Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ege’nin Liman Sıkıntısı Çandarlı ile Çözülecek

Ulaştırma Bakanlığı, Ege Bölgesi'nde yaşanan derin liman sıkıntısını, Çandarlı Limanı projesinin hayata geçirilmesi ve mevcut Alsancak Limanı'nın r

Zaman



b>Ulaştırma Bakanlığı, Ege Bölgesi'nde yaşanan derin liman sıkıntısını, Çandarlı Limanı projesinin hayata geçirilmesi ve mevcut Alsancak Limanı'nın rehabilite edilmesiyle aşmayı hedefliyor.

Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürü Niyazi Zalgı, liman problemini çözmek için ayrıca Nemrut bölgesine kadar demiryolu yaparak liman işine ilgi duyan özel yatırımcılara yardımcı olacaklarını söyledi. Aliağa'da bulunan Nemrut Limanı bölgesinde 5 faal iskele bulunduğuna dikkat çeken Zalgı, bazı özel firmaların gerekli izinleri alarak söz konusu bölgede iskele yapmak için beklediklerini kaydetti. Nemrut'un dökme ve parça yükler için kullanılabilecek İzmir'e en yakın liman bölgesi olduğunu aktaran Niyazi Zalgı, İzmir'de ikinci bir liman bölgesi olarak ise Çandarlı'yı düşündüklerini kaydetti. Çandarlı Limanı'nın fizibilite çalışmasının devam ettiğini vurgulayan Zalgı, "Yıl sonu itibarıyla fizibilite çalışmaları tamamlanacak. Bunun hemen ardından yatırım yapıldığı takdirde ekonomiye geri dönüp dönemeyeceğine bakacağız. Eğer sonuçlar olumlu olursa limanın yapımına başlanacak." dedi.

Genel Müdür Zalgı, Çandarlı'nın yaklaşık 1 milyar dolarlık bir proje olduğunu kaydetti. Fizibilite çalışmalarının İspanyol-Türk ortak firmalar grubu tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayan Niyazi Zalgı, Ege'de ihracatçı ve ithalatçıların sorununun çözümü için Alsancak Limanı'nın rehabilite edilmesiyle ilgili ihale açıldığını; ancak bu ihalenin iptal edildiğini söyledi. Zalgı, Alsancak limanı için özelleştirme çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı. Bakanlığın, limanların tümünü özelleştirme çalışması içinde olduğunu anlatan Zalgı, bu çerçevede rehabilite çalışmalarının, özelleştirme sonrası ilgili özel sektör firmaları tarafından yapılmasının planlandığını vurguladı.

Nemrut Limanı'nın demiryolu bağlantısının yüzde 90 oranında tamamlandığını hatırlatan Zalgı, özel mülkiyet sorunları nedeniyle projenin tamamlanamadığını belirtti. Kamulaştırma işlemlerinin, özel şahıslarda olduğu için belirli usullere bağlandığına dikkat çeken Zalgı, şu bilgileri verdi: "Devlet, vatandaşın arazisine önce anlaşarak satın almaya çalışıyor. Bu olmadığı takdirde mahkemeye gidiyor ve mahkeme tarafından tespit edilen bedeli ödeyerek alıyor. Nemrut'un demiryolu bağlantasının tamamlanamaması tamamen kamulaştırma çalışmalarının mahkemeye intikal etmesinden kaynaklanıyor. Söz konusu bölgenin üç ayrı noktasında kamulaştırma çalışmaları yapılacak; ancak bunların mahkemesi sürüyor. Mahkemeler neticelendiğinde sorun ortadan kalkacak ve projeyi tamamlayacağız. Nemrut'un demiryolu bağlantasını bu yıl sonuna kadar tamamlayacağız."

http://www.yapi.com.tr/haberler/egenin-liman-sikintisi-candarli-ile-cozulecek_15052.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!