Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

"Dubai Kuleleri" İstanbul'un...

Dubaİstanbul

Aziz Nesin, bu ülkenin en iyi okumuş, çözmüş, yazmış insanlarının başında gelir. Hayatta olsa ne yazdı diye düşünüyorum sabah beri. İki yıl önce spiral ikiz kule yapması için 100 bin dolara Dubai Şeyhi'ne vakfedilmeye kalkılan arazi, tam da Nevruz günü görkemli ihaleyle iki yıl öncenin tam yedi kata fiyata yine Dubai prens şeyhine şey edilince, ne

Radikal Gazetesi/Zeki Coşkun



b>Aziz Nesin, bu ülkenin en iyi okumuş, çözmüş, yazmış insanlarının başında gelir. Hayatta olsa ne yazdı diye düşünüyorum sabah beri. İki yıl önce spiral ikiz kule yapması için 100 bin dolara Dubai Şeyhi'ne vakfedilmeye kalkılan arazi, tam da Nevruz günü görkemli ihaleyle iki yıl öncenin tam yedi kata fiyata yine Dubai prens şeyhine şey edilince, ne yazardı acaba Aziz Nesin?

'Kazan Töreni'ni yeniden kaleme alır mıydı? O 'Kazan Töreni' ki, 1956'da İtalya'da 22 ülkeden yazarlar arasında düzenlenen Altın Palmiye Mizah Yarışması'nda birincilik kazandırmıştır Nesin'e. Ertesi yıl, yani bundan tam 50 yıl önce aynı ödülü ikinci kez almıştır Fil Hamdi'yle...

Daha satış-sözleşme filan yokken maketi iki yıl önce başbakanın makam odasını süsleyen İstanbul'a kondurulacak spiral ikiz kulelerin, Kazan Törenlerinin, Prens Şeyhler'in, 'Fil Hamdilerin diyarıdır burası; Dubaİstanbul!

İhalesiz, sadece proje üzerinden (maket yapılmış ya...) arazinin kafadan Prens Şeyh'e devredilmesine karşı çıkanları Başbakan'ın 'sermaye ırkçılığı'yla suçladığı ülkedir burası. Sermayenin Arap'ı, Yahudisi, yerlisi mi olurmuş? Para paradır. Gelecek, biz de istediğini vereceğiz. O kazanacak, biz de nasipleneceğiz. 'Kazan Töreni.'

Üst üste iki kez Altın Palmiye'yi alınca Aziz Nesin, İtalya'da bir hayli ünlenmiştir. Bazıları onu dünyanın en büyük mizahçısı olarak bile değerlendirmektedir. Ki, tescillidir de bu: 1969'da 'İnsanlar Uyanıyor' adlı öyküsüyle Moskova'da dönemin en büyük mizah dergisinin ödülünü, Altın Krokodil'i kazanıyor.

'İnsanlar Uyanıyor!' Ve fakat işin aslı, 'Eller Ay'a Biz Yaya'dır: Nesin'in Altın Krokodil'i kazandığı 1969'da Günaydın gazetesindeki köşesinin adıdır 'Eller Aya Biz Yaya'. Çünkü uzayda cirit atılmaktadır, Ay'a ayak basılmıştır. "İnsan için küçük, insanlık için büyük bir adım". Ve 'İnsanlar Uyanıyor'ken, yaya kalmayanlar at, eşek sırtında bir yerden bir yere gitmektedir Anadolu'da. Kağnı arabası. 'Kazan Töreni'.

Rivayet edilir ki, onu dünyanın en büyük mizahçısı olarak gören, hayranlarından bir İtalyan yazar 1980'li yıllarda Nesin'in ziyaretine gelmiştir. Epeyce de kalmıştır İstanbul'da. Sonra da Aziz Nesin ustaya, "Dünyanın en büyük mizahçısı olmak bir yana, sen vasat bile değilsin" demiştir.
Niye?

"Çünkü memleketinizde her an, her yerde mizahın, absürdün âlâsı var. Yazdıkların, gördüklerimin yanında çok, çok zayıf kalıyor!"
Eğer doğruysa bu rivayet, buraları görmüş, tanımış bir İtalyan yazar varsa, dün 100 milyon dolar fiyat biçilen arazinin 705 milyon dolara gittiğini duymuşsa, ne düşünmüştür?
Dubaİstanbulluyuz biz. Her şey olur burada. Şeyh Prens'e devredilen arazinin olduğu bölge, Levent, 'İstanbul'un Manhattan'ı olarak anılmaktaymış. (Allah Allah... İstanbul'un Manhattan'ı var zaten, Taşyapı ürünü!) Bu son ihalede Dubai Towers'a kavuşmakla kalmamış, eski İETT garajının metrekare fiyatını 18 bin dolara fırlatmışız. Böylece, ortalama arazi değerinin 10 bin dolar olduğu New York Manhattan'ı ikiye katlamaktaymışız.
Hey yavrum hey... Şehrimize verdiğim Dubaİstanbul adını Simyaistan olarak düzeltiyorum izninizle. İlmi simya diyarıdır burası, herkes Simyacı (Bkz: Paulo Coelho). Herkes 'endi menkıbesini yaratmakta'dır.
Bakınız, "Ne mozaiği ulan, mermer bu, mermer" diye gürleyen rahmetli başbuğ Türkeş ömrünün son deminde Bozkurtlar'ına Komünist Nâzım Hikmet'in "Dört nala gelip uzak Asya'dan" dizeli 'Davet'iyle seslenmişti. 10 yıl önce "Minareler süngümüz/Kubbeler miğfer/ Camiler kışla" diyen Erdoğan da aynı Nâzım'ın aynı şiirini okuyor bugün Nevruz'da!
Yok mu Dubaistan'ı, Simyaistan'ı yazan?

http://www.yapi.com.tr/haberler/dubaistanbul_52911.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!