Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hitit Havuzu Müze Oluyor

Konya’da bulunan tanrı kabartmalarıyla süslü Hitit Kutsal Anıt Havuzu’nun bulunduğu alanın açık hava müzesi haline getirilmesi planlanıyor. Hi

NTV-MSNBC
Hitit Havuzu Müze Oluyor

b>Konya’da bulunan tanrı kabartmalarıyla süslü Hitit Kutsal Anıt Havuzu’nun bulunduğu alanın açık hava müzesi haline getirilmesi planlanıyor.
Hititler’in Pınar Tanrıçası ile Fırtına, Güneş, Dağ Tanrıları ve kanatlı cinler, boğa ve aslan başlı adamların betimlendiği 19 taş bloktan oluşan tanrısal havuz, özgün taş işçiliği ve orjinal kabartmaları ile görenleri büyülerken, Hititler’in inançları hakkında ipuçları veriyor.
Edinilen bilgiye göre, Beyşehir İlçesi’ne bağlı Sadıkhacı Beldesi yakınlarında 1996 yılında başlayan ve geçen yıl tamamlanan Hitit Kutsal Anıt Havuzu’nun turizme kazandırılması için çalışma yapılıyor.

HİTİTLERİN İNANÇLARINI SİMGELİYOR
Hititler’in Pınar Tanrıçası ile Fırtına, Güneş, Dağ Tanrıları ve kanatlı cinler, boğa ve aslan başlı adamların betimlendiği 19 taş bloktan oluşan tanrısal havuz, özgün taş işçiliği ve orjinal kabartmaları ile görenleri büyülerken, Hititler’in inançları hakkında ipuçları veriyor.
Kazı Başkanı Arkeolog Sırrı Özenir, 7 metre yüksekliğe sahip tanrısal havuzun Hititler’in bin tanrılı inanç dünyasını özgün bir şekilde günümüze yansıttığını ve bu önemli sanat eserinin dünyada başka eşinin olmadığını söyledi.
Hititler’in kendilerine özgü kaya anıtlarını genelde akarsu ya da kaynak yakınlarında inşa ettiğini ifade eden Özenir, Eflatunpınar mevkisindeki kutsal havuzun bu anlamda güzel bir örnek olduğunu vurguladı.

KUTSAL HAVUZ KAMULAŞIYOR
Yakınında bir höyüğün de bulunduğu kutsal havuzun çevresindeki alanın kamulaştırılacağını anlatan Özenir, şöyle konuştu: “Burada daha önce yapılmış bir otel vardı. Bu otel de kamulaştırılarak kültürel amaçlı kullanılacak. Kutsal Havuzun bulunduğu alanının çevre düzenlemesi tamamlandığında Türkiye’nin en önemli açık hava müzelerinden birisi açılmış olacak.

BİR ‘İLK’ GERÇEKLEŞECEK
10 bin metrekare alanın kamulaştırılmasıyla ilk kez tarihi bir havuz açık hava müzesi haline getirilmiş olacak.” Kamulaştırma çalışmaları ile ilgili projenin hazırlandığını ancak ödenek yetersizliği nedeniyle arazide çalışmaların başlatılamadığını dile getiren Özenir, Özel İdare bütçesinden ayrılan kaynaklarla tarihi alanın turizme kazandırılmaya çalışıldığını kaydetti. Hititler’den kalan en önemli eserlerden biri olan havuzun her yıl temizlenmesine rağmen yapısı nedeniyle sürekli yosunlar ve çamurlarla dolduğunu anlatan Özenir, bu durumu önlemek için havuzun tabanının taş parkelerle döşeneceğini ifade etti.
Özenir, önümüzdeki yıl ödenek sağlanması durumunda, Hitit Kutsal Havuzu’nun yakınında bulunan höyükte de kazı çalışmalarına başlanacağını sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hitit-havuzu-muze-oluyor_2167.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!