Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gediz Havzası Çöl Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Toplumsal Kalkınma Vakfı (GEMA) Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Ege Bölgesi topraklarının can damarı olan Gediz Nehri'nin kirliliği ve bölgede susuzluk sorunlarına dikkat çekti.

Yeni Şafak Gazetesi
Gediz Havzası Çöl Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

ediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Toplumsal Kalkınma Vakfı (GEMA) Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Ege Bölgesi topraklarının can damarı olan Gediz Nehri'nin kirliliği ve bölgede susuzluk sorunlarına dikkat çekti.

GEMA Başkanı Kilimcigöldelioğlu, bölgenin kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu, yetkililerin acil bir kriz masası oluşturması gerektiğini belirtti. Turgutlu ilçesinde konuyla ilgili açıklamalarda bulunan GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, "Küresel ısınma, yağışsızlık, döngüsel kuraklık derken korkulan başımıza geldi" dedi. Yaptıkları bir araştırmaya dayanarak, Demirköprü Barajı'ndan, sulama amaçlı ortalama 400 milyon metreküp verilen su miktarının bu yaz sadece 10 gün ve 70 milyon metreküp olacağını iddia eden Kilimcigöldelioğlu, Gölmarmara gölünden bu yıl su verilme şansının olmadığını öne sürdü.

Sorun, doğal afet boyutunda

Yetkililerin halkta panik oluşmaması gerekçesiyle bilgileri açıklamadığını iddia eden Kilimcigöldelioğlu, şöyle konuştu: "Ancak gizlemek yerine, yetkililer çiftçilerimizi bilgilendirmeli, acil kriz masası kurarak gerekli tedbir alınmalıdır. Çiftçimizin gerçek durumu bilmeye hakkı var. Halkımız gerçekleri bilirse, belki kendine göre bazı tedbirler alır. Daha az su isteyen ürünlere yönelir. İmkanı olan çiftçiler, damlama veya yağmurlama ile sulamaya geçer. Afet durumu kuralları işletilerek, imkanı sınırlı çiftçilerimize özel kredilerle damlama-yağmurlama sulamaya geçme imkanları sağlanmalı. Damlama sulama sektörü de bazı sınırlı sayıda kişinin rant kaynağı olmaktan çıkarılacak tedbirler alınmalıdır."

Tedbirler şimdiden alınmalı

Turgutlu Sulama Birliği Başkanı İbrahim Çevikbudakçı ise, böyle giderse Gediz havzasının çöl olmaya aday olduğunu söyledi. Gediz havzasında, Salihli ve Menemen'de 2'şer, Ahmetli, Gökkaya, Turgutlu, Manisa, Saruhanlı, Gediz'de birer olmak üzere toplam 11 sulama birliği olduğunu anlatan Çevikbudakçı, şöyle konuştu: "Sadece Turgutlu'da 110 bin dekar arazi var. Bunun yüzde 56'sı bağcılık, yüzde 30'u mısır, geri kalanı meyve ve bahçecilikten oluşmaktadır. Ürün desenine göre bakıldığında ovamız sulu tarıma dayalı ve büyük miktarda su istemektedir. Durum gerçekten vahimdir. 2007 yılında 33 gün su verilebildi. Şu anki su miktarınagöre ancak 13 gün su verilebileceği görülmektedir. Bu duruma göre tarım suyu çok ekonomik kullanılmalıdır. Mümkünse çiftçilerimiz damlama veya yağmurlama metoduyla sulamaya geçmelidir. Dere yataklarında set inşa ederek, göletler oluşturularak su biriktirilmelidir. Ayrıca, yeraltı sondajlarını çalıştırmak için kullanılacak elektrik yüklenmeleri nedeniyle, bu sefer trafolar yetersiz kalacak ve sulama aksamaları olabilecek. Elektrik sorunu nedeniyle yer altı suyuna güvenen çiftçimiz de sulama güçlükleriyle karşılaşacak."

http://www.yapi.com.tr/haberler/gediz-havzasi-col-olma-tehlikesiyle-karsi-karsiya_60468.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!