Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İmalat Sanayinde Kapasite Kullanım Oranı Düşüşte

Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve Ağustos ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 590 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayinde kapasite kullanım oranı sonuçları açıklandı. Buna göre, geçen yılın Ağustos ayında yüzde 76,1 olan kapasite kullanım oranı, 2012 Ağustos ayında yüzde 74,3 olarak belirlendi.

yapi.com.tr / AA
İmalat Sanayinde Kapasite Kullanım Oranı Düşüşte

Gülizar Türk: Bu veriler, büyüme beklentileri açısından bir miktar olumsuz olarak algılanabilir

Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Türk, Ağustos ayında düşük gelen kapasite kullanım oranının büyüme beklentileri açısından bir miktar olumsuz algılanabileceğini söyledi. Kapasite kullanım oranının nisan ayından sonraki en düşük seviyeye gerilediğini söyleyen Türk, şöyle devam etti:
    
''Temmuz ayında ise 74,8 olarak gerçekleşmişti. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 72,8 seviyesinde gerçekleşti ve böylece mevsim etkilerinden arındırılmış kapasite kullanım oranında bu yılın en düşük seviyesi görülmüş oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış kapasite kullanım oranı en yüksek seviyesini bu yılın ocak ayında yüzde 76,7 ile görürken, temmuz ayında yüzde 73 olarak gerçekleşmişti. Geçen yılın ağustos ayında ise mevsim etkisinden arındırılmış kapasite kullanım oranı yüzde 74,6 olarak gerçekleşmişti. Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranlarında, geçen yılın aynı ayına göre dayanıksız tüketim mallarında ve gıda ve içeceklerde artış görülürken, yatırım malları, ara malları ve dayanıklı tüketim mallarında düşüş görüldü. Düşük gelen kapasite kullanım oranı büyüme beklentileri açısından bir miktar olumsuz olarak algılanabilir.''

Emre Alkin: Şok bir gelişme değil; fakat soğumanın dozunun da iyi ayarlanması gerekiyor

Ekonomist Emre Alkin, ''Ağustos ayında kapasite kullanım oranlarının geçen yıla göre daha düşük olması şok bir gelişme değil. Fakat bunun yanında soğumanın da dozunun da iyi ayarlanması gerekiyor'' dedi. Alkin, Ağustos ayında kapasite kullanım oranındaki kısmi düşüşe şaşırmamak gerektiğini belirterek, ''Merkez Bankası Başkanı hafta sonu toplantısında 'karayolundan devam edin' dedi. Bu ekonomik olarak, bir yavaşlamaya işaret ediyor. Büyük ihtimalle Merkez Bankası'nın analiz seti, bizlerin analiz setlerinden daha iyi olduğu için, onlar bu gelişmeyi bizden çok daha önce görüyorlardı. Kapasite kullanım oranın bu şekilde gerçekleşmiş olmasının ben sürpriz olarak görmüyorum. Ağustos ayı kapasite kullanım oranlarının geçen yıla göre daha düşük olması şok bir gelişme değil. Fakat bunun yanında soğumanın da dozunun da iyi ayarlanması gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 2012 yıl sonundaki ekonomik büyüme tahminlerine de yer veren Alkin, ''Bütün dünya büyüme rakamlarının geriye doğru revize ediyor. Türkiye de bu sene yüzde 4 büyüme hedefine sahip. Benim için yüzde 2,5'dan düşük büyüme şok, yüzde 4,1'den daha büyük bir büyüme sürpriz olacaktır. Ben Türkiye için yüzde 2,5'tan daha düşük bir büyüme beklemiyorum. Kapasite kullanım oranları yüzde 70'lerin aşağısına düşmezse, sanayi üretim rakamları da çok büyük düşüşler yaşamazsa, ben yüzde 2,5'la yüzde 4,1 arasında bir ekonomik büyüme bekliyorum'' dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/imalat-sanayinde-kapasite-kullanim-orani-dususte_100262.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!