Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ekonomiye Güvende Sert Düşüş

Ekonomik güven endeksi yılın ilk ayında geçen yılın son ayına göre yüzde 16.8 azalarak 83.88 değerine geriledi.

yapı.com.tr
Ekonomiye Güvende Sert Düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu ekonomik güven endeksi ile tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir endeks oluşturdu. Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin endekslerin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.

Hürriyet'in haberine göre, endeksin 100’den küçük olması kötümser, büyük olması iyimser durumu gösteriyor.Yılın ilk ekonomik güven endeksi verisindeki düşüş TÜİK açıklamasına göre, hizmet, reel kesim (imalat sanayi), tüketici ve inşaat güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Ekonomik güven endeksi siyasi belirsizlik, güvenlik endişeleri ve TL’deki değer kaybı nedeniyle eylülde ayında 72.6’ya gerileyerek TÜİK’in veriyi hesaplamaya başladığı Ocak 2012’den beri en düşük değeri almıştı. Endeks sonraki aylarda yükselişe geçerek ekimde 82.6, kasımda 104.8, aralıkta ise 100.8 değerini almıştı. TÜİK endeksin, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından öncü bir gösterge olduğunu belirtiyor.

Ekonomik güven endeksinde bulunan hizmet sektörü güven endeksi ocakta ayında bir önceki aya göre yüzde 6.6 azalarak 92.53 değerine düştü. Reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksi aralık ayına göre yüzde 2.7 düşerek ocak ayında sırasıyla 105.90 ve 71.62 değerlerine ulaştı. İnşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 1.4 azalarak 83.91 değerini aldı. Perakende ticaret sektörü güven endeksi ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 3.6 oranında artarak 104.93 değerinden 108.76 değerine yükseldi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ekonomiye-guvende-sert-dusus_142788.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!