Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İhracat Verileri Açıklandı

Mayıs ayında en fazla ihracatı 1 milyar 657 milyon 833 bin dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Geçen ay ihracatta Almanya 1 milyar 92 milyon 116 bin dolarla ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 864 milyon dolarla Irak, 683 milyon dolarla İngiltere izledi.

yapi.com.tr / AA
İhracat Verileri Açıklandı




"Orta vadeli program hedefinde belirtilen yüzde 4'lük büyüme rakamı rahatça aşılacak"


Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''İlk 5 aylık ihracat artışı bu yıl orta vadeli program hedefinde belirtilen yüzde 4'lük büyüme rakamının rahat bir şekilde aşılacağının net bir göstergesidir'' dedi. Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) rakamları açıklandığı zaman Mayıs ayı ihracatının 11.8 milyar dolar yerine belki de 12.5 milyar doları geçeceğini söyledi. Çağlayan, ''Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı 141.5 milyar dolar oldu. Orta vadeli hedefimiz 148 milyar dolardı. Ancak bu hedefi belirlediğimiz sıradaki şartlarla bugünkü dünya ekonomisinin içinde bulunduğu şartlar birbirinden çok farklı'' dedi.
    
Türkiye ihracatında Avrupa Birliği üyesi ülkelerin oranının geçen yıl yüzde 48 olduğunu, 2012 yılının ilk 5 ayında bu rakamın yüzde 41'e düştüğüne dikkati çeken Çağlayan, en büyük pazarın ihracattaki payının düşmesine rağmen yılın ilk 5 ayında ihracatın toplamda yüzde 10.5'e yakın arttığını bildirdi. Dünyanın Avrupa'dan ibaret olmadığını dile getiren Çağlayan, ''Avrupa pazarlarında ihracatımız yüzde 48'lerden 41'e düşerken, ihracatın yüzde 10.5'e yakın artmış olması, ihracatçının azmini, cesaretini, kabiliyetini ve diğer pazarlara girme noktasındaki başarısını gösteriyor" şeklinde konuştu.

"Dışardan gelen her yatırımcıyı desteklemeyeceğiz"

Türkiye'nin yeni teşvik sistemiyle dışarıdan gelen her yatırımcıyı desteklemeyeceğini vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti:

''8 yılda 119.5 milyar dolar doğrudan sermaye alma başarısını göstermiş, 80 yılda aldığının 7 katını 8 yılda alma başarısını gösteren Türkiye, doğrudan sermaye konusunda da seçici olacak. Artık 'Ne olursan ol gel' demiyoruz. Yüksek katma değer, teknoloji, üretim, istihdam ve ihracata değer katanları teşvik edeceğiz. Antalya'nın teşvik bölgesinde birinci bölge olması bir şey ifade etmiyor. Antalya, Isparta, Burdur, Kahramanmaraş, İstanbul, Ankara, hangi ilde yapılırsa yapılsın cari açığın belini bükecek olan yatırımlar 5'inci bölge desteklerini alacak. Ekonomi Bakanlığı tarafından hizmet sektöründe yeni destekleri açıklarken bundan sonra ihracatçılarımızın Eksimbank'a uğramasını tavsiye ediyoruz. Eksimbank'ın çalışma sistemi değişti. Eksimbank'ta daha gidecek yolumuz var.

Avrupa'da 1 milyon 600 bin şirket, yaş ortalamasının 45 olması nedeniyle kapanacak. Türkiye'de yaş ortalaması 29. Şirketlerimiz Avrupa'da dünyadaki kapanacak şirketleri satın alarak, ortaklık kurarak o şirketlerin pazar ağlarından, dağıtım kanalları ve markalarından faydalanma noktasına gidecek. Geçen yıl başlatmış olduğum bu şirket satın alma ve ortaklıklarında fizibilite çalışmalarında '200 bin dolara kadar hibe vereceğiz. Masrafların yüzde 60'ını biz ödeyeceğiz' dedik. Her türlü bilgiye erişimde size hibe eden Ekonomi Bakanlığı anlayışı var. Eksimbank son derece önemli bir karar aldı. Yurt dışından alacağı ve ortak olacağınız şirketlerde finansman desteği konusunda tarihi bir açılım yaptı. Girişimcilere önemli kolaylıklar sağlayan krediler verecek. İstenildiği takdirde piyasa şartlarının altında faiz desteğiyle, genel müdürün onanıyla 10 milyon avroya kadar kredi verebiliyor.''

Yeşil pasaport düzenlemesi
   
Çağlayan, bir gazetecinin ''Yeşil pasaportta son durum nedir?" sorusuna, asıl gayretlerinin vizeyi kaldırtmak olduğu cevabını verdi. Yeşil pasaport konusunda tek başına hareket edemediklerini ama Türkiye'de kullanılan yeşil pasaportun tüm ülkelerde kabul edilmesi için çalıştıklarını anlatan Çağlayan, ''Bu konuda gereken çaba gösteriliyor. Ancak bir realite var. Mevcut yeşil pasaportların sayısı çok yüksek. Kimlerin yeşil pasaporta haiz olduğunu biliyorsunuz. Bu kadar yeşil pasaportun olduğu ortamda ilave pasaportlar, şu anki yeşil pasaportların avantajını getiremeyebilir. Moralinizi bozmak için söylemiyorum, gerçekleri söylüyorum'' dedi. Yeşil pasaport sayısı arttığı takdirde bazı ülkelerin engellemeler çıkarabileceklerini dile getiren Çağlayan, ihracat yapmayan yeşil pasaportluların yeni ihracatçıların önünü açmak adına yeşil pasaportlarını bırakmaları durumunda sayının azalabileceğine işaret etti.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracat-verileri-aciklandi_100434.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!