Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünya Mirası Talan Ediliyor

Yeterince korunmadığı gerekçesiyle UNESCO'nun (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü)'Dünya Mirası' listesinden çıkarmaya hazırland

Milliyet
Dünya Mirası Talan Ediliyor

eterince korunmadığı gerekçesiyle UNESCO'nun (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü)'Dünya Mirası' listesinden çıkarmaya hazırlandığı Zeyrek ve Süleymaniye'deki tarihi ahşap yapılar, hırsızlarca talan ediliyor. Hırsızlar öyle gözükara ki, yapıları inceleyen Ulusal Ahşap Birliği üyelerinin araçlarını da soymaya kalktılar.

Yapıları korumak için 'Tarihe Sağlam Bir Çatı' kampanyası başlatan Ulusal Ahşap Birliği üyeleri, bakıma alınacak binaları saptamak için gittikleri Zeyrek'te müthiş bir talanla karşılaştı. Hırsızlar tahta bırakmadığı için, bazı ahşap yapıların etrafının, Fatih Belediyesi'nce alüminyum perdeyle çevrildiği gözlendi. İnceleme sürerken çevredeki hırsızlar, birlik üyesi mimar Esat Demirel'in cipinin camını kırıp müzik setini almak istedi. Hırsızlar mahallelilerin müdahalesiyle kaçarken birlik üyeleri, "Elimizi çabuk tutmazsak hırsızlar koruyacak tek bir ahşap bile bırakmayacak" dedi.

Türkiye'ye sarı kart
Birlik Başkanı Prof. Dr. Nurgün Erdin ise yaklaşık 100 yıllık ahşap evlerden birçoğunun yıkılması üzerine UNESCO'nun Haziran 2003'te Türkiye'ye 'sarı kart' gösterdiğini kaydederek, şu uyarılarda bulundu:
"UNESCO, binalarda tarihi doku kaybı sürerse bölgeyi Dünya Mirası listesinden çıkarıp Tehlikede Olan Dünya Mirası listesine alabileceği uyarısında bulundu. Bunun üzerine resmi ve sivil toplum kuruluşları, büyük bir koruma kampanyası başlattı. Birçok ünlü ismin de destek verdiği kampanya ile yıkılmak üzere olan yapılara 'acil yardım' hedefleniyor. Tarihi evler, çatıları onarılarak ya da yeniden yapılarak, öncelikle dış etkenlerden korunacak. Daha sonra da otantik özellikleri korunarak, tamamen onarılacak."

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunya-mirasi-talan-ediliyor_8726.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!