Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Fayın Kalp Atışları Dinlenecek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nün (MTA), Collage de France'ın "Le Atalante" adlı gemisiyle yapacağı araştırmalar kapsamında, küçük bir denizaltı gemisiyle gerçekleştirilecek dalışlarla bilim adamları ilk kez Marmara Denizi'ni yakından çıplak gözle inceleyecek.

Sabah Gazetesi
Fayın Kalp Atışları Dinlenecek

b>İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nün (MTA), Collage de France'ın "Le Atalante" adlı gemisiyle yapacağı araştırmalar kapsamında, küçük bir denizaltı gemisiyle gerçekleştirilecek dalışlarla bilim adamları ilk kez Marmara Denizi'ni yakından çıplak gözle inceleyecek. İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Naci Görür, İTÜ ve MTA'dan bir grup bilim adamıyla dün Karaköy Limanı'na yanaşan "Le Atalante" gemisiyle yarın çalışmalara başlayacaklarını belirtti.

Fay Kırıklarına Dalış
Görür, "Bu geminin en önemli görevi, Marmara'nın tabanında aktif ve canlı olan, en fazla tehlikeli olabileceğini düşündüğümüz kırıklara bir kapsül ile dalışlar yapmaktır. Bu denizaltında iki tane pilot bir tane bilim adamı oluyor. Genelde 6 saat denizaltında kalabiliyor. Deniz tabanına dalarak 4-5 bin metre derinliği inebiliyor" dedi. Çalışma sırasında deniz tabanından numuneler alınacağını dile getiren Naci Görür, şöyle devam etti:

1200 Metreye İneceğiz
"Tekirdağ çukurluğu ile orta Marmara çukurluğu arasında bulunan yaklaşık 60 kilometre uzunluğundaki fayın hangi deprem sonucu oluştuğunu tespit etmeye çalışacağız. 1912 Şarköy depreminde mi, yoksa 1776 Marmara depreminde mi? Bu özellikle İstanbul'da beklediğimiz büyük depremin boyutunu belirleme bakımından çok önemli. O taze kırık 1912 Şarköy depremi sırasında meydana gelmişse o zaman Marmara'da olabilecek depremin boyutu göreli olarak küçülecek demektir." "Bu çalışma ile Marmara fayının kalbine ineceğiz" diyen Görür, . Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Namık Çağatay ile birlikte ilk kez Marmara Denizi'nin 1200 metre derinliğine inerek fayı yakından inceleyeceğiz. Şengör ve Çağatay geminin ilk ayağı olacak. Ben de çalışmanın ikinci ayağına bizzat katılacağım" dedi. "En önemlisi de Marmara'da beklenen depremin ayak seslerini, fayların kalp atışlarını dinleyeceğiz" diyen Görür, bu projeye bağlı olarak ileride deniz altına gözlem istasyonları yerleştirmeyi planladıklarını da ifade etti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/fayin-kalp-atislari-dinlenecek_54010.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!