Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ege Depreme Hazır Değil

17 Ağustos'tan sonra tüm ülkede artan deprem hassasiyeti Ege'de sözde kaldı. Ege'de olası felaketlere karşı bir hazırlık yapılmadığı ortaya çıktı.<

Akşam



b>17 Ağustos'tan sonra tüm ülkede artan deprem hassasiyeti Ege'de sözde kaldı. Ege'de olası felaketlere karşı bir hazırlık yapılmadığı ortaya çıktı.

2 trilyonluk proje bekliyor

Sık sık deprem yaşanan İzmir'de 2 trilyon liraya kurulacak 10 deprem izleme merkezi, Büyükşehir Belediye eski Başkanı Ahmet Piriştina'nın ölümüyle askıya alındı.

Her eve bir çadır kampanyası

Manisa'da ise ildeki okul ve hastaneler de dahil kamu binalarının yüzde 70'inin 6.5 şiddetindeki depremde yıkılacağı öne sürüldü. Bir haftada 500 depremin kaydedildiği Muğla'da herhangi bir önlem alınmadığı ortaya çıktı. Denizli'de ise sadece 'her eve bir çadır' kampanyası düzenleniyor.

Doğa uyarıyor Ege uyanmıyor

17 Ağustos felaketinin 5'inci yılında Ege'nin depremden ders almadığı ortaya çıktı. İzmir'de yarım kalan izleme istasyonu projesi dışında Manisa, Muğla ve Denizli'de depreme karşı önlem alınmadığı belirlendi

Denizli ve Muğla merkezli depremlerin Egeliler'i 'etkilemediği' ortaya çıktı. İzmir'in 10 merkezle izlenmesini sağlayacak olan proje, Başkan Ahmet Piriştina'nın vefatıyla askıda kaldı. Gökova Körfezi merkezli depremlerle beşik gibi sallanan Muğla'nın gözü kulağı Kandilli Rasathanesi'nde. Denizli'de deprem korkusu, 'her eve bir çadır' kampanyasıyla aşılmaya çalışılıyor. Manisa'da da durum farklı değil. Bayındırlık Müdürlüğü'nün verilerine göre olası 6.5 şiddetindeki bir depremde kentteki kamu binalarının yüzde 70'i yerle bir olacak.

Ege Bölgesi'ndeki sismik hareketler yalnızca Kandilli Rasathanesi'ne ait 3 istasyondan izleniyor. Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Doç. Dr. Coşkun Sarı, Kandilli Rasathanesi'nin yıllar önce İzmir'in Işıkkent Semti ile Aydın'ın Çine ve Çanakkale'nin Ezine ilçelerine koyduğu istasyonların yeterli olmadığını belirtti. Sarı, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin Strasbourg Üniversitesi ortaklığında Ege Bölgesi'nin geniş anlamda sismolojik araştırmasına yönelik bir proje hazırladığını açıkladı.

Projeyi zamanın Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'ya sunduklarını ve olumlu yanıt aldıklarını belirten Coşkun Sarı, şunları söyledi: 'Piriştina projeye büyük önem verdi. Fakat seçimler çok yaklaşmıştı ve yeterli zaman yoktu. Daha sonra seçim bildirgesinde konuya yer verdi. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir Deprem Araştırma Merkezi kurulmasına yönelik 2 trilyon liralık bütçe de ayırmaktaydı. Fakat vefatıyla her şey yarım kaldı. Ege Bölgesi'ndeki yeraltı hareketleri yalnızca Kandilli'den takip edilemez. Bölgeyi izleyecek İzmir merkezli geniş çaplı bir istasyon kurulmalı.'

ÖNLEM ALINMALI

İzmir için ciddi bir sinyal olan Urla depreminin üzerinden 1 yılı aşkın süre geçmesine rağmen hiçbir girişimde bulunulmadığını dile getiren Sarı, belediyelerin ve halkın bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini söyledi. Sadece İzmir'de en az 8 -10 adet istasyon kurulması gerektiğin belirten Sarı, Ege Bölgesi söz konusu olduğunda rakamın daha da artacağını söyledi. Yeterli bütçenin sağlabilmesi için belediyelerin ve halkın projeye sahip çıkması gerektiğini dile getiren Sarı, 'Proje için toplam 2 trilyon lira civarında bir bütçeye ihtiyaç var. İstasyonların her biri online olarak İzmir'de kurulacak bir merkeze bağlanmalı' dedi.

ÜRPERTEN TABLO

Ege'de yüksek deprem riski bulunan iller arasında olan Manisa'da, Bayındırlık Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı açıklamalar ise tüyler ürpertiyor. Müdürlük yetkilileri, kentte mevcut kamu binalarının yüzde 70'inin, meydana gelebilecek 6.5 şiddetindeki bir depremle yerle bir olacağını açıkladı. Manisa'da 1994 yılında meydana gelen 6.2 şidddetindeki depremin hasarlarının hünez onarılamadığını belirten yetkililer, binalarda, yapılması gereken testlerin bir kısmının uygulanmadığını açıkladı. Meydana gelebilecek bir depremin insanlara ağır bedeller ödeteceğini vurgulayan müdürlük yetkilileri, binaların depreme dayanıklılık testlerinin tamamını içeren bir teknik check-up'tan geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ege-depreme-hazir-degil_16400.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!