Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İNTES Başkanı Koçoğlu, İnşaatta Durgunluk Uyarısında Bulundu - Çimento Fiyatları Yüksek Demir de Allak Bullak

İNTES Başkanı Koçoğlu, İnşaatta Durgunluk Uyarısında Bulundu - Çimento Fiyatları Yüksek Demir de Allak Bullak

Dünya Gazetesi
1


ürkiye İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, inşaat sektöründe yılın ilk çeyreğinde görülen yüzde 16.5'luk büyümeye karşın; sektördeki durgunluğun sürdüğünü söyledi. "Yatırımlara yeni kaynak, ancak faiz dışı fazla hedefleri tutturulursa gelir" diyen Koçoğlu, çimentoda fiyatları yüksek bularak, demir fiyatlarının da allak bullak olduğunu söyledi.

Koçoğlu, inşaat sektöründe yılın ilk çeyreğinde görülen yüksek büyümede hesaplama istatistiklerinin değiştirilmesinin önemli bir unsur olduğunu vurguladı. Sektörde 2004 yılı son çeyreğinde yüzde 0.5'lik bir küçülme bulunduğuna dikkat çeken Koçoğlu, toplu konut ve diğer özel sektör yatırımlarının da inşaattaki yüksek büyümede etkili olduğunu belirtti.

Koçoğlu, şunları söyledi: "Ama toplu konutun haricinde devam eden işlerdeki durgunluk devam ediyor. Özellikle tarım sektöründeki yatırımlardaki durgunluk diz boyu, altyapı yatırımlarında da durgunluk sürüyor."

2006 yılında alt yapı yatırımlarına hız verileceğini, ancak bunun gerçekleşmediğine dikkat çeken Koçoğlu, "2006-2008 dönemi projeksiyonu tam olarak nasıl şekillenir, onu bilemiyorum. Hükümet faiz dışı fazla hedefini aşarsak, yeni yatırımlara kaynak ayıracağız demişti. Ama bugüne kadar bu söz yerine getirilmedi. Bundan sonra da yatırımlara kaynak için böyle bir yöntem izleneceğini düşünüyorum. Faiz dışı fazla hedefi aşılana kadar yatırımlara yeni kaynak aktarılmayacaktır."

Koçoğlu, son dönemde inşaat sektörünün gündeme getirdiği çimento fiyatlarının çok yükseldiği yönündeki eleştirilere katıldığını da sözlerine ekledi. İnşaat sektöründeki talep yoğunluğu nedeniyle fiyatların arttığını vurgulayan Koçoğlu, "Demir fiyatları da çok allak bullak" diye konuştu. Koçoğlu, şöyle devam etti: "Çimento ve beton sektöründe bir karmaşa var, çimentoda talebe bağlı olarak fiyatlar artıyor. Ama öte yandan çimentoda ithalat yapmak çok zor. Çünkü lokal bir malzeme. Bölgesinde üretilip, bölgesinde satılmalı. Türkiye'de çimento ihraç ediliyor. Ama o da çok yakın bölgelere özellikle, Irak'a ihraç ediliyor. Çelik ucuz olsa, çelik yapıya dönmek lazım. Ama o da oldukça pahalı. Sektör bu malzeme sorununu da bir biçimde çözecektir diye düşünmek gerekiyor."

http://www.yapi.com.tr/haberler/intes-baskani-kocoglu-insaatta-durgunluk-uyarisinda-bulundu---cimento-fiyatlari-yuksek-demir-de-allak-bullak_30706.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • piyasalarda en büyük artışı demir yapmıştır. demirin aşırı derecede yükseldiğine inanıyorum. haziran ayı gibi bir sürecte geriye doğru düşeceği kanaatindeyim ancak uzun zamandır zam görmeyen cimentonun da yükseleceğini düşünüyorum, cünkü piyasada gıdadan tutun petrol ürünlerine kadar yaklaşık % 50 artış görülmüştür. bu da nakliyeden tutun işciliğe kadar herşeyin artacağını göstermektedir. hal böyle iken cimentonun da durgun bir dönem yaşayacağını sanmıyorum, ancak şu an inşaat sektöründe bir durgunluk yaşanıyor. bu da müteahhit arkadaşların demir zammına karşı bir tepki almamalarından kaynaklanıyor. beklentileri demirin düşmesi eğiliminde. ihracatın kesilmesi durumunda demirin düşeceği kanaatindeyim. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!