Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gar Meydanı'na da Köprülü Kavşak!

Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan alınan izinle, araç trafiğini daha seri hale getirmek için Gar Meydanı'na köprülü kavşak yapılacak. Gar Meydanı'nın başkentin tarihi dokusu açısından taşıdığı öneme işaret eden uzmanlar ise tepkili.

Cumhuriyet ANKARA



br/>

Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan alınan izinle, araç trafiğini daha seri hale getirmek için Gar Meydanı'na köprülü kavşak yapılacak. Gar Meydanı'nın başkentin tarihi dokusu açısından taşıdığı öneme işaret eden uzmanlar ise tepkili: "Ankara'da kent meydanlarının önce kavşaklara sonra da yeraltı tünellerine dönüştürülmesi sürecinde, tarihi Gar Meydanı da bir tünel giriş - çıkışı haline getirilecek."

Melih Gökçek yönetimindeki AKP'li Anakent Belediyesi, bu kez köprülü kavşak için başkentin simge mekanlarından tarihi öneme sahip gar önünü seçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan 11 Mayıs'ta çıkan kararla, araç trafiğinin kesintisiz akışı için Gar Meydanı'na köprülü kavşak yapılacak.

Kararın, "kamu yararına, hukuka, imar mevzuatına, mimarlığa, şehircilik ve trafik mühendisliği esaslarına, insan haklarına, evrensel yaya hakları ile çağdaş ulaşım planlaması, kültürel peyzaj ve peyzaj planlama ilkelerine" aykırı olduğuna dikkat çeken TMMOB Peyzaj Mimarları Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nce, konu yargıya taşındı. Kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istenirken, uzmanlarca sakıncalar şöyle sıralandı:

- Ankara'da daha önce yapılan örneklerinde de görüldüğü gibi, gar önü katlı kavşak yapımının yol açacağı kesintisiz trafik, beraberinde getireceği yaya alt ve üstgeçitleri, genelde tüm yayaların hareketlerini zorlaştırmakta, özelde ise başta engelliler, yaşlılar, bebek arabalılar, hamileler, kalp hastalığı olanlar, fazla kilolular ve çocuklar olmak üzere çok büyük bir grubun ulaşım haklarını zorlaştırıyor ya da elinden alıyor.

- Ülkemizde planlı kentsel gelişmenin ilk örneği olan Ankara, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Plancı Jansen'e yaptırılan ilk kent planından itibaren oluşturulan Sıhhiye Meydanı - Kızılay Meydanı - Güvenpark - Bakanlıklar - TBMM yaya aksı ile oluşturulan ve vurgulanan değerler, bu uygulama ile tamamen ortadan kaldırılıyor.

- Düzenleme, temel ilkesi, araç değil insan taşımak olan çağdaş ulaşım politikalarına aykırı. Gelişmiş ülkelerde, bireysel araçlanmaya değil toplu taşıma öncelik veriliyor.

- Karar, halen yürürlükte bulunan "Ankara Ulaşım Planı" nın temel ilkelerine ve kent merkezine ilişkin önerilerine tamamen aykırı.

- Gar binası önündeki tescil altına alınan 3 anıt ağacın durumu tehlikede. Bu ağaçlar, projeye işlenmedi.

Neden sakıncalı?
Yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonrası, Gar Meydanı'na yapılacak köprülü kavşağın yol açacağı sıkıntılardan bazıları şöyle belirlendi:

- Gar Kavşağı, yapılacak düzenleme ile bugünkünden daha yetersiz hale getirilecek; bir yöndeki trafik için sağlanan kesintisiz akıma karşılık, diğer tüm yönlendeki hareketler için kapasite azalarak, sıkışlık artırılacak.

- Gar Kavşağı'ndaki sol dönüş depolama alanlarının kapasitesinin artırılması gerekirken yapılan düzenleme ile bu kapasite eskisinden daha yetersiz duruma getirilecek.

- Altgeçit yapılırken yayalar dikkate alınmadığı ve gerekli minimum standartlar sağlanmadığı için ortaya çıkan düzenlemede gara yaya erişimi azaltılarak, yolun karşısından Gar Meydanı'na ulaşmak zorlaştırılacak.

- Ankara'da kent meydanlarının önce kavşaklara sonra da yeraltı tünellerine dönüştürülmesi sürecinde, tarihi Gar Meydanı da bir tünel giriş - çıkışı haline getirilecek.

- Altgeçidin inşaatı sırasında, koridordaki çevresel, kültürel ve tarihi değerler tahrip olacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gar-meydanina-da-koprulu-kavsak_55418.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!