Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hükümet Hep Kulak Tıkadı

Marmara Denizi'ndeki fay hatlarında bir ay boyunca yapılan incelemelerin başındaki isim İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, hükümetten hiçbir zaman destek görmediklerini, çalışmalarının sonuçları ile hiçbir yetkilinin ilgilenmediğini söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi/Özlem GÜVEMLİ



erkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 8 yıl önce bugün saat 03.02'de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki Marmara depreminin ardından gelinen nokta, uzmanların uyarılarının merkezi hükümet ve yerel yönetimlerce dikkate alınmadığını ortaya koyuyor. Marmara Denizi'ndeki fay hatlarında bir ay boyunca yapılan incelemelerin başındaki isim İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, hükümetten hiçbir zaman destek görmediklerini, çalışmalarının sonuçları ile hiçbir yetkilinin ilgilenmediğini söyledi. Görür, şu an Doğu Anadolu Fay Hattı'nın da Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan (KAF) daha tehlikeli durumda bulunduğunu vurguladı.

Prof. Naci Görür, Le Atalante'nin 2002'de insansız denizaltı Victor-6000 ile incelemeler yaptığı çalışmalar sırasında saptadıkları Ganos fayından Orta Marmara çukurluğuna kadar olan yaklaşık 50 km'lik genç kırığın oluştuğu tarihi belirlemek için yeni bir incelemeye karar verdiklerini, ancak bunun için 5 yıl beklemek zorunda kaldıklarını anlattı. ABD'nin, Fransa'nın, İtalya'nın TÜBİTAK eşdeğerindeki kurumlarına proje teklifleri sunduklarını belirten Görür, 2003'te tamamlamayı planlarken 2007'ye sarkan proje için hükümetin destek vermemesini eleştirdi.

Görür, " Victor 6000'in tespit ettiği genç kırığın 1912 depreminde oluştuğu ispatlanırsa İstanbul'da beklenen depremin büyüklüğünün 7'nin üzerine çıkmayacağı sonucuna ulaşılacak. Bu açıdan büyük önem taşıyor. Türk hükümeti isterse denizlerde araştırma yapan özel şirketleri kullanabilirdi. Parasını verip araştırmayı onlara da yaptırabilir. Ama bizim arkamızda hükümet yok. Hiç olmadı. Marmara'da aklınıza gelen tüm araştırmaları biz yaptık. Bu süreç içinde hiçbir iktidar bu konulara ne ilgi gösterdi ne de tek kuruş para verdi. Yaptığımız araştırmaların sonuçlarını da isteyen yok. Bugün İstanbul'u depreme hazırlayanlar bile bilime, bilgiye gerek duymuyorlar. Bu da gösteriyor ki biz ya hiç depreme hazırlanmıyoruz, hazırlanıyorsak da bunu bilimin ışığı altında yapmıyoruz" diye konuştu.

Bugün Doğu Anadolu Fayı'nın KAF'tan daha tehlikeli durumda olduğuna dikkat çeken Görür, "Doğu Anadolu Fayı 200 yıldır suskun. Enerji birikiyor. Bingöl Palu-Hazar Gölü-Sivrice-Sincik arası, Maraş-Türkoğlu bölgesini çok tehlikeli görüyorum. Bu fay hareketine başlarsa 20. yüzyılda KAF'a benzer şekilde seri depremler üretebilir. Can güvenliği yok bu bölgede" diye konuştu.

'Evlerinde ölümü bekleyenler'
Görür, bugüne dek yapılan hazırlık çalışmalarını ve asıl yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

"Bugün İstanbul'da rant için yüz binlerce insana yetecek şekilde uydu kentler, gökdelenler, rezidanslar yapıldı. Bunu yapmak için para nerden bulunuyor? Banka kredileri, Mortgage Yasası, TOKİ depreme hazırlık çalışmalarına kanalize edilebilirdi. Onun yerine rezidans yapıyorlar. Bu müteahhitlere aynı rantı İstanbul'u depreme hazırlamak için sunmuş olsanız; banka kredileri ile yasalar ile teşvik etseniz zaten İstanbul kendi çözümünü kendi bulur. 200-300 bin konut yapıldı kentte. Ama bunların hiçbiri ölümünü bekleyen insanlar için yapılmadı. Onlar evlerinde ölümünü bekliyor. Her söze yanıt yetiştirmekte nezaket gösteren Başbakanımız ve bakanlarımız bilim adamlarının deprem ile ilgili sorularına neden yanıt vermiyorlar? Bir seçim geçirdik. Ne halkın can güvenliği konusunda taleplerini işittik ne de İstanbul'da gelip oy isteyenlerin deprem konusunda bir vaadini duyduk. Deprem sadece can güvenliğini tehdit etmiyor. Marmara Bölgesi'nin can damarını kesecek bir tehdit var. TÜSİAD'ın sesi çıkmıyor. TÜSİAD hemen her konuda rapor hazırlar. Depremle ilgili bir raporları var mı? Demek ki işadamları da gaflet içinde. Ya da bizim anlamadığımız hesaplar peşindeler..."

http://www.yapi.com.tr/haberler/hukumet-hep-kulak-tikadi_55944.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!