Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İmalat Sanayinde Kapasite Kullanım Oranı Düşüşte

Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve Ağustos ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 590 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayinde kapasite kullanım oranı sonuçları açıklandı. Buna göre, geçen yılın Ağustos ayında yüzde 76,1 olan kapasite kullanım oranı, 2012 Ağustos ayında yüzde 74,3 olarak belirlendi.

yapi.com.tr / AA
İmalat Sanayinde Kapasite Kullanım Oranı Düşüşte

strong>Veyis Fertekligil: Veriler, canlanma görülmediğini gösteriyor

T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, imalat sanayi kapasite kullanım oranlarının 3. çeyrekte ekonominin çok iyi olmadığını ve ekonomide canlanma görülmediğini gösterdiğini söyledi. Fertekligil, kapasite kullanımında hem geçen aya göre, hemde geçen yıla göre düşüş söz konusu olduğunu, ayrıca mevsimsellikten arındırılmış oranlarda da düşüş sürdüğünü belirterek şunları kaydetti:
    
''İlk çeyrek rakamları belli. Ekonomideki büyüme 2. çeyrekte de devam ediyor ama 3. çeyrekte düzelme yok hatta biraz daha kötü. Her ne kadar kapasite kullanım oranı çok şey ifade etmese de sanayi üretimi ile bire bir orantılı değil. Veriler olumsuz bir sinyal olarak görülebilir. Bu 3. çeyrekte büyümenin çok iyi olmadığını, ekonomide canlanma görülmediğini gösteriyor.''

Gerek Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gerekse de Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarının ekonominin 3. ve 4. çeyreğe ait olumsuz sinyaller verdiğini söyleyen Fertekligil, ''Faiz indirimi de bunun için yapılıyor. En azından faiz koridorunun üst tarafında bir geri çekilme olacaktır. Onunla birlikte ekonomi biraz ivme kazanabilir ama çok iyi bir büyüme trendi yok bu yıl. Büyüme bu yıl yüzde 4'ün altından kapatacak diye düşünüyorum'' dedi.

Fatma Melek: Merkez Bankası, Temmuz ayında ekonomik verilerde yavaşlama görüldüğüne dikkat çekiyor

Akbank Başekonomisti Fatma Melek, mevsimsellikten arındırılmış ve arındırılmamış kapasite kullanım oranlarının gerilediğini belirterek, Merkez Bankası'nın Temmuz ayında ekonomik verilerde yavaşlama görüldüğüne dikkati çektiğini söyledi. Başta Avro Bölgesi olmak üzere yurt dışı büyümenin zayıf seyrinin dış talebi ve dolayısıyla toplam talebi sınırlayacağını kaydeden Melek, ''Talepteki zayıf seyir de enflasyonist baskıların (veya enflasyon beklentilerinin) düşük olacağına işaret ediyor. Bu durum Merkez Bankası'nın faizleri kademeli bir şekilde azaltması konusunda elini rahatlatacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Nilüfer Sezgin: Kapasite kullanımının giderek azalması, ekonomik aktivite açısından cesaret verici değil

Ekspres Yatırım Başekonomisti Nilüfer Sezgin, yılın üçüncü çeyreğinde kapasite kullanımının giderek azalmasının ekonomik aktivite açısından cesaret verici olmadığını söyledi. Ocak ayında yüzde 76,7 ile tepe noktasını gören kapasite kullanım oranının, daha sonraki aylarda düzenli bir düşüş kaydettiğini hatırlatan Sezgin, ''Fakat yine de, kapasite kullanım oranındaki düşüş genellikle ekonomik aktivitenin gücünü anlamak açısından yetersiz kalabilir. Sonuç olarak, büyüme önündeki aşağı yönlü riskleri kabul ediyor, kapasite kullanım oranlarında görünen ekonomideki ani hız kesme göstergelerinden kaynaklanan büyüme konusundaki düşüş yönlü güncellemelere de meyilli olduğumuzu belirtiriz'' dedi.

Reel Sektör Güven Endeksi'ne ilişkin de değerlendirmede bulunan Sezgin, reel kesim güven endeksinin birbirini takip eden dört ay boyunca gerileyerek 107,3'ten 104,4 puana gerilediğini, nisan ayında tepe noktası olan 116'dan 11,6 puan düşüş kaydedildiğini, fakat buna rağmen, 100 seviyesinin üzerinde seyrediliyor olmasının ekonomik aktivitenin büyüme ile uyumlu şekilde seyrettiğini gösterdiğini söyledi.

Alt maddelere bakıldığında, sipariş endeksinde Kasım 2010'dan beri en düşük seviye olan 84,4'e gerilemenin olduğu görüldüğüne dikkat çeken Sezgin, şunları kaydetti:

''Bu, talep cephesinde zayıflamayı gösteriyor. Son üç ayı içeren toplam sipariş endeksinin ise Mart 2011'den beri en düşük seviye olan 106,7'ye gerilediği görülüyor. İhracat cephesinde de talep azalmaya devam etti. Fakat buna rağmen, önümüzdeki üç ay içerisinde ekonomide iyileşme beklentilerimiz var. Mevsimsellikte göz önüne alındığında, önümüzdeki üç ay içerisinde siparişlerin artması. Bunun ivmesini kaybeden ekonomik aktivitenin yeniden daha güçlü bir ekonomik büyüme iyileşmesi yönüne ilişkin bir işaret olarak görüyoruz.''

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/imalat-sanayinde-kapasite-kullanim-orani-dususte_100262.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!