Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Tebliğde Değişiklik

Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, sermaye piyasası araçlarını alabilecek ve satabilecek, borsa para piyasası ve ters repo işlemi yapabilecek, Türk Lirası veya yabancı para cinsinden mevduat/katılma hesabı açtırabilecek, sermaye piyasası araçlarını ödünç verebilecek.

yapi.com.tr / AA
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Tebliğde Değişiklik

Gayrimenkul yatırım ortaklıkları, sermaye piyasası araçlarını alabilecek ve satabilecek, borsa para piyasası ve ters repo işlemi yapabilecek, Türk Lirası veya yabancı para cinsinden mevduat/katılma hesabı açtırabilecek, sermaye piyasası araçlarını ödünç verebilecek.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), gayrimenkul yatırım ortaklıklarının kurucularına ve kuruluş usullerine, hisse senetlerinin kurul kaydına alınması ve halka arzına, yönetimine ve yöneticilerinde aranacak niteliklere, faaliyet konuları ve portföy sınırlamaları ile kamuoyu aydınlatma kapsamında periyodik olarak açıklayacakları bilgilere ilişkin esaslarda değişiklik yaptı.

SPK'nın ''Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğde geçen ''Lider sermayedar'' ve ''portföy''ün tanımı yeniden düzenlendi. Lider sermayedarın, kuruluş/dönüşüm ve kayda alınma başvurusu aşamasında, ortaklıkta tek başına veya biraraya gelmek suretiyle sahip olduğu sermayedeki asgari pay oranı yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarıldı.

Portföy ise ortaklığın aktifinde bulundurulan gayrimenkuller, gayrimenkule dayalı projeler, gayrimenkule dayalı haklar, sermaye piyasası araçları, borsa para piyasası ve ters repo işlemleri, Türk Lirası veya yabancı para cinsinden mevduat/katılma hesapları ile iştiraklerden ve Kurulca uygun görülen diğer varlıklardan oluşan malvarlığı olarak tanımlandı.

Ortaklıkta imtiyazlı payların mevcut olmaması halinde lider sermayedarın ortaklıkta hakim ortak konumunda olması ve bu konumunu, ulaşılması gereken asgari halka açıklık oranını temsil eden payların halka arz suretiyle satış süresinin bitimini takip eden 2 yıl boyunca koruması gerekecek.

Yönetim ve denetim kurulu, Kurul düzenlemeleri ile Türk Ticaret Kanununun ilgili maddeleri çerçevesinde seçilecek ve görev yapacak.

Yönetim kurulu üyeleri, yönetim kurulunun alacağı kararlarda taraf olan kimselerden Kurulca belirlenen kriterlere göre bağımsız olmaması durumunda, bu hususu gerekçeleri ile birlikte yönetim kuruluna bildirmek ve toplantı tutanağına işletmekle yükümlü olacak.

Ortaklık portföyünün idaresi

Ortaklık tarafından gayrimenkul portföyü ile ilgili olarak, ilişkili taraflardan danışmanlık hizmeti alınması halinde, bu hizmetler kapsamında danışman şirketlere ödenecek komisyon ve ücretler için Kurulca üst sınır belirlenebilecek. Danışman şirket ile işletmeci şirket sıfatı aynı kişide birleşemeyecek.

Ortaklıklar, sermaye piyasası araçlarını alabilecek ve satabilecek, borsa para piyasası ve ters repo işlemi yapabilecek, Türk Lirası veya yabancı para cinsinden mevduat/katılma hesabı açtırabilecek, sermaye piyasası araçlarını ödünç verebilecek. Ortaklıklar, bu kapsamda, Kurulun ödünç verme işlemlerine ilişkin düzenlemelerinde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılacak bir sözleşme ile herhangi bir anda portföylerindeki menkul kıymetlerin piyasa değerlerinin en fazla yüzde 25'i tutarındaki menkul kıymetlerini ödünç verebilecekler, ödünç verme işlemi en fazla 90 işgünü süreyle yapılabilecek.

Ortaklık portföyünden ödünç verme işlemi, ödünç verilen menkul kıymetlerin en az yüzde 100'ü karşılığında nakit veya devlet iç borçlanma senetlerinden oluşabilecek teminatın ortaklık adına saklayıcıda bloke edilmesi şartıyla yapılabilecek. Teminat tutarının ödünç verilen menkul kıymetlerin piyasa değerinin yüzde 80'inin altına düşmesi halinde ortaklık teminatın tamamlanmasını istemesi gerekli olacak, ortaklığın taraf olduğu ödünç verme sözleşmelerine, ortaklık lehine tek taraflı olarak sözleşmenin fesh edilebileceğine ilişkin bir hükmün konulması zorunlu olacak.

Ortaklıklar, portföydeki gayrimenkullerin satış veya satış vaadi sözleşmeleri ile satışından kaynaklanan senetli alacakları ile kira gelirlerinin teminatı altında ve Kurul düzenlemeleri çerçevesinde varlık teminatlı menkul kıymet ihraç edebilecek.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/gayrimenkul-yatirim-ortakliklarina-iliskin-tebligde-degisiklik_90616.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!