Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Güçlendirme Çalışması Yapılan Okulda Kolonların Altı Boş Çıktı

Eskişehir’de, güçlendirme çalışması yapılan bir okulda, korkunç bir durumla karşılaşıldı. Binanın ana taşıyıcısı olan bazı kolonlarının boş

Zaman
Güçlendirme Çalışması Yapılan Okulda Kolonların Altı Boş Çıktı

b>Eskişehir’de, güçlendirme çalışması yapılan bir okulda, korkunç bir durumla karşılaşıldı.

Binanın ana taşıyıcısı olan bazı kolonlarının boşlukta durduğu ortaya çıktı. Kolonların boşlukta duran kısmının görünmemesi için de üzeri toprakla kapatılmış. Konuyla ilgili inceleme başlatılırken Vali Kadir Çalışıcı, “Çocuklara okul değil, mezar yapılmış.” dedi.

Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de, 1990’dan önce yapılan okullar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yeniden gözden geçiriliyor. 1989 yılında yapılan ve 300 kişinin eğitim gördüğü Eskişehir Mualla Zeyrek İlköğretim Okulu’nda da geçtiğimiz hafta güçlendirme çalışmaları başladı. Kazılarda acı bir gerçekle karşılaşıldı: Temeldeki pabuçlara dikey olarak tam oturması gereken ana kolonlardan çoğu, 20 ila 30 santimetre boşlukta duruyordu. İncelemelerde ihmalin bununla da sınırlı olmadığı anlaşıldı. Eksik ve kalitesiz malzeme kullanılarak yapılan ana taşıyıcıların betonları el darbeleriyle bile dağılıyor. Bayındırlık ve İskan Müdürü İsmail Akan, binanın bugüne kadar ayakta kalmasının bir şans olduğunu kaydetti.

Binanın en küçük bir sarsıntıda yerle bir olabileceğini anlatan Akan, “Gördüklerim karşısında şaşkına döndüm. Bu durum kabul edilecek bir hata değil. Olsa olsa bir cinayettir. Bu binaları mezar olmaktan kurtarmak için her türlü tedbiri alacağız. Ancak bunda ihmali olanların da gerekli cezaya çarptırılması gerekiyor.” diye konuştu.

Okulda incelemelerde bulunan Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, gördüğü manzara karşısındaki tepkisini, “Biz çocuklarımıza okul değil mezar yapmışız. Gördüklerim karşısında tüylerim diken diken oldu. Bunu yapanlara ve yaptıranlara lanet ediyorum.” sözleriyle dile getirdi. Vali Çalışıcı, “Özellikle Marmara depreminden sonra bazı binalarda bulunan sorunların zeminin çürük olmasından kaynaklandığını zannediyorduk. Ancak durum bundan daha vahimmiş.” şeklinde konuştu. Çalışıcı, okulu yapan ve yaptıran yetkililer hakkında hemen soruşturma başlatacaklarını kaydederek, “Biz bu gibi müteahhitlerin ve bunlara göz yuman yetkililerin sorumsuzluğu, vicdansızlığı ve hırsızlığı yüzünden Marmara depreminde 17 bin insanımızı kaybettik. Bu okulu yapan ve onay veren yetkilileri tespit ederek gerekli hukuki soruşturmayı başlatacağız.” dedi.

Mualla Zeyrek İlköğretim Okulu'nda ortaya çıkan ihmal gerçeği, müteahhit hatalarını bir kez daha gündeme getirdi. Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Erman Gölet, okulun ana taşıyıcının boşlukta bırakılmasının akıl ve vicdanla açıklanamayacağını söyledi. 1980'li yıllardan sonra denetim mekanizmasının yok olduğunu, bununla birlikte her önüne gelenin müteahhitlik yapmaya başladığını kaydeden Gölet, “Akıl ve vicdan, yerini, insanların daha çok kazanma hırsı yüzünden malzemeden çalıp kısa yoldan köşeyi dönme anlayışına bıraktı. Tüm bunlar bir araya gelince de ister istemez bu korkunç ihmallerle karşı karşıya kaldık.” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/guclendirme-calismasi-yapilan-okulda-kolonlarin-alti-bos-cikti_15737.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!