Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünyanın En Büyük Anıt Rölyefi Yapıldı

Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart tarihinde açılışı yapılacak olan Çanakkale anıt rölyefi, 45 metre uzunluğu, 3.5 metre genişliğiyle rekor

Sabah
Dünyanın En Büyük Anıt Rölyefi Yapıldı

b>Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart tarihinde açılışı yapılacak olan Çanakkale anıt rölyefi, 45 metre uzunluğu, 3.5 metre genişliğiyle rekorları zorluyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart 2004 tarihinde açılışı yapılacak olan Çanakkale anıt rölyefi, 45 metre uzunluğu, 3.5 metre genişliğiyle rekorları zorlayacak. Planında 4.5 metrelik Atatürk heykelinin de bulunduğu proje; Çanakkale Şehitleri'ni Anma Günü olan 18 Mart 2004 tarihine yetiştirilmek için, günde 24 saat çalışan 15 kişilik bir ekiple 80 günde hazırlandı.

1.6 TRİLYONA MAL OLDU
Kuvayi-Milliye ve Atatürk temalarını işleyen anıt rölyefi gerçekleştiren sanatçı heykeltraş Azmi Sekban "Heykel ve rölyef ülkemizin varoluşunun simgesidir. Burada yaptığımız rölyef dünyanın en büyük anıtıdır" dedi. Yapımında 60 ton çamur ve 100 metrekare strafor kullanılan anıt rölyef, 15 kişilik heykeltraş ekibi ile 80 günde tamamlandı. Proje için Kültür Bakanlığı 100 gün süre vermişti. Yine 1952 yılında 80 kişinin adının yazıldığı sembolik anıt mezarlık Çanakkale Şehitleri Anıtı'nın önüne taşınarak yenilendi. 250 bin kişinin öldüğü alanda çevre düzenlemesi ve otopark inşaatlarıyla mezarların bakımları da yapıldı. Proje Kültür Bakanlığı'na 1 trilyon 600 milyar liraya mal oldu. 1952 yılında mimar Doğan Erginbaş tarafından başlatılan ve 1960 yılında duran inşaatlar, Kültür Bakanlığı'nın verdiği bütçe ile 18 Mart Çanakkale Anma Günü'ne yetiştirildi. Üzerinde değişiklikler yapılan Çanakkale Şehitleri Anıtı'nın inşaatı 1954 yılında halktan para toplanarak başlamış,yapımı 6 yıl 4 ay sürmüştü. 41 metre 70 santimetre yükseklikteki anıtın altındaki müzenin yenilenmesi de yapıldı.

3 YILDA YAPILIRDI
Harbiye Askeri Müzesi'ndeki veriler ve bilgilerden yararlandığını belirten Heykeltraş Azmi Sekban, "Bu eserin yapımında büyük emekleri geçen çalışma arkadaşlarım Orhan İlyas, Eyüp Öz ile burada isimlerini sayamayacağım herbiri kendi dalında uzman sanatçı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Normalde 3 yılda yapılacak bir anıt rölyefi biz 24 saat çalışarak 80 günde tamamladık. Türk gençliği bu eseri gördükçe tarihine ve kimliğine sahip çıkacaktır. Eserimizin oluşumunda destek veren başta Kültür Bakanlığı olmak üzere tüm kurumlara teşekkür ediyoruz. Herkes özveriyle çalıştı" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyanin-en-buyuk-anit-rolyefi-yapildi_9885.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!