunan 262 okula ait 339 binanın tarandığını ve bunların 54'ünün yıkıldığını kaydetti.

110 TRİLYON BÜTÇE
Bu ilçelerde geriye kalan okullarda ise takviye çalışmalarının sürdüğünü belirten Balıbey, şunları söyledi: "İki yıl önce başlayan takviye çalışmaları sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla bu okulların takviyesi için 110 trilyon lira harcandı. Diğer ilçelerdeki okulları da tek tek inceleyeceğiz." Balıbey, 1998'deki deprem yönetmeliğinden sonra, İstanbul genelinde yapılan 600 okul bulunduğunu ve şu an depreme en hazır kurumların okullar olduğunu vurguladı.





http://www.yapi.com.tr/haberler/depremdeki-en-zayif-halka-ciliz-viyadukler_22286.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!