Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Evleriniz Ormanlık Alanda, Boşaltın'a Tepki

Manisa merkeze bağlı Emlakdere Köyü'nde, Orman İşletme Müdürlüğü'nün 'Burası ormanlık alan evlerinizi boşaltın' bildirimi ortalığı karıştırdı. Evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan köylüler bildirime tepki gösterdi.

CNN Türk
1 'Evleriniz Ormanlık Alanda, Boşaltın'a Tepki

anisa merkeze bağlı Emlakdere Köyü'nde, Orman İşletme Müdürlüğü'nün 'Burası ormanlık alan evlerinizi boşaltın' bildirimi ortalığı karıştırdı. Evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan köylüler bildirime tepki gösterdi. Manisa'ya 8 kilometre uzaklıktaki Emlakdere Köyü'nde 2001 yılında yapılan kadastro çalışması sonrası 240 haneden 90'ı ormanlık alan sınırları içinde kaldı. Evlerin sahiplerine boşaltma için tebligat yapan dönemin Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, evlerin boşaltma kararını siyasilerin araya girmesiyle erteledi. Bir süre unutulan yıkım kararı, 2008 yılında tekrar gündeme geldi. Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, 90 hane sahibine ormanlık alanı işgal ettikleri için 400 YTL ile bin 500 YTL arasında değişen tutarlarda ceza kesti, evlerini acilen boşaltmalarını istedi. Ekipler, önceki hafta da köye gelip 90 evin kapısına işaret koydu. İşaretli evlerin birkaç ay içerisinde yıkılacağı belirtildi. Evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Emlakdereliler, köy meydanında toplanıp tepkilerini dile getirdi. Genç, yaşlı, kadın erkek bir araya gelen köylüler, köy meydanında el açıp dua etti. Köy Muhtarı Kadir Kocabıyık, Emlakdere'nin tarihinin Osmanlı dönemine dayandığını ve yıkım kararının son derece üzücü olduğunu belirterek, "Yıkılacağını söyleyip 90 haneyi tek tek işaretlediler. Sonu ne olur bilemem ama köylü tedirgin" dedi. Meydanda toplanan köylüler adına açıklama yapan Semih Zeybek ise Emlakdere'nin siyasilerin elinde oyuncak olduğunu öne sürdü. Zeybek, "Köyümüz ve köylülerimiz siyasi iki yüzlülükle karşı karşıyadır. Bizim köyümüz Osmanlı döneminde Saruhanlı Beyliği'nin emlak vergilerinin toplandığı köydür. Bu köyün tarihinin bilinmesine rağmen böyle bir durumla karşı karşıya kalmamıza anlam veremiyoruz" dedi. Zeybek, "Köyümüzdeki evlerde su, elektrik ve telefon abonelikleri var. Bu abonelikleri veren devlet daha sonra 'burası ormanlık alan hem cezayı ödeyin hem de evleri boşaltın' diyor. Bu durumun ortadan kaldırılması için başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Manisa milletvekillerine mektuplar yazdık, ancak hepsi bize kulağını tıkadı. Köyde evlerin yıkılması gündeme geldikten sonra birçok kişi rahatsızlandı. Son olarak evlerin işaretlenmesiyle de köy halkı üzerinde psikolojik baskı kuruldu" diye konuştu. Şehit babasının evi de yıkılacaklar arasında Emlakdere Köyü'nde oturan şehit babası İsmet Alakuş da, vatan için evladını verdiğini, ancak devletin, oturduğu evi yıkmaya çalıştığını söyledi. Alakuş, "Oğlum Ferhat Alakuş, 1996 yılında Van'ın Başkale İlçesi'nde şehit düştü. Biz bu vatan toprakları için canımızı, kanımızı verdik. Şimdi ise başımızı sokacak evimizi devlet başımıza yıkmaya çalışıyor. Mükafatı bu mudur" diyerek tepkisini dile getirdi. 90 yaşındaki Kemal Taşar ise "Köyümüzde 300-400 yıllık camiler var. Bu köyün orman olduğu nasıl söylenebilir. Ben bu yaşıma kadar böyle bir şey görmedim" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/evleriniz-ormanlik-alanda-bosaltina-tepki_60789.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • ben yıkım kararı olan evlerin birinde oturuyorum. Üniversite öğrencisiyim. evlerimizin bu durumu beni çok üzüyor. ailemin durumu iyi olsaydı zaten tapusuz yere ev yapmazdı. ailemin ve köylülerizin geçim kaynağı tarımcılıktı, şimdi ise tarlalarımızın yerine sanayi kuruluyor ve böylece insanlar geçimlerini zor karşılıyorlar. mahkemeden gelen bir haberde hane başına 6000 bin ytl para cezası geldi. Bu millet nasıl öder? duyumlarıma göre hapise gireriz diyorlar. siyasal olaylarla evlerimizden olmak istemiyoruz. büyüklerimizin duyarlı olmasını ve bu yazıyı dikkate almasını rica ediyorum. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!