Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Güllük Körfezi’ne 2. Limanın ÇED Toplantısı Yaptırılmadı

Milas’ın Güllük Körfezi’nde yapılacak ikinci liman için planlanan halkın katılımı toplantısı yöre halkının tepkisi üzerine yapılamadı.

yapi.com.tr
Güllük Körfezi’ne 2. Limanın ÇED Toplantısı Yaptırılmadı

Milas’ın Güllük Körfezi’nde yapımı planlanan “Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama ProjesiÇED raporunun halka sunumu için Kıyıkışlacık pazaryerinde toplantı düzenlendi. Toplantı aşırı sıcak altında yapıldı ve toplantıya Güllük Körfezi çevresinde yaşayan Kıyıkışlacık, Güllük ve Boğaziçi sakinleriyle Milas’tan çok sayıda kişi katıldı.

BirGün’den Nevzat Çağlar Tüfekçi’nin haberine göre; toplantı alanında bir araya gelen körfez sakinleri ellerinde dövizleriyle attıkları sloganlarla Güllük körfezinde ikinci bir limanın yapımına karşı olduklarını dile getirdiler.

ÇED toplantısına gelen katılımcılar; düdük öttürerek, ıslık çalarak, tencere-tava-kaşık vurarak, davul tokmaklayarak, zılgıt çekerek ÇED toplantısı için gelen heyeti protesto etti. Kalabalık içinde anons yapan görevliler, “Halk burada, sermayenin savunuculuğunu yapan devlet görevlileri ise Jandarmanın çemberi içinde ve koruması altında. Halka rağmen bu proje hayata geçirilemeyecek. Bu cennet koya hiç kimse zarar veremeyecek. Geldikleri gibi gidecekler” diyerek, ÇED toplantısı için gelen heyete ve ikinci limanı yapmak isteyen firmaya karşı olan tepkilerini ifade ettiler.

Toplantı alanında 2 saate yakın beklenildikten sonra, ÇED bilgilendirme toplantısı için gelenler; hiçbir açıklama yapmadan, bir tutanak düzenlemeden, jandarmaların oluşturduğu koridordan geçerek, arabalarına bindirildiler ve alanı terk etmeleri sağlandı.

Toplantıda bulunan, aynı zamanda İasos Çevre Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Av. Murat Kemal Gündüz, “Toplantının yapılmadığına dair bir tutanak tutulmadı. Tutulması gerekiyordu. Bu toplantının yapılmamış olması, limanın yapılmayacağı anlamına gelmez. ÇED raporu gerçekleri yansıtmıyor ve çok sayıda eksikleri var. Toplantı yapılabilseydi, biz bunları dile getirecektik. Bir daha ÇED toplantısı yapmayıp, doğrudan liman yapımına başlayabilirler. Bizim süreci dikkatle takip etmemiz gerekiyor. Bu bir ön bilgilendirme toplantısıydı. Doğrudan ÇED sürecini işletebilirler. Şimdi bölgede ıslak imzalı dilekçeyle Bakanlığa başvuru için çalışma yapacağız. Bu işin peşini bırakmayacağız.” dedi.

Limanın yapılacağı yer olan Kıyıkışlacık Mahalle Muhtarı Halis Şahin de şunları söyledi: “Limanın yapılmasını istemiyoruz. Bu, körfez çevresinde yaşayan herkesin mutsuzluğu, huzursuzluğu ve canlı yaşamının sonu demektir. Biz deniziyle, tarımıyla, temiz havasıyla doğal değerleri korunan bir ortamda yaşamak istiyoruz. Hiç kimsenin, bu hayatı bize zehir etmeye hakkı yoktur. Limana karşı olan tavrımızı, hiç ödün vermeden sonuna kadar sürdüreceğiz.”

ÇED toplantısı için gelenlerin, tutanak tutmadan alandan ayrılması üzerine, aralarında Kıyıkışlacık Muhtarı Halis Şahin, Av. Murat Kemal Gündüz’ün de bulunduğu birçok katılımcı “Halkın Tutanağı” başlıklı bir tutanak düzenledi ve imzaladı. Tutanakta şu ifadeler yer aldı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Kıyıkışlacık Yükleme limanının ÇED sürecinde yapılacağı duyurulan ‘Halkın Katılımı’ toplantısına ilan edilen gün ve yerde, bölge halkından yaklaşık 1000 civarında katılımcının toplantı alanına gelmesine karşın; toplantı için fiziki koşulların son derece yetersiz olmasının yanı sıra, bölge halkının hem bu koşullara hem de limanın yapılmasına tepki gösterdiği, bunu sesli olarak ifade ettiği ve liman projesinin halk tarafından protesto edildiği görülmüştür. Halkın katılımı toplantısında, onlarca jandarma ve komando askerince halkın toplantıya doğrudan katılımı engellenmiş ve tüm bu hususları saptayan bir tutanak tutulmadan, şirket ve Bakanlık yetkililerinin hiçbir açıklama yapmadan toplantı yerini terk ettikleri görülmüştür. Bu durum, toplantıya katılan halk tarafından işbu tutanakla imza altına alınmıştır.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gulluk-korfezine-2-limanin-ced-toplantisi-yaptirilmadi_186053.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!