Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

DYO, Yangına Dayanıklı Boyanın Patentini Alacak

DYO, Yangına Dayanıklı Boyanın Patentini Alacak

Zaman



eleceğin en önemli teknolojilerinden biri olarak gösterilen ‘nanoteknoloji’li boya üreten DYO, patent için başvuruda bulundu. Böylece Yaşar Grubu, aynı miktarda boyayla çok daha fazla boya üretmenin mümkün olduğu nanoteknoloji ile üretim hakkına tek başına sahip olacak.

Maddenin yapısına atomik düzeyde müdahale ederek yeni maddeler ve ürünler geliştirmeyi sağlayan ve boyadan tekstile, kozmetikten sağlığa her alanda devrim niteliğindeki yeni bilim dalına nanoteknoloji deniyor. DYO’nun bu yöntemle ürettiği ürünler arasında çizilmez UV vernik, ışıkla kendini temizleyen dış ve iç cephe boyası ve yangın geciktirici boya bulunuyor. Firmanın İzmir Çiğli’deki tesislerinde düzenlenen basın toplantısında nanoteknoloji ile üretilen vernik ve boyalar tanıtıldı. Yaşar Holding Boya Grubu Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, nanoteknoloji için araştırma geliştirmeye 1,5 yılda 200 bin dolar harcadıklarını söyledi. Bu yıl nanoteknoloji ile ürettikleri boya ürünlerinde bin tonluk satış hedefine ulaşmayı amaçladıklarını bildiren Yiğitbaşı, 10 milyon dolarlık gelir beklediklerini kaydetti. Türkiye’nin gelişmesi açısından bu teknolojinin çok önemli olduğuna işaret eden Yiğitbaşı, “Gelecekte nanoteknolojinin var olduğu ülkeler yaşayacak. Küçük üreticiler ise önemini yitirecek.” dedi. Ar-Ge Koordinatörü Gülsen Çeliker de konvansiyonel boya ile nanoteknolojili boyanın üretim maliyetleri arasında yüzde 15-20 civarında fark olduğunu söyledi, ancak bu farkı fiyatlara yansıtmayacaklarını vurguladı. Çeliker, 3 yıllık periyotta tüm boya ürünlerini nanoteknoloji ile üretmeyi planladıklarını dile getirdi.

Toplantının ardından konvansiyonel ve nanoteknolojili boya ürünleriyle boyanmış iki ayrı ev maketi, noter huzurunda alev testine tabi tutuldu. Piyasada satılan konvansiyonel boya ile boyanan bir maket eve 3 litrelik yanıcı madde döküldü. Piyasadaki ürünle boyanan ev iki dakikada yanarken; ahşap evler için üretilen nanoteknolojili boya ile boyanan maket 8 litrelik yanıcı madde kullanılmasına rağmen maket evin yanması yaklaşık 10 dakikayı buldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dyo-yangina-dayanikli-boyanin-patentini-alacak_30089.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!