Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Depreme Dayanıklı Uzay Evi

İzmit Depremi, Alman bilimadamlarını dış etkenlere dayanıklı ev üretmeye yöneltti. İlk örneği Güney Kutbu'na kurulacak "Uzay Evi" yakında kentlerde

Sabah
Depreme Dayanıklı Uzay Evi

b>İzmit Depremi, Alman bilimadamlarını dış etkenlere dayanıklı ev üretmeye yöneltti. İlk örneği Güney Kutbu'na kurulacak "Uzay Evi" yakında kentlerde de kullanılacak.

1999yılında 30 bin vatandaşımızın hayatını kaybettiği İzmit Depremi, Avrupalı bilimadamlarına ilham kaynağı oldu. Benzer felaketlere karşı önlem almak isteyen uzmanlar, uzay görevleri için geliştirdikleri özel ev projesini gündelik yaşama uygulama kararı aldı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından tasarlanan Uzay Evi deprem başta olmak üzere, sel, kasırga ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Projenin ilk uygulamasıysa, Alman bilimadamları tarafından yapılacak. 3 bin metrakelik Uzay Evi, ilk olarak Güney Kutbu'nda bulunan Neumayer-II araştırma üssünün yerine geçecek. Projenin toplam maliyeti 36 milyon doları bulacak. Uzmanlar, uzay evinin 2008 yılında faaliyete geçebileceğini söylüyor.

'FELAKET GEÇİRMEZ'
ESA adına açıklama yapan Fritz Gampe, uzay evi projesinin gündelik hayata geçirilmesi fikrinin beş yıl öncesine dayandığını belirtti. Gampe, Türkiye'yi hüzne boğan İzmit Depremi'nin ardından, uzay için geliştirilen teknolojileri depremlere karşı kullanma kararı aldıklarını söyledi. Silindir ve küre şeklinde iki tipte tasarlanan uzay evi, yere kendi bacaklarıyla tutunuyor. Bu sayede yer altındaki hareketlerden direkt olarak etkilenmiyor. Uzay Evi şu andaki haliyle Richter ölçeğiyle 7 şiddetindeki depremlere, 3 metrelik sel sularına ve saatte 220 kilometre hızla esen fırtınalara karşı dayanabiliyor.

ÇEVRE DOSTU
Uzay Evi'nin en büyük özelliği, kendi kendine yetebiliyor olması. Evin enerji ihtiyacı güneş panelleri aracılığıyla sağlanıyor. Bu sayede ek bir elektrik ve yakıt bağlantısına gerek kalmıyor. Binada bulunan gelişmiş geri dönüşüm sistemleri de suyu arıtarak yeniden kullanıma sunuyor. Yeni geliştirilen bir sistemse Uzay Evi'ni, hastalıklara yol açan maddelerden koruyor. Uzay Evi'nin dış cephesini kaplayacak bir maddeyle yıldırımlara karşı da koruma sağlanması amaçlanıyor. Binanın bir diğer özelliği, görevini tamamladıktan sonra başka bir yere taşınabilmesi ve kolaylıkla ortadan kaldırılabilmesi. Uzmanlar, çevre dostu olarak tasarlanan binanın, geleceğin kent yaşamında önemli rolü olacağını düşünüyor.

PROTOTİP HAZIRLANIYOR
Uzay Evi'nin gündelik hayata uygulanması düşüncesinin hayata geçirilmesi, fazla uzak görünmüyor. İlk aşamada bilimsel çalışmalar için tasarlanan Uzay Evi'nin, kentsel yerleşim alanlarında kullanılabilecek bir prototipi çok yakında yapılacak. Uzmanlar bu sayede inşaat sektörüne, Uzay Evi'nin yaygın olarak kullanılabileceğini göstermeyi amaçlıyor. ESA yetkililerinden Pierre Brisson, "geliştirdiğimiz uzay teknolojilerinin birçoğu dünya üzerindeki çeşitli sorunlara çözüm üretti. Uzay evi projemiz de inşaat sektörüne, kârlı ve ilginç alanlar sunacaktır" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/depreme-dayanikli-uzay-evi_18021.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!