Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dijital Ortamda ‘El Yazmaları’

Kültür Bakanlığı, Türkiye’nin bütün el yazmalarını dijital ortama aktararak internet üzerinden yurtiçi ve yurtdışındaki araştırmacılara pazarlayaca

NTV-MSNBC



b>Kültür Bakanlığı, Türkiye’nin bütün el yazmalarını dijital ortama aktararak internet üzerinden yurtiçi ve yurtdışındaki araştırmacılara pazarlayacak.

Süleymaniye Kütüphanesi ve Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nde bu amaçla çalışma başlatan bakanlık, daha sonra Kahire ve Saraybosna gibi yurtdışındaki Osmanlı mirası el yazmalarını da dijital ortama aktaracak.
Kültür Bakanlığı, el yazmaları bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden olan, sadece yazma eserler kütüphanelerinde 114 bin 925 el yazması bulunan Türkiye’nin, yurtiçindeki ve yurtdışındaki el yazmaları zenginliğini dijital ortama aktarmak üzere çalışmalara başladı.
Bakanlık, bugüne kadar mikrofilme çekilerek araştırmacıların hizmetine sunulan el yazmalarının daha çağdaş bir şekilde araştırmacılara sunulması amacıyla dijital ortama aktarılmasına karar verdi. Bu amaçla, İstanbul’daki Süleymaniye Kütüphanesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi ve Mevlana Müzesi’nde çalışmalara başlandı. Söz konusu kütüphanelerde bulunan el yazmalarından öncelikle Arapça-Türkçe olanlar, daha sonra da Arapça, Farsça ve diğer dillerde olanlar dijital ortama aktarılacak.

İNTERNET ÜZERİNDEN PAZARLANACAK
Ayrıca, Türkiye’nin çok kısa bir süre içinde bu birikimini internet üzerinden pazarlayabilecek bir teknik donanıma sahip olması için yazma eserleri bulunan Kastamonu Valiliği, Amasya ve Bursa belediyeleri, Atatürk ve Selçuk üniversiteleri ile de bu yönde çalışmalara başlandı.
Bakanlık, yurtiçindeki eserlerin dijital ortama aktarılmasından sonra Kahire, Bosna gibi yurtdışındaki Osmanlı mirası el yazmalarının kopyalarını da alarak bunları da dijital ortama aktaracak. Kültür Bakanlığı, daha sonra Türkiye’nin sahip olduğu bu büyük mirası internet üzerinden belli bir ücret karşılığında yurtiçi ve yurtdışındaki araştırmacıların hizmetine sunacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dijital-ortamda-el-yazmalari_3893.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!