Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İhracatçıların Yıl Sonu Beklentisi daha Pozitif Bir Ekonomik Tablo

TİM tarafından gerçekleştirilen İhracatçı Eğilim Araştırması'nın 2013 yılı 3. çeyrek sonuçları ve ihracatçıların 4. çeyrek beklentileri açıklandı. TİM Başkanı Büyükekşi, yılın son çeyreği itibariyle dünya, Avrupa ve Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerin önceki çeyreklere oranla belirgin bir şekilde olumlu yönde olduğunu bildirdi.

yapi.com.tr / AA
İhracatçıların Yıl Sonu Beklentisi daha Pozitif Bir Ekonomik Tablo

"100 kişiye iş kapısı açılacak"

2013 yılı 3. çeyrekte sektörde ortalama çalışan sayısı firma başına ortalama 7 personel artışıyla 159 olarak hesaplandı. Bu dönemde ikinci 500'de yer alan firmalarda mavi yakalıların sayısı 158'den 201'e yükseldi. Ekim-aralık döneminde yeni çalışan istihdam edeceklerini belirten firmaların eğilimleri ise beyaz yakalı yüzde 30,4, mavi yakalı yüzde 35,7 ve Ar-Ge yüzde 11,7 olarak sıralanıyor.

İhracatçı firmalar yılın 4. çeyreğinde ortalama yüzde 1 istihdam artışı öngörüyor. Bu da ihracatçı firmaların 4. çeyrekte tahmini olarak 100 bin ek istihdam yaratacağını gösteriyor. 3. çeyrekte ihracatçı firmaların yüzde 50'den fazlası yurt içinde yeni yatırım yaptıklarını belirtiyor. Yeni yatırımların yüzde 25,3'ü ise yeni modernizasyon yatırımları...


"Yıl sonu dolar tahmini: 2,02 TL"

Bu dönemde firmalar piyasa beklentilerini bir miktar revize etti. Yıl sonu dolar kur tahmini 2,02 TL'ye, avro kur tahmini ise 2,70 TL'e yükseldi.

Enflasyon tahmini son gelişmeler ışığında yüzde 7,91'e yükselirken, 3. çeyrek büyüme beklentisi yüzde 3,4 olarak göze çarptı.

İhracatçılar, TİM'in son dönemlerde vurguladığı değerlere paralel şekilde, dolar kurunda ideal seviyeyi 1,95, avroda ise 2,57 olarak görüyor.

Bu yılın son çeyreğinde, bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında yıl sonu ekonomik gidişatın daha olumlu olacağını öngören ihracatçıların oranı gerek Türkiye gerek Avrupa gerekse de dünya ekonomisi için ortalama yüzde 10 artış kaydetti.

Büyükekşi, "Bu neticeler, yıl sonu itibariyle ihracatçıların daha pozitif bir ekonomik tablo beklentisinde olduğunu gözler önüne seriyor" dedi.

İhracatçılardan önemli sorunlarını dile getirmeleri de istenen anket çalışmasında alınan yanıtlara göre ihracatçıların önemli gördükleri sorunlar, "Enerji maliyetleri (yüzde 60,9), döviz kurları (yüzde 47,6), hammadde ve aramalı fiyatları (yüzde 41,6), finansman maliyetleri (yüzde 41,6) ve istihdam maliyetleri (yüzde 41,2)" olurken, geçen dönemde açıklanan demokrasi paketinin orta ve uzun vadede ülke ekonomisine etkisi de soruldu.

Paketin olumlu katkılar yapacağına inanan ihracatçıların oranı yüzde 47 iken, olumsuz etki öngören ihracatçıların oranı ise yalnızca yüzde 8 çıktı. Bu veriler, demokratikleşme paketine yönelik olarak iyimser bir bakış açısı olduğunu gösteriyor.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracatcilarin-yil-sonu-beklentisi-daha-pozitif-bir-ekonomik-tablo_114264.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!