Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ezbere Konuşmadık, 250 Bin İstihdam Sözümüzün Arkasındayız

İhracatçıların, 250 bin kişiyi işe alacağını açıklamasının ardından, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun "Aslı yok yaylasında bin 500 koyunumuz var iddiamız yok." sözlerine Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden cevap geldi. "Yıl sonuna kadar 250 bin istihdam oluşturmaya hazır 50 bin ihracatçımız var." diyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu rakamın

Zaman Gazetesi
Ezbere Konuşmadık, 250 Bin İstihdam Sözümüzün Arkasındayız

İhracatçıların, 250 bin kişiyi işe alacağını açıklamasının ardından, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun "Aslı yok yaylasında bin 500 koyunumuz var iddiamız yok." sözlerine Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden cevap geldi. "Yıl sonuna kadar 250 bin istihdam oluşturmaya hazır 50 bin ihracatçımız var." diyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu rakamın tahmin değil, ihracatçıların yaptığı anketlerin sonucu olduğunu söyledi.
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasındaki 'istihdam' tartışması sürüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, 'Her patron bir işçi alırsa, işsizlik azalır' çağrısı üzerine Türkiye İhracatçı Birlikleri 250 bin kişiyi işe alacağını duyurmuştu. Ancak, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ihracatçıların bu kararını "Aslı yok yaylasında bin 500 koyunumuz var iddiamız yok." sözleriyle eleştirmişti. Hisarcıklıoğlu'nun bu sözüne TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'den dün açıklama geldi. İhracatın yılın ilk beş ayında yüzde 24 arttığına işaret eden Büyükekşi, bu artışın destekle istihdama yansıyacağını kaydetti. Büyükekşi, "Yıl sonuna kadar 250 bin yeni istihdam oluşturmaya hazır 50 bin ihracatçımız var. Bu bizim tahminimiz değil, doğru metotlarla ihracatçılarımızla yapılmış anketlerimizin ortaya koyduğu matematik bir gerçektir." dedi.

TİM'in 17. Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Mehmet Büyükekşi, Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırıyı değerlendirdi. "Fütursuz, haksız, vicdansız bir eylemle, gerçek bir haydutlukla karşı karşıyayız." diyen Büyükekşi, konunun milli bir sorun haline getirilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Büyükekşi, "Yapacağımız şey, bu sorunu öncelikle bir dünya sorunu haline getirmektir. Çünkü bu mesele yalnızca bizim değil, dünyanın sorunudur. Dolayısıyla meseleyi, Türkiye-İsrail sorunu haline getirmeyelim." diye konuştu. Bu durumda en büyük tehlikenin antisemitizmin kaşınması olacağını aktaran Büyükekşi, Yahudi düşmanlığına tepki göstereceklerini kaydetti.

Büyükekşi, Türkiye'nin Mali Kural ile birlikte yeni bir çıpaya ihtiyacı olduğunu, bunun ihracatın ithalatı karşılama oranı ile cari açık olduğunu vurguladı. Büyükekşi'ye göre üçüncü çıpada başarılı olunması halinde Türkiye'yi hiç kimse tutamaz. Büyümenin ihracatla sağlanması yolunun bulunması gerektiğini vurgulayan TİM Başkanı, Kartaca ordularının komutanı Hanibal'in "Ya bir yol bulacağız, yol bulamazsak bir yol açacağız." sözünü hatırlatarak "Biz özgün yol diye söze başlayarak ihracatçıların cam fanus içine alınarak özel ihtimamla beslenmesini önermiyoruz. 'Biz acı patlıcanlara döndük, bizi kırağı çalmıyor. Soğukta donmuyor ve sıcakta pişmiyoruz." değerlendirmesinde bulundu. İhracatçıların yüzde 68'inin önlerindeki temel engelin kur olduğunu ifade ettiğini açıklayan Büyükekşi, taleplerinin öngörülebilirlik olduğunu kaydetti. Merkez Bankası ile birlikte ortak bir parite belirleyebileceklerini aktaran Büyükekşi, sıcak paraya stopaj uygulanması teklifini getirdi. Büyükekşi, "Kur İstikrar Fonu kurulmasını öneriyoruz. Bu fonun kaynağı kısa vadeli yabancı sermaye girişi kazançlarından yüzde 1 oranında kesilecek stopaj geliri olabilir. Bu herhangi bir şekilde de ülkemize yönelik sermaye hareketlerinde sıkıntıya yol açmaz." dedi. Büyükekşi ihracatçıya destek açısından Eximbank'ın satıcı kredisine ilave olarak alıcı kredi sistemine geçmesi gerektiğini kaydetti. Yatırım mallarına orta ve uzun vadeli kredi imkanlarının artırılması gerektiğini vurguladı.

Bakanlar TİM'e çıkarma yaptı

TİM'in genel kurulu, hükümetin ihracatçılara desteğini gözler önüne serdi. TOBB Genel Kurulu'na Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra dört bakan katılırken, dün kabinenin yarıya yakını programa katıldı. Toplantıda Devlet Bakanı ve Başbakan Yard. Ali Babacan, devlet bakanları Zafer Çağlayan, Cevdet Yılmaz, Hayati Yazıcı ve Egemen Bağış'ın yanı sıra Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Tarım Bakanı Mehdi Eker hazır bulundu. Toplantıda ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır da birer konuşma yaptı.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/ezbere-konusmadik-250-bin-istihdam-sozumuzun-arkasindayiz-_80045.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!