Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İhracatta Nisanda Rekor Düşüş

Krizin kendini göstermeye başladığı Ekim 2008'den bu yana düşme eğilimine giren ihracat nisanda da trendi değiştirmedi. İhracat 28 Nisan itibariyle geçen yıla göre yüzde 37,7 gerilerken ilk dört aydaki ortalama düşüş yüzde 35'e ulaştı.

Referans Gazetesi
İhracatta Nisanda Rekor Düşüş

Krizin kendini göstermeye başladığı Ekim 2008'den bu yana düşme eğilimine giren ihracat nisanda da trendi değiştirmedi. İhracat 28 Nisan itibariyle geçen yıla göre yüzde 37,7 gerilerken ilk dört aydaki ortalama düşüş yüzde 35'e ulaştı. Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerinden yapılan hesaplamaya göre 28 Nisan itibariyle ulaşılan yüzde 37,7'lik gerilemeyle ihracat son 7 ayın düşüş rekorunu da kırdı. İlk dört aylık kayıp ise 15.2 milyar dolara çıktı.

Bütçede önce 146 milyar dolar olarak hedeflenen 2009 yılı ihracatı yapılan revizyonla 104 milyar dolara çekilmiş olsa da ilk dört aylık veriler beklentilerin çok altında gerçekleşti. Bu durum 104 milyar dolarlık hedefe de ulaşılmasını riske attı.

Ekim 2008'den bu yana geçen 7 aylık dönemdeki ihracattaki kayıp ise 20.2 milyar dolara ulaştı. Düşmenin bu seyirde devam etmesi halinde 2009 yılı ihracatının 90 milyar dolar civarında kalmasından korkuluyor.

TİM tarafından yarın açıklanacak nisan ayı ihracat verilerinin iki günlük eksik ihracat verilerinin de tamamlanmasıyla yaklaşık 7 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu rakam 2008 Nisan ayı ihracatının 11 milyar 391 milyon dolarlık rakamına göre aylık 4.4 milyar dolarlık ihracat geliri kaybına ve yüzde 38,5 oranında rekor gerilemeye işaret etmesi öngörülüyor. Böylece geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 39,2 artışla, artış rekoru kıran ihracat bu yıl yaklaşık aynı oranda gerilemeyle ile düşüş rekoru kıracak.

Otomotiv sektörü ihracatı nisanda 53,9 gerilerken tekstildeki düşüş yüzde 30,8'e ulaştı. Hazırgiyim ve konfeksiyonda ise gerileme yüzde 27,1 oldu. Kimyevi maddeler ve mamulleri ihracat düşüşü ise yüzde 48,1.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracatta-nisanda-rekor-dusus_68670.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!