Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Irak'ta Hedef 6 Milyar Dolar

Irak'taki 18.6 milyar dolarlık ihale pastasının ilk dilimi için ön teklifler alınıyor. İhalelere 55 Türk firması teklif verdi. Türk firmaları p

Milliyet
Irak'ta Hedef 6 Milyar Dolar

b>Irak'taki 18.6 milyar dolarlık ihale pastasının ilk dilimi için ön teklifler alınıyor. İhalelere 55 Türk firması teklif verdi. Türk firmaları pastadan 6 milyar dolarlık pay bekliyor.

Irak'ın yeniden yapılandırma çalışmalarına hız veren ABD hükümeti toplam 18.6 milyar dolarlık kaynağın 5 milyar doları için teklifleri almaya başladı. Bu teklifler 1 Mart'ta sonuçlanacak.
63 ülkelik bir liste hazırlayan ABD, listenin değiştirilebileceğini ve ön anlaşmaların da tüm ülkelere açık olacağını belirtti. 168 başvurunun yapıldığı ön tekliflere 168 şirket katıldı. Bu 168 şirketin 55'i Türk. Ön teklif veren şirketler Türkiye'nin şansını çok yüksek görüyor.
Çünkü ihale programı savaşa destek vermeyen Almanya, Fransa ve Rusya gibi ülkeleri dışarıda bırakıyor. ABD, İran'a ambargo uyguluyor ve Suriye ile de üstü kapalı bir ambargo içinde. Lojistik anlamda Irak'a komşu olan ve savaşa destek veren ülkelerden Suudi Arabistan, Kuveyt ve Ürdün'ün de kendilerine rakip olamayacağını düşünen Türk firmalarının Irak'tan almayı öngördükleri işlerin toplam değeri ise 6 milyar dolar civarında.

Alarko - Doğuş işbirliği
Alarko ve Doğuş yaptığı joint venture'la Irak'ta tüm sektörlerdeki ihalelere talip. İş Geliştirme Müdürü Ahmet Düren, "Biz tüm alanlarda cevap verebilmek için bir ortaklığa gittik. Pastadan oldukça büyük (yaklaşık yarım milyar dolarlık) bir pay almayı düşünüyoruz" dedi.
Polat Holding de ön teklif veren gruplar arasında. Holdingin İnşaat Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Lütfü Özkaya, inşaat ağırlıklı işler yapacaklarını belirtti. Türk firmalarının 18.6 milyar dolarlık yeniden yapılandırma çalışmalarının yüzde 40'ı oranında (6 - 8 milyar dolar arası) bir pay elde etmesini beklediklerini söyleyen Özkaya, "Lojistik ve Iraklı firmalarla olan geçmişteki bağlar nedeniyle Türk firmaları çok avantajlı" dedi.
Ram Dış Ticaret Genel Müdürü Zeynep Kuman da Koç Grubu'nun birçok firmasının Irak'taki ihaleler için teklif verdiğini söyledi. Kuman, Bechtel gibi Irak'ta bulunan firmalara şu ana kadar 300 milyon dolarlık satış yaptıklarını da vurgulayarak, "Irak'ta hiç yabancı yokken biz orada ofis açtık. Türkiye'nin şansı, konumu nedeniyle de gittikçe artıyor" dedi.

Tepe'nin hedefi 1.3 milyar $
Irak'ta 2003 ve 2004'ün ilk yarısında toplam 100 milyon dolarlık iş alan Tepe İnşaat'ın İş Geliştirme Koordinatörü Haluk Bilgi ise ABD'li firmalarla görüşme içinde olduklarını belirtti. Türkiye'nin toplam 4 - 6 milyar dolarlık ihale almasını beklediklerini söyleyen Bilgi, firmasının 'konut ve askeri yapılandırmadan' 900 milyon dolar, ulaştırmadan da 425 milyon dolar hedeflediğini söyledi.

55 Türk firması başvurdu
Age İnşaat ve Tic.
Akfen İnşaat
Akmel Nakliyat
Aks Teknik İnşaat
Aydıner İnşaat
AlarkoDoğuş JV
Atilla Doğan İnşaat
Baytur İnşaat
Borhat İnşaat Tic.
Çankırı İnşaat
Cenay Grup
Ceylan İnşaat
Ece Tur
Eko İnşaat
Elta Elektrik
Emsas İnşaat
Equipment ve Parts
Ere Mühendislik
Fernas İnşaat
Gocay İnşaat
Güngör Elektrik
Gama Endüstri
Gunyasil İnşaat
Gürtaş İnşaat
İhlas Holding
Ilçı İnşaat
Koçoğlu İnşaat
Maktaş Makine ve Elektrik
Makyal İnşaat
Mpe Mühendislik
Mehmet Özcan Mühen.
Nurol İnşaat
Neks Dış Tic.
Onur Nakliyat
Özer İnşaat
Özdil Dış Tic.
Özışık İnşaat
Peker İnşaat
Polat İnşaat
RAM Dış Tic.
SARA Enerji
Suta İnşaat
Siemens San.
Tekfen İnşaat
Tepa Ecza ve Elek.
Tüzün Yapı Sanayi
Tekser İnşaat
Tepe İnşaat
Usluel Enerji
Varvap Varlıbaşlar
Vinsan Veziroğlu İnşaat
Yapa Dış Tic.
Yüksel İnşaat
Zafer İnşaat
Saray İnşaat

http://www.yapi.com.tr/haberler/irakta-hedef-6-milyar-dolar_8535.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!