Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İş Güvenliği Tedbiri Almayan İnşaatlar Denetlendi, Ölümlü İş Kazaları Bitti

Yüksek bina inşaatlarında alınmayan iş güvenliği tedbirleri yüzünden her yıl 70 işçi hayatını kaybediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bursa Bölge Müdürlüğü, inşaat şirketlerini AB normlarına göre denetlemeye başladı. 52 binada yeterli önlem alınmadığı için inşaat durduruldu. Denetimlerin yapıldığı dönemde inşaatlarda yüksekten düşme

Zaman Gazetesi
İş Güvenliği Tedbiri Almayan İnşaatlar Denetlendi, Ölümlü İş Kazaları Bitti

Hızla yükselen inşaatlarda yeterince alınmayan iş güvenliği tedbirleri sebebiyle her yıl onlarca insan hayatını kaybediyor. Bu durumun önüne geçmek isteyen Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bursa Bölge Müdürlüğü, inşaat şirketlerini Avrupa Birliği (AB) normlarına göre denetlemeye başladı. Yılda ortalama 70 kişinin yüksekten düşerek hayatını kaybettiği Bursa'da, büyük inşaat şirketleri mercek altına alındı. 'İnşaat sektöründe yüksekten düşme riskine dayalı teftiş projesi' kapsamında denetlenen 52 inşaatta yeterli güvenlik önlemi olmaması gerekçesiyle çalışmalar durduruldu. Bu inşaatlar arasında dev otel zincirlerinin inşaatları da yer aldı. Bu firmalardan 44'ü, tespit edilen eksiklikleri yerine getirince inşaatlar yeniden başladı. Denetimlerin yapıldığı dönem içerisinde inşaatlarda yüksekten düşme sonucu ölüm olayları yaşanmaması dikkat çekti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bursa Bölge Müdürlüğü İş Teftişi Grup Başkanlığı, 'İnşaat sektöründe yüksekten düşme riskine dayalı teftiş projesi' kapsamında toplam 1 milyon 9 bin 534 metrekare inşaat alanına sahip 2 bin 491 çalışanın bulunduğu 52 işyerinde denetim yaptı. Mevzuat hükümlerine aykırı hususlar tespit edilince de komisyon kararıyla bu inşaatlar durduruldu. Yüksekten düşmeye bağlı eksikliklerin giderildiği beyan edilen 44 inşaat, komisyon kararıyla bir süre sonra yeniden açıldı. 8 inşaat işyeri ise komisyon kararında belirtilen süre zarfında noksanlıkları giderip başvuruda bulunmadığı gerekçesiyle halen kapalı. Proje başlamadan önce bakanlıkla yazıştıklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bursa Bölge Müdürü Yüksel Yaşar, rapor sonuçlarına göre yapılacak işlemlerin, ne şekilde, kim tarafından, ne kadar sürede gerçekleştirileceğinin önceden belirlendiğini söyledi.

İnşaatlarda yoğun bir şekilde kullanılan iskelelerin standartlarının belirlenmesinin önemine vurgu yapan Yüksel Yaşar şu bilgileri verdi: "Gerekirse belli büyüklükteki iskelelerin kurulumu ile ilgili ruhsatlandırmaya gidilmelidir. Çelik borulu iskele sistemlerinin mevcut uygulamada taşıyıcı sistemlerinin iskelenin her katında tam kapalı platformların kullanılması halinde üzerine gelen yükü taşıyabilecek yeterlilikte olmadığı belirlendi. Flanşlı sistemin bulunmadığı iskelelerde ana ve ara korkuluk montajlarının kolay olmadığı gibi kurulum safhasında detay sayısı arttığından inşaatın ilerleyen aşamalarında belirtilen güvenlik donanımlarının etkisiz hale getirildiği yahut unutulduğu gözlemlenmiştir." İnşaatlarda, iskelelerin iyileştirilmesi yerine uygun nitelikleri haiz iskele kurulmasının daha doğru olacağı kanaatinde olduklarını belirterek, "İskele üreticisi firmaların iş güvenliği donanımlarıyla ilgili yeterli bilgi sahibi olmadıklarından istenen kriterleri temin edebilecek nitelikte iskele üretimine yönlendirilmişlerdir." dedi.

Yüksel Yaşar, denetlemelerin olduğu tarihten bu yana inşaatlarda yüksekten düşme sebebiyle ölüm olaylarının yaşanmadığına dikkat çekti.

ETİKETLER: firma kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/is-guvenligi-tedbiri-almayan-insaatlar-denetlendi-olumlu-is-kazalari-bitti_84489.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!