Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Halkapınar Hayal Oldu

Halkapınar'da yapımı öngörülen 10 bin kişilik spor salonu projesinden tamamen vazgeçildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yakl

Yeni Asır
Halkapınar Hayal Oldu

b>Halkapınar'da yapımı öngörülen 10 bin kişilik spor salonu projesinden tamamen vazgeçildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaklaşık 110 gün önce yer teslimi yapılan Emek İnşaat'ın sözleşme hükümlerine aykırı hareket ederek, inşaata başlamadığını gerekçe göstererek sözleşmeyi feshettiklerini açıkladı.

Bomba etkisi yaratan açıklamanın ardından Halkapınar Spor Salonu Projesi tarihe karışmış oldu. Kocaoğlu, oyunlara yetişmeyecek bir spor tesisine kaynak ayırmanın akılcı olmayacağını ifade ederek, o bölgede spor salonu yapmaktan vazgeçtiklerini, başka bir alternatif arayacaklarını söyledi. Yaşanan bu gelişmeden ötürü çok üzgün olduklarını belirten Kocaoğlu, "Bizi bu aşamaya malesef yüklenici firmanın tutumu getirdi" diye konuştu.

Bu iş bu kadar
Kocaoğlu yeni ihale yasası gereği bunu yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Sözleşmeyi feshetmeseydik, hukuki olarak biz sorumlu olacaktık. Çünkü firma yasal süre içinde maalesef işi yapacağına dair herhangi bir çalışma yapmadı. Bu iş için büyük emek verdik, mesaimizi harcadık, gerekli finansmanı ayırdık. İzmir oyunlar sayesinde çok iyi bir cimnastik salonuna kavuşacaktı. Belki bu salon çok büyük uluslararası organizasyonların İzmir'e çekilmesine olanak sağlayacaktı."

Kocaoğlu suçluyor
Son olarak 20-25 gün önce yeni ihale yasası uyarınca firmaya süre verdiklerini, ancak yine de işe bir türlü başlamadığını belirlediklerini ifade eden Kocaoğlu, haklarını tespit ettiklerini söyledi. Firmanın 110 gündür çeşitli gerekçeler ileri sürdüğünü hatırlatan Kocaoğlu, yapacak başka bir şeyin kalmadığını belirtti. Halkapınar Spor Salonu inşaatının bugünden itibaren yetişmesinin artık riske girdiğini ifade eden Kocaoğlu, oyunlarda kullanılmayacak bir spor salonuna kaynak ayırmanın çok akılcı bir davranış olmayacağından hareketle, projeden tamamen vazgeçtiklerini söyledi.

Kanıtlarıyla çürüttük
Yer tesliminin ardından Emek İnşaat'ın temel sistemi ile ilgili bir takım tereddütleri olduğunu zaman içinde savunduları tezlerin hepsini kanıtlarıyla çürüttüklerini ifade eden Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Salonun yapılmayacak olması, her şeyin sonu değil. Kafamızda bir takım formüller, alternatifler var. Zaten her türlü olasılığa karşı teknik arkadaşlarımız bir takım çalışmalar yapıyordu. Şimdi karşılaştığımız bu durumla ilgili olarak onlarla bir araya gelip en uygun formülü bulacağız. Alternatiflerden birisi de fuarda inşa ettiğimiz yeni ihtisas fuar alanı. Bir takım şeyler netleşince bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Kimse merak etmesin. Her şey yoluna girecek. Bu organizasyon için çok ciddi bir finansmana ihtiyaç var. Belediyeyi darboğaza sokmamak için çok iyi hesap kitap yapmak, kaynakları akılcı harcamak zorundayız. Zaten belediye daha fazla yatırım yapabilmek için bunu yapmak mecburiyetinde."

Teminat yandı
Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, firmanın içeride bulunan 1 trilyon 41 milyar liralık teminatının, taahhütlerini zamanında yerine getirmediği için yandığını, Büyükşehir Belediyesi'ne gelir olarak kaydedileceğini açıkladı.

Bize tebligat henüz yapılmadı
Önceki gün inşaata başladıklarını açıklayan, ardından belediyenin sözleşmeyi fesih kararı nedeniyle şoka uğradıklarını ifade eden Emek İnşaat Şantiye Şefi İnşaat Mühendisi Sina Kutluğ, şu ana kadar kendilerine yapılan bir tebligat olmadığını söyledi. Salonun zamanında yetişeceğini vurgulayan Kutluğ, şunları söyledi:

"Yeni ihale yasasına göre, ihale bedelinin yüzde 6'sı oranında teminat yatırdık. İhale 17 trilyon 358 milyar lirayla bizde kaldı. Karşılığında 1 trilyon 41 milyar lira teminat yatırdık. Şimdi teminatın ne olacağı da ayrı bir hukuki konu... Şirketin yarısı Emekli Sandığı, yarısı da Kızılay'a ait. Sonuçta Emek İnşaat demek, devlet güvencesi demek."

10 bin kişinin sorumluluğu
İhale aşamasında belediye tarafından kendilerine verilen projede bir takım teknik yanlışlıklar gördüklerini ifade eden Sina Kutluğ, şu bilgileri verdi: "Projenin bir takım TSE DİN normlarıyla deprem yönetmeliği kriterlerini sağlamadığını gördük. Emek inşaat olarak bu yapının içine girecek 10 bin kişinin hayati sorumluluğunu üzerimize alamayacağımız için gördüğümüz teknik yanlışlıkların düzeltilmesi, yeni revize projelerin hazırlanması için Ege Üniversitesi'nden, ODTÜ'den ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden raporlar aldık. İdareye de yeni proje verdik. İdare bunu inceledi. Fakat kabul etmedi. En son gelinen noktada ise firmamız prekast kazık imalatının yapılmasıyla ilgili İzmir'de bir firma ile anlaştı. Önceki gün itibariyle firma kazık imalatına başlayacak duruma gelmişti."


İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AZİZ KOCAOĞLU:

Ankara'da kamp kuracağız
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, başta Universiade olmak üzere İzmir'in sorunlarına çözüm bulmak için haftanın belirli günlerini Ankara'da geçirme kararı aldığını söyledi. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Doğan Albayrak'ın ziyareti sırasında konuşan Kocaoğlu, Universiade organizasyonuna tüzel kişilik kazandıracak olan kararnamenin Bakanlar Kurulu'nda olduğunu hatırlattı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin tarafından imzaya açılan kararnamenin, bakanın 30 Ağustos'ta Ankara'ya dönmesiyle en kısa sürede imzalanacağını umduğunu belirten Kocaoğlu, Şahin'le oyunlar dönüşü bir araya geleceklerini ifade etti.
Organizasyon için hükümetten destek istediklerini belirten Kocaoğlu, "Türk Hava Yolları'nın seferleri yeterli değil. TRT'nin tanıtımına ihtiyaç var. Bu organizasyon sadece İzmir için değil, Türkiye'nin tanıtılmasında çok önemli bir adım olacak" diye konuştu.
Öte yandan Kocaoğlu, meslek odalarıyla birlikte soranlara ortak çözümler üreteceklerini belirterek, "Jeotermal enerji konusunda bir çalışma yapıyoruz. Projede belli bir aşamaya geldik. Yakın zamanda İzmirlilere ayakları yere basan bir çalışma sunacağız" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/halkapinar-hayal-oldu_16780.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!