Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Dünya İkincisi Olduk'

2004'ü 589 milyon dolar kârla kapatan Erdemir'in Başkanı Berber, 'Türk çelik endüstrisi dünyada Çin'den sonra en hızlı büyüyen endüstri' dedi. Türk

Radikal
'Dünya İkincisi Olduk'

004'ü 589 milyon dolar kârla kapatan Erdemir'in Başkanı Berber, 'Türk çelik endüstrisi dünyada Çin'den sonra en hızlı büyüyen endüstri' dedi.

Türkiye'nin en büyük yassı çelik üreticisi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın yönetim kurulu başkanı Recai Berber, 2004 yılında satış, ciro ve kârlılıkta rekor kıran Erdemir Grubu'nun esas faaliyet kârının 631 milyon dolara yükseldiğini söyledi. "Türkiye çelik endüstrisi, dünyanın en hızlı büyüyen çelik endüstrileri arasında Çin'den sonra ikinci sırada" diyen Berber, grubun net dönem kârının da 589 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Erdemir Grubu'nun 2004 yılı faaliyet sonuçlarıyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Recai Berber, dünyada ilk defa demir çelik üretiminin 1 milyar tonun üzerine çıktığına işaret ederek "Dünyada demir çelik sektörü altın çağını yaşıyor" dedi.

Erdemir'in 2004 mali sonuçlarına göre, şirket üretim miktarını 81 bin ton artışla, 3.6 milyon tona çıkardı. Grubun üretimi ise yüzde 22 artarak 6.8 milyon ton oldu. Erdemir'in satış miktarı 3.6 milyon tona ulaştı. Grubun toplam satış miktarı ise 6.8 milyon ton oldu. Erdemir'in satış geliri yüzde 59 artarak 2 milyar 69 milyon dolar oldu. Grubun konsolide satış geliri ise yüzde 40 artışla 3 milyar 269 milyon dolara ulaştı.

Taliplilerini geçti
Erdemir'in faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (FAVÖK) marjı, Erdemir özelleştirmesiyle ilgilenen şirketler arasında yer alan Corus, US Steel ve Arcelor gibi dünya çelik devlerinden çok daha yüksek çıktı. Basın toplantısında sunulan rapora göre 2004 yılı dokuz aylık verileriyle oluşturulan tabloda, Erdemir Grubu'nun FAVÖK marjı yüzde 28.8 iken, Corus'un yüzde 4, US Steel'in yüzde 9.3, Arcelor'un ise yüzde 11.9 düzeyinde bulunuyor.
Toplantıda soruları da yanıtlayan Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, Erdemir'in kendinden daha düşük performanlı şirketlere satılmasına yönelik bir soruyu ise, "Kimin kime talip olacağına ilişkin bir kısıtlama yok. Bakarsınız biz de birilerine talip oluruz" diye yanıtladı.

Nippon Steel'ı kârlılıkta geçti
Erdemir, 589 milyon dolarlık konsolide net kârıyla, dünyanın üçüncü büyük üreticisi Nippon Steel'i geride bıraktı. Nippon Steel geçen yılı, 393 milyon dolar net kâr rakamıyla kapatabildi. Dünyanın en büyük çelik üreticisi Mittal Steel'in 2003 yılı bilançosuna göre net kâr rakamı 6.8 milyar dolar. Erdemir, kendisini satın almak isteyen Mittal Steel'in yüzde 8.6'sı kadar kâr etmiş. Yine Erdemir'in taliplerinden dünyanın ikinci büyük çelik şirketi Fransız Arcelor'un, 2004 yılı net kârı ise 3.1 milyar dolar. Erdemir'in 2004 kârı Arcelor'un yüzde 19'u kadar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunya-ikincisi-olduk_23873.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!