Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"İki Ayda Kamu Yararı Nasıl Sağlandı"

Sulukule'de avan projenin iptal edilmesinden sonra Fatih Belediyesi'nin hazırladığı yeni proje Belediye Meclisi'nden geçti. Mimar Aslı Kıyak ve avukat Hilal Küey, yeni avan projesi kararında mahkemenin belirttiği olumsuzluklarda herhangi bir iyileşme olmadığını söylüyor.

yapi.com.tr
"İki Ayda Kamu Yararı Nasıl Sağlandı"

Mahkeme "kamu yararı yok" demişti

Mahkemenin iptal kararının gerekçesinde, Sulukule projesinin 5366 sayılı Yenileme yasasına aykırı olduğu ve kamu yararına uygun bulunmadığı belirtilmişti. Kararda şu hususlara yer verilmişti:

* Sulukule'nin yer aldığı topografyanın tarihi önemi var; proje koruma amaçlı imar planı yapılmadan geliştirildi.

* UNESCO Dünya Miras alanı olan İstanbul karasurları koruma bandı yüzde 50 oranında değiştirildi ve Türkiye 'nin UNESCO Miras Listesi'ne girerken taahhüt ettiği sorumlulukları gözetmedi.

* Aslında12 yapı adasından oluşan alanda 24 adet yapı adası oluşturuldu. Halkın kullanımına ayrılmış Bostan'da yapılaşmaya gidildi. Parklara ve yeşil alanlara yer verilmedi. Mevcut tarihi yapılardan çok daha yüksek 3-4 katlı bir yapı tipolojisi yaratıldı.
Yeni avan projesinde "her şey uygun" deniyor

2. Numaralı Koruma Kurulu'nda kabul edilen yeni avan projesi kararında, kentsel yenileme sürecinde sona yaklaşıldığı vurgulandı ve şöyle dendi:

"Yenileme avan projesinde sosyo-kültürel yapının ıslah edildiği, tescilli kültür varlığı yapıların korunduğu, yeşil alan, konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanlarına yer verilerek yeni bir dokunun oluşturulduğu, alanın mekansal, sosyal ve ekonomik ıslahı ve yeniden işlev verilmesi sonucu yenilendiği, özgün tarih ada morfolojisinin ve sokak rejiminin yeterli düzeyde korunarak mevcut dokunun iyileştirildiği, Belediyesinin hüküm ve tasarrufunda bulunan 2524 adadaki taşınmazın projeye katılması ile yenileme avan projesinin hedeflerini desteklediği, çöküntüye neden olan unsurların kaldırılarak veya değiştirilerek sağlıklı bir kentsel çevrenin şehre kazandırılmasının hedeflendiği ve yenileme alan sınırları içindeki tüm taşınmazların yenileme avan projesi hükümlerine tabi olduğundan iletilen yenileme avan projesinin düzeltmelerle uygun olduğu..."

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/iki-ayda-kamu-yarari-nasil-saglandi_100077.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!