Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Eski Plan İptal Edildi, Yeni Plan Gönderildi

Kuşadası’nda büyük itirazlara neden olan ve iptal edilen eski planın yerine Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından onaylanan yeni “Kuşadası Limanı ve Yanaşma İskelesi Uygulama İmar Planı” Kuşadası Belediyesi’ne gönderildi. Kuşadası Belediyesi’nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre; limanla ilgili iptal edilen ilk imar planı, balıkçı

yapi.com.tr
Eski Plan İptal Edildi, Yeni Plan Gönderildi

br >


Hukuksal mücadele ve eylem başlatılması kararı

İlk toplantının ardından düzenlenen genişletilmiş ikinci toplantı Kuşadası Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Kuşadası’ndaki siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum örgütleri ile odaların yöneticileri katıldı. Toplantıda hukuksal mücadele ve eylem başlatılması kararlaştırıldı.

Sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin konuşla ilgili görüşlerini almak amacıyla gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, yeni planda balıkçı barınağının yine doldurulduğunu dile getirdi. Ancak bu kez dolgu alanı üzerindeki iş yerlerinin kaldırıldığını kaydeden Başkan Altungün, “İlk planda yer alan koltuk limanı, yeni planda yanaşma iskelesi olmuş. Ayrıca liman içerisindeki mevcut inşaat alanı 11 bin metrekareye çıkarılmış. Eski planda olduğu gibi mevcut iki iskele uzatılmış ve üçüncü iskele ilave edilmiş” dedi.

Altungün’ün ardından ortak çalışma yapan hukukçular bilgi verdi. Liman özelleştirmesine karşı açtığı dava ile özelleştirmenin iptalini sağlayan Avukat Nilgün Öğünçlü, konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Ne yazık ki, daha önce de tanık olduğumuz gibi, yasalar çıkarıyorlar. Farklı yasalar çıkararak her yeri doldurabilirler. Mesela kıyı kanununda yaptıkları değişiklikle liman içerisine işyerleri yaptılar. Halbuki Bayındırlık Bakanlığının yetkisinde sadece deniz yolları ile ilgili imar yetkisi var. Alışveriş merkezi ile ilgili plan yapma yetkisi yok. Ayrıca limanla ilgili ÇED süreci Çevre Bakanlığı tarafından dondurulmuştu. Bu süreç devam ediyor diyorlar, ama Bayındırlık Bakanlığının yöne gönderdiği imar planının notlarında ÇED ile ilgili çekince koymuşlar. ÇED raporu olmadan imar planı yapılamaz”.

Daha sonra söz alan İmar Hukuku Uzmanı Avukat Dr. Bülent Tokuçoğlu ise Bayındırlık ve İskân Bakanlığının yaptığı yeni imar planının, İmar Kanunun 9. maddesine göre suç teşkil ettiğini iddia etti. Tokuçoğlu şunları söyledi: “Ayrıca Çevre Bakanlığı devam eden mahkemeleri gerekçe göstererek ÇED sürecini dondurdu. Bayındırlık Bakanlığı, Çevre Bakanlığının yetkisini gasp ediyor. Çünkü yeni süreç başlamalıydı. Fakat özelleştirme ihalesi iptal edildiği için işgalci konumundaki Ege Ports şirketi bu süreci başlatamıyor. Özelleştirme ihalesi iptal edildiği için, özelleştirme İdaresi Başkanlığı Kuşadası limanının Denizcilik İşletmelerine devredilmesini istemiş ve 30 gün süre vermiştir. Bu süre çoktan geçti, ama devir gerçekleşmedi. Bu konuda suç duyurusunda bulunalım. Ayrıca belediyeye gönderilen 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı aynı anda yapılmış. Bu da yasal değil. Öte yandan plan notlarında Ege Ports şirketinin adı geçmektedir. Limanda hukuken işgalci konumunda bulunan şirketin adı bulunan plana hem Bayındırlık Bakanlığı hem de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilileri imza atmış. Söz konusu imza sahipleri ile ilgili de suç duyurusunda bulunalım. Yürürlükteki yasalara göre balıkçı barınağı özelleştirilme kapsamına alınamaz. Burada da Bayındırlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığının yetkisini gasp ediyor. Bunu da hukuka taşıyalım. Mahkeme kararlarını tanımayanlara, bu kararları uygulatma özgürlüğümüzü kullanacağız. Biz hukukçular olarak gerekli dilekçeleri hazırlayarak kitlesel suç duyuruları yapalım”.

Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı (KEGEV) Başkanı Şefik Sözer ise Ege Ports’un asıl derdiğini limanı değil, alışveriş merkezini geliştirmek olduğunu ifade etti. Daha sonra söz alan Balıkçılar Odası’nın avukatı Mahmut Kazancıoğlu Bülent Tokuçoğlu’nun suç duyurusu önerisine vurgu yaptı.

Kuşadası Liman Platformunun ertesi gün toplanması ve eylemleri belirlemesi kararlaştırılarak toplantı sona erdi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/eski-plan-iptal-edildi-yeni-plan-gonderildi_85823.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!