Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Deutsche 'İzmir Limanı'na Girdi

İzmir Limanı'na 1 milyar 275 milyon YTL teklif eden Global - Hutchison - EİB grubuna Deutsche Bank da katıldı. Bankanın payının yüzde 20 olduğu öğrenildi.

Milliyet Gazetesi/Songül HATIRASU
Deutsche 'İzmir Limanı'na Girdi

ürkiye'de siyasetin karıştığı geçen hafta İzmir Limanı için masaya oturan Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri Ortak Girişim Grubu'nun çekişmeli geçen ihalede mola almadan 1 milyar 275 milyon YTL'ye çıkmasının 'sırrı' anlaşıldı. İhale öncesinde yabancılardan ortaklık teklifleri alan konsorsiyumun, masaya, Deutsche Bank'la da anlaşarak oturduğu öğrenildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Deutsche Bank ile ihale sürecinden önce projenin finansmanında rol almaları için görüşmeler yapıldığını ancak bankanın limana direkt ortak da olmak istediğini ve bu çerçeve el sıkışıldığını söyledi.

Deutsche'nin İzmir Limanı'ndaki payının ise yüzde 20'ler civarında olduğu öğrenildi. İzmir Limanı ihalesinde 49 yıllık işletim hakkı için en yüksek teklifi Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri Ortak Girişim Grubu vermişti.

11 limana daha ortak
Deutsche'nin dünyada 11 limanda daha ortaklığı bulunduğunu anlatan Satıcı şunları söyledi: "Türkiye'nin ihracatta çok uzun vadeli hedefleri var. Dış ticaret hep ana dinamik olacak. Dolayısıyla yatırımcıların gündeminde önümüzdeki dönemde limanlar, demiryolları, hava taşımacılığı, lojistik yatırımları olacak. Sadece Deutsche değil, dünyanın sayılı birçok yatırım kurumlarından daha teklif vardı. İhalede bunun rahatlığıyla davrandık, biz alacaktık."

Dış basında da yer aldı
İhalenin dünyanın önemli taşımacılık yayın kurumları arasında yer alan Lloyd's List, American Shipper, Seatrade Asia Online ve Factiva ajanslarınca önemli haber olarak duyurulduğunu belirten Satıcı şunları anlattı:

"Biz ihracatçılar olarak bu yatırımı kazanç motivasyonundan ziyade ihracatın sağlıklı gelişimi için yaptık. Liman Batı Anadolu, Ege'nin dünyaya açılacak kapısı. Bölgenin gelişimine daha iyi destek verecek başka bir enstrüman yok. Yeni yapılanmada bu limana dünyanın sayılı armatörlerinin gemileri de gelecek, belli periyotlara bağlı kalınmayacak artık. İzmir Limanı 2006'da TCDD tarafından yapılan taşımacılığın yüzde 27'sini gerçekleştirdi."

İzmir Limanı'ndaki konumlarını 'misyoner ortak' olarak tanımlayan Satıcı, "Yönetimde ihracatçıların da temsilcisi olacak. Limanın kapasitesinin 2 - 3 katına çıkarılması öncelikli hedef" dedi.

Nakit ödeme yapılacak
Rekabet Kurulu'nun onaya ilişkin kararının çıkmasının ardından imtiyaz sözleşmesi söz konusu olduğu için Danıştay'a başvurulacağını anlatan Satıcı, "Ödeme bu süreçlerin ardından yapılacak. İhale bedeli bir defada ve nakit ödenecek" diye konuştu.

Hutchison 41 ülkede liman işletiyor
İzmir Limanı ihalesine katılan konsorsiyum üyelerinden Hong Kong merkezli Hutchison Port Holdings, tüm dünyada 5 önemli alanda yatırımlar yapan Hutchison Whampoa Ltd. şirketinin bir iştiraki. Grup Hong - Kong'un elektrik şirketinin, Hong - Kong Telekom'un ve Hong - Kong Tüneli'nin de sahibi. Kanada'da petrol şirketi de bulunan Hutchison Whampoa, 41 ülkede liman işletmeciliği, telekom haberleşme, e - ticaret, emlak, enerji, perakende ve üretim sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deutsche-izmir-limanina-girdi_53938.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!