Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Enerji Arz Çeşitliliğinde Nükleer Güç Santrallerinin İstisnası Tabii ki Olamazdı''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral yapma konusunda çok kararlı olduklarını belirterek, ''Ok yaydan artık fırlamıştır, enerjide arz çeşitliliğinde nükleer güç santrallerinin istisnası tabii ki olamazdı''dedi.

yapi.com.tr / AA
''Enerji Arz Çeşitliliğinde Nükleer Güç Santrallerinin İstisnası Tabii ki Olamazdı''

br >
Prestij projesi

Türkiye ile Rusya'nın tarihinde farklı işbirlikleri yapıldığını, fakat hiçbir zaman bu kadar blok ve büyük bir işin doğrudan yatırım olarak gerçekleşmediğini dile getiren Yıldız, söz konusu projenin aynı zamanda bir prestij projesi haline geldiğini ve enerji projesi olma dışında stratejik işbirliğini destekleyen en önemli moderatör proje haline geleceğini söyledi.

Nükleer santral yakıtı ithal edilse bile doğalgazdan daha ucuza geleceğini ifade eden Enerji Bakanı Yıldız, bu nedenle nükleer santralin ithalat bağımlılığını da düşüreceğini kaydetti. Yıldız, ''Bizim yalnızca tek nükleer santralle yetinmeyeceğimizin tekrar altını çizmek isterim. İkinci ve hatta üçüncü santrallerin de 2023 yılında işletmede olduğu bir Türkiye göreceğiz inşallah. İster yukarıdan aşağı, ister sağdan sola ne tarafa bakarsak bakalım Türkiye'nin gelişen yüzünde nükleer santrali göreceğiz'' dedi.

Nükleer santralde hangi teknolojinin kullanıldığı konusunda kendisine sorular geldiğini belirten Taner Yıldız, ''ucuz olsun, en kötüsünü yapalım'' gibi lükslerinin bulunmadığını kaydetti. Artık 40 yıl önce yapılan santrallerin modellerinin çok gerilerde kaldığını, sınırın 16, 60 kilometre mesafelerinde bulunan eski santrallerin de artık ömrünü tamamlamak üzere olduğunu ifade eden Yıldız, Türkiye'nin nükleer santralde mutlaka son teknolojiyi uygulayacağını bildirdi.

Bu çerçevede 3. nesil ve uygulaması olan santrallerin Türkiye'ye kazandırılacağını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

''Bu proje ile beraber Türkiye, nükleer santral ailesinin 30 civarındaki üyesinden biri olacaktır. Yarım asırdır gerçekleştirilemeyen bir proje için teşebbüse geçtik, ama biz bunu becerebilir miyiz? Yaklaşık 9 yıldan beri idaresine tekrar irade koyan hükümetlerimizin bu konudaki kararlılığı nettir. Ok yaydan artık fırlamıştır. Yatırımın bu kadar büyük olduğu ikinci bir iş şu ana kadar gerçekleşmemiştir. Eğer siyasi istikrar sürdürülemez bir halde olsaydı, ne uluslararası sermaye ne de bu tip hükümetler arası anlaşmaların uygulanması pek olmazdı. Bu proje sadece bugünün değil yaklaşık 100 yıllık bir projedir. Lisanslaması, inşaatı ve işletme süresi itibariyle baktığımızda 75-80 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Bizim çocuklarımız, torunlarımız bu santralin işletildiğini görmüş olacaklar.''

Rusya'nın nükleer güç santrali konusunda önemli bir deneyimi bulunduğunu dile getiren Taner Yıldız, projenin çevre açısından savunmaya ihtiyacı bulunmadığının da hep beraber görüleceğini söyledi.

Nükleer santral yapımı konusunda Rusya ile çok farklı bir modeli ortaya koyduklarını da söyleyen Yıldız, bu konuda yetki ve sorumluluğun hep beraberce aynı masada toplandığı bir yapının kurulması gerektiğini kaydetti. Yıldız, ''Yetki sizde, sorumluluk başkasında. Bu olmazdı'' dedi.

Nükleer santralin yalnızca enerji arzına katkısı olmayacağını, yerli sanayinin gelişmesine de büyük katkı yapacağını ifade eden Bakan Taner Yıldız, bir nükleer santralde 500 binden fazla parça adedi bulunduğunu, bunun da sanayide sınıf atlamayı gerektireceğini söyledi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: kurum enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-arz-cesitliliginde-nukleer-guc-santrallerinin-istisnasi-tabii-ki-olamazdi_85837.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!