Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İLK ADIM ! Depreme Hazırlık Harekâtı İstanbul’dan Başlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’un muhtemel bir deprem tehlikesine karşı, zemin etüdü, plan, proje ve harita bazında yaptığı çalışmalarını

Türkiye



b>İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’un muhtemel bir deprem tehlikesine karşı, zemin etüdü, plan, proje ve harita bazında yaptığı çalışmalarını alanda uygulamaya koymak ve kentsel dönüşümü gerçekleştirmek için start verdi. Pilot bölge seçilen Zeytinburnu’nda 17 bin bina tek tek elden geçirilip dayanıklılık derecesine göre kodlanacak.

Ağustos'ta başlıyor

Proje için bundan bir süre önce yapılan ve 9 trilyon 500 milyar lira bedelle Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden BİMTAŞ’ın (Boğaziçi İnşaat Müşavirlik ve Teknik Hizmetler A. Ş) kazandığı ihale Sayıştay tarafından da onaylandı. Proje çerçevesinde Zeytinburnu’nun 13 mahallesinde 17 bin bina tek tek, ekonomik, teknik ve sosyal ömürleri açısından incelenecek. İncelemeyi yapacak teknik ekip halihazırda özel bir eğitimden geçiriliyor. Ekipler, Büyükşehir Belediyesi ve üniversitelerin işbirliği ile hazırlanan Deprem Mastır Planı’nın tamamlanmasının ardından ağustos ayında araziye çıkacak ve fiilen çalışmaya başlayacaklar.

Çürükler yıkılacak

Çalışmalar sonunda, elde edilecek bulgular ve veriler, gerçek risk senaryolarına uyarlanıp çözümler geliştirilecek.
Binalar, uygulanacak olan senaryolar çerçevesinde birer birer kontrol edildikten sonra kesin karar verilecek. Bunun ikinci aşamasında ise; yıkılması gereken binalar yıkılacak, güçlendirlmesi gerekenler güçlendirilecek. Zeytinburnu’nda Deprem Master Planı verilerine ve bu araştırma sonuçlarına göre dönüşüm gerçekleştirilecek. Bunun için sözkonusu şirketin hazırladığı rapor sonuçlarına göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi tekliflerini Ankara’ya sunacak.

Gürtuna’dan çağrı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, gerek pilot bölge seçilen Zeytinburnu’nda gerekse İstanbul’un diğer ilçelerinde bu çalışmaların yapılması için en azından bir milyar dolara ihtiyaç olduğunu belirterek ‘’Kamu otoritesi bunu sağlamakta yıllardır sıkıntı çekti. Biz diyoruz ki bize yetki verin, bir kanuni düzenleme getirin. Bir fon oluşturma, kredi sağlama ve vatandaşa uzun vadeli kredi verme yetkisi verin biz bu sistemi kurarız. Vatandaşlarımız da bu kaynaktan alacakları paraya ilavede bulunur, böylece binaların güçlendirilmesi noktasında topyekün bir çaba gösterebiliriz. Altyapı için yaptığımız çalışmalara üst yapıyı da ilave ederek İstanbul’u depreme çok daha kısa sürede hazır hale getirebiliriz” dedi.

Neden Zeytinburnu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yerleşmeler ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Lütfi Altun, Zeytinburnu’nun hem Türkiye, hem de İstanbul’un ilk gecekondu bölgesi olması dolayısıyla Kentsel Dönüşüm’e de model olacağından pilot bölge seçildiğini kaydetti. Altun, ayrıca bu ilçenin öncelikli riskli alanda bulunduğunu, yapı stoğunun her kategoriyi içerdiğini, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü kuşak konut guruplarının olduğunu söyledi. Altun, Zeytinburnu’nda gerekli verilerin hazır ve dönüşüm potansiyelinin yüksek olmasına da dikkat çekti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ilk-adim--depreme-hazirlik-harekati-istanbuldan-basliyor_4453.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!