Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Irak'ın İnşasına Üç Yılda 9 Milyar Dolar

Irak'ın yeniden inşasının maliyeti 2007'ye kadar 9 milyar doları bulacak. Bu rakam koşulların olumsuz gitmesi halinde 60 milyar dolara çıkabilecek.

Radikal
Irak'ın İnşasına Üç Yılda 9 Milyar Dolar

rak'ın yeniden inşasının maliyeti 2007'ye kadar 9 milyar doları bulacak. Bu rakam koşulların olumsuz gitmesi halinde 60 milyar dolara çıkabilecek.

Savaş sonrası yapılanma sürecine giren Irak'ın, yeniden inşa faaliyetleri toplam maliyetinin 2007 yılına kadar 9-60 milyar dolar arasında değişeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Equity International girmasının 'Irak'ı Özgürleştirme Operasyonu'nun ortaya çıkabilecek masraflarının tahlilini yaptığı, olumlu ve olumsuz senaryoları değerlendirdiği raporda, 2003 mali yılı itibarıyla, Irak'ın yeniden inşa faaliyetlerinin toplam maliyetinin 933 milyon doları uluslararası finansman olmak üzere toplam 4 milyar 533 milyon dolar olduğu söylendi.

Yeni Irak liderliği, petrol üretiminin yeniden canlandırılması, Irak'ta yeni silahlı çatışmalardan kaçınma, iç ve dış pazarlara girme, ülkeye yapılan yardımların devam etmesinin öneminin vurgulandığı raporda, söz konusu bütün koşulların olumlu gitmesi durumunda, Irak'ta yapılanmanın tahmini maliyetinin 2007'ye kadar toplam 9 milyar dolar olmasının öngörüldüğü ifade edildi. Aynı koşulların hepsinin olumsuz gitmesi durumunda ise 2007'ye kadar yıllık tahmini maliyetin 60 milyar doları bulabileceğine işaret edilen raporda, en kötü durum senaryosu dışında, yıllık yeniden inşa maliyetinin 10 milyar doları geçmeyeceği tahmini yapıldı.

120 milyar dolarlık gelir

Raporda ekonominin yeniden düzenlenmesi ve iyi bir yönetimle, Irak'ın 2007 yılında GSMH'sını yaklaşık 120 milyar dolara çıkarabileceğine dikkat çekildi. 'İstikrarlı bir Irak, gereksiz can ve para kaybını ortadan kaldıracaktır' denilen raporda, ancak bu amaca ulaşmak için mali açıdan en az beş yıllık finansman sağlama planının gerektiği vurgulandı.

Raporda, uluslararası partnerlerden alınacak sürekli yardımlarla ABD'nin yeniden yapılanma işinin tüm finansmanının omuzlamasına gerek kalmayacağına da işaret edildi. Irak'ın yeniden yapılanmasında en önemli unsurlar ise 'ekonomik altyapının onarılması, sağlık ve eğitim hizmetlerinin sağlanması, devletin hesap verme sorumluluğunun artırılması' olarak sıralandı.

Bağdat Borsası'nda iki gün sabah 10.00'dan öğleye kadar açık kalan borsada işlem yapılabilmesi için de çalışmalar sürüyor. Bağdat Borsası'nda 27 şirket var.

http://www.yapi.com.tr/haberler/irakin-insasina-uc-yilda-9-milyar-dolar_14849.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!