Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''İller Bankası Çalışanlarının Hakları Rafa Kaldırılıyor''

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, İller Bankası'nın anonim şirkete dönüştürülmesiyle, çalışanların haklarının rafa kaldırıldığını belirtti. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, İller Bankası'nın 26 Ocak 2011 tarihi ile İller Bankası Anonim Şirketi (İlbank

yapi.com.tr / AA
''İller Bankası Çalışanlarının Hakları Rafa Kaldırılıyor''

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, İller Bankası'nın anonim şirkete dönüştürülmesiyle, çalışanların haklarının rafa kaldırıldığını ileri sürdü.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, İller Bankası'nın 26 Ocak 2011 tarih ve 6107 sayılı Kanun ile İller Bankası Anonim Şirketi'ne dönüştürüldüğü ve kısa adının İlbank A.Ş olduğu hatırlatıldı. İlbank A.Ş'nin Yasası, Ana Sözleşmesi ve Yönetmeliğinde İller Bankası'nın kamusal kimliğinden ve görev anlayışından sıyrılındığı, çalışanlar için yasaklar, güvencesizlikler ve keyfiliklerin yer aldığı savunuldu.

Ana sözleşmede yer alan hükümler doğrultusunda banka çalışanlarının tabi olacakları iş sözleşmesinin içeriği ve şeklinin kurum tarafından belirleneceği, bu belirlemeyi yapacak yönetim kurulunun da İçişleri Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu'nun belirlediği üyelerden oluşacağı ifade edildi. Bunun, yönetim kurulunun her üyesinin siyasal iktidarın denetiminde ve vesayetinde olacağı anlamına geldiği iddia edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Yönetmelikte banka personeline verilen görev, kamu ve toplum yararları ve çıkarları değil, banka yararlarının önde tutulmasının istenmesidir. Bu anlayış bankanın kamusal kimliğinden sıyrılmakta olduğunu göstermektedir.

Yönetmelikte (ataması yapılan personel 1 yıllık deneme süreli ve geçici olarak atanır) denilmektedir. İlbank çalışanlarının bu yaptırımla maruz kaldıkları şey, güvencesizliktir. Deneme süresinin uzatılması, çalışan için belirsizliğin ve güvencesizliğin uzaması demektir. Yönetmelikte, yer değiştirmeyi yaratacak durumlar arasına (işgücü ihtiyacındaki değişimlerin karşılanması, personelin nitelik ve yeteneklerine uygun işlerde çalıştırılması, inceleme ve soruşturma raporları, acil hallerde sonradan düzenlenecek raporlar gereği işlem yapılması) gibi hükümler konuldu. Herhangi bir yer değiştirme, bu hükümlere uydurularak mümkün hale getirilebilir. Çalışanın yerinin değiştirilmesi keyfiliğe ve hatta maniple edilmeye oldukça açık bir hale getirilmiştir.''

Banka yönetmeliğinin İlbank çalışanlarına ''siyasi faaliyette bulunma ve grev yapma yasağı'' da getirdiği belirtilerek, ''İlbank çalışanlarına dayatılan bu anti-demokratik yönetmelik, bu hakları tanımayan, çalışanları apolitikleştiren, evrensel hak arayışı ve dayanışmayı öldüren niteliktedir'' denildi.

Açıklamada, İller Bankası'nda yaşanan sürecin özetle ''kamusal hizmet alanlarının tasfiyesinin yanında çalışma yaşamındaki keyfilik, güvencesizlik, belirsizlik, karamsarlık, hak aramaya yasaklarla dolu ileri bir sürecin'' hayata geçirilmesi olduğu savunuldu.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/iller-bankasi-calisanlarinin-haklari-rafa-kaldiriliyor_87534.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!