Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gençlik Parkı’nın Dokusu Değişti

Bir zamanlar Ankara’nın en önemli eğlence ve dinlence alanı olan Gençlik Parkı, Anakent Belediyesi’nin 6 Mayıs 2005’te başlattığı ve üç yıldır süren yenileme çalışmaları sonrasında tarihi kimliğini yitirdi. Çalışmalar kapsamında parkın içinde bulunan ağaçlar kesildi. Bir dönemin en ünlü Türk Sanat Müziği sanatçılarının konser verdiği eski Göl

Cumhuriyet ANKARA
Gençlik Parkı’nın Dokusu Değişti

Bir zamanlar Ankara’nın en önemli eğlence ve dinlence alanı olan Gençlik Parkı, Anakent Belediyesi’nin 6 Mayıs 2005’te başlattığı ve üç yıldır süren yenileme çalışmaları sonrasında tarihi kimliğini yitirdi. Çalışmalar kapsamında parkın içinde bulunan ağaçlar kesildi. Bir dönemin en ünlü Türk Sanat Müziği sanatçılarının konser verdiği eski Göl Gazinosu, şimdilerin Sanat Kurumu da kaderine terk edildi. Kuruma, çalışmalar sırasında iki kez hırsız girdi.

Gençlik Parkı, Cumhuriyetin ilk yıllarında, 28 hektar büyüklüğündeki arazide kurulmuştu. İnşaatına 1936 yılında başlanan park, 19 Mayıs 1943 yılında başkentlilerin hizmetine açılmıştı. Parkta, Ankara ikliminde yaşayabilecek kuşlar için bahçe, çocuk bahçesi, yüzme havuzu ve bir gezi yolu bulunmaktaydı. Yüzme havuzunun hemen yanında da yurttaşların özellikle hafta sonu aileleriyle birlikte oturabilecekleri kafeler yer alıyordu. Parkın içindeki etrafı geniş yeşil alanlarla kaplı, önceden kayıkla gezilebilen havuzunda, 1960’lı yılların başına dek su sporları da yapılıyordu. Havuzun kenarında konserler veriliyordu. Parkta ayrıca 1950’li yıllardan bu yana faaliyet gösteren bir de lunapark yer alıyordu.

Parkı önemli kılan bir diğer unsur da parkın içinde yer alan eski Göl Gazinosu’ydu. Şimdilerde Sanat Kurumu olarak faaliyet gösterilen yerde, bir dönem Zeki Müren gibi ünlü Türk Sanat Müziği sanatçıları sahneye çıkmıştı. Anakent Belediyesi, 6 Mayıs 2005’te parkta yenileme çalışması başlattı. Ankara Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek, yenileme çalışmalarının başlatılmasından sonra, parkın bir yıl içinde, 29 Ekim 2006’da bitirileceği sözünü vermişti. Ancak parkın içindeki yenileme çalışmaları sona ermeyince Gökçek, bu kez daha önce verdiği sözü değiştirerek, parkın 29 Ekim 2007’de açılacağını duyurdu. Ancak park 29 Ekim 2007 tarihinde de başkentlinin hizmetine sunulamadı. 2009 yerel seçimlerinin yaklaştığı bu dönemde, Anakent Belediyesi de parktaki çalışmaları hızlandırdı. Çalışmalar sırasında önce parkta bulunan işletmeler yıkıldı, parkın güzelliğine katkı sağlayan ağaçlar kesildi.Çalışmalar kapsamında ayrıca parkın Opera girişinde bulunan ışıklı Atatürk portresi de kaldırıldı. Tarihi havuzun yapısı değiştirildi. Parktaki Sanat Kurumu kaderine terk edildi. Kuruma önceki ay birer hafta arayla iki kez hırsız girdi. Hırsızlar, kurumun mutfağında yer alan ve bir dönemi anlatan değerli bakır kap kacaklar ile dökme abajur altlıklarını çaldılar. Melih Gökçek, son olarak, geçen ekim ayında yaptığı açıklamada, yenilenen parkta içki yasağı uygulanacağını duyurdu.

Sanat Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Nurkut İlhan, çalışmalarla birlikte Gençlik Parkı’nın tarihi dokusunun tamamen ortadan kalktığını söyledi. “Profesyonelce davranıyorlar. Çalışmalar esnasında Gençlik Parkı’nı yurttaşların gözünden ırak tutmayı başarıyorlar” görüşünü dile getiren İlhan, haftada en az bir kez parkın içinde yer alan Sanat Kurumu’na gittiğini ve her gidişinde estetik değerden yoksun yapılarla karşılaştığını belirtti. İlhan, “Parkı estetik değerden yoksun bir anlayış kuşattı” dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/genclik-parkinin-dokusu-degisti_65537.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!