Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Hayvanları Altgeçitten mi Geçireceksiniz?’

AOÇ Yasası’nda değişiklik yaparak, alan üzerinde yetki sahibi kılınmak istenen Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin planları tartışılmaya devam ediliyor.

Evrensel Gazetesi



OÇ Yasası’nda değişiklik yaparak, alan üzerinde yetki sahibi kılınmak istenen Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin planları tartışılmaya devam ediliyor.

Koruma Kurulu’nda önceki günkü toplantısının ardından, dün basın toplantısı düzenleyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreteri Yeşim Uysal, Cumhuriyet tarım endüstrileşmesi modeli olan yapıların, bira, süt ve peynir fabrikaları gibi yerlerin AOÇ’den çıkarılmasına tepki gösterdi. Ankara’ya; salt eğlence ve tüketime odaklı bir “safari park”tan veya hayvanat bahçesinden öte alanların kazandırılması gerektiğini belirten Uysal, genetik mühendisliği alanında faaliyet gösteren bilimsel nitelikli kurumsallaşmaların araştırma mekanları ve uygulama alanlarının, AOÇ içinde yer almasını önerdi.

Uysal, belediyenin hazırladığı planın neyi ne kadar, hangi araçlarla koruduğunun belli olmadığını hatırlatarak, planın ekinde hayvanat bahçesinin alanının 987.84 hektar olarak gösterildiği, bu büyüklükteki bir hayvanat bahçesinin yapımı ve bakımı hususunda hiçbir araştırma yapılmadığını söyledi. Hayvanat bahçeleri alanlarının, Paris’te 14.5 hektar, Münih’te 36 hektar, Prag’ta 45 hektar olduğunu örnek gösteren Uysal, “Ortalama büyüklüğünü 25 hektar olarak alırsak, planda önerilen hayvanat bahçesi alanı ortalama 40 misli büyüklüktedir. Acaba gelişmiş denilebilecek bu ülkelerde, hayvanlara bizden daha mı az değer verilmektedir? Yoksa, yoğun bakım isteyen bu alanın kontrolünün sağlanması mı hedeflenmektedir?” diye sordu.

Uysal, planda bir tek yeri belirtilen, Olimpiyat Köyü konusunda da belirsizlik olduğunu dile getirerek, zaten Ankara’nın herhangi bir olimpiyata aday olmadığını, aday olsa bile en az 15-20 yıl sonrası söz konusu olabileceğini, oysa belediyeye 10 yılı aşmamak üzere bu alanda hak tanındığını bildirdi.
Belediye’ye özel toplanacaklar

AOÇ içerisine ve çevresine 30 adet altgeçit yapılmasının planlandığını ifade eden Uysal, bu planlama anlayışının, AOÇ’nin kamuya kazandırılmasından öte araç odaklı bir planlama anlayışı olduğunun altını çizdi. Hayvanat bahçesi olarak gösterilen alanda ise, 10 altgeçit planlandığını söyleyen Uysal, “Hayvanları da mı alttan geçirecekler?” sorusunun akıllarına geldiğini belirtti.

Planın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından onaylanması gerektiğini hatırlatan Uysal, “Melih Gökçek, ‘1 gün içinde alırım, gelirim, siz hemen toplanın’ ültimatomu verdi. Kurul da bu teklifi kabul etti. İlginç bir durum. Perşembe günü yapılan belediye meclisinden planı geçirmesi lazım. Üç gün içinde üç kurumdan onay almaya çalışıyor. Biz, 2005’in Ocak ayında Ulus’taki yedi binanın tescillenmesi için başvurmuştuk, Kurul, ekim ayında toplanabilmişti!” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hayvanlari-altgecitten-mi-gecireceksiniz_49847.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!