Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Isı Yalıtımında Enerji Verimliliği ve Kalite Stratejileri" Toplantısı YEM'de Gerçekleştirildi

BASF tarafından, Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) gerçekleşen "Isı Yalıtımında Enerji Verimliliği ve Kalite Stratejileri" toplantısı, sektörün uzmanlarını, standartlara uygun yapılan ısı yalıtımının enerji tasarrufuna olan katkısı ve Avrupa’daki güncel EPS uygulamaları hakkında bilgilendirmek üzere bir araya getirdi.

yapi.com.tr
"Isı Yalıtımında Enerji Verimliliği ve Kalite Stratejileri" Toplantısı YEM'de Gerçekleştirildi

br >


"Isı Yalıtımında Enerji Verimliliği ve Kalite Stratejileri" toplantısı öğle yemeğinin ardından, “Binalarda Enerji Verimliliği Performans Değerlendirme Sistemleri” adlı panel ile sürdü.

BES Enerji Danışmanlık’tan Enerji Yöneticisi Serkan Emin’in moderatörlüğünü yaptığı panele; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Enerji Verimliliği Dairesi Başkanı Murat Bayram Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Doç. Dr. Mehmet Bengü Uluengin ve Omurga Yapı Yatırımları AŞ'den Çevre Mühendisi Oğuz Kösebay konuşmacı olarak katıldı.



Serkan Emin panelin başında yaptığı konuşmada, sürdürülebilirlik kavramına ve bu kavramın doğrudan ilişkide olduğu binalarda enerji verimliliği ve kalite stratejileri kavramlarına kısaca değindi. Daha sonra binaların; enerji verimliliği ve performansına göre tipik uygulama ile üretilmiş binalar, yeşil binalar ve sürdürülebilir binalar şeklinde gruplanabileceğini hatırlattı.

Moderatör Emin'in konuşmasının ardından, Enerji Verimliliği Dairesi Başkanı Murat Bayram, konuyu kamu tarafı açısından ele almak üzere söz aldı. Konuşmasına enerji verimliliğinin önemini vurgulayarak başlayan Bayram, binaları enerji verimli hale getirerek ülkedeki toplam enerji gereksiniminin %10’a düşürülebileceğini belirtti. Daha sonra 1 Ocak 2011’de uygulanmaya başlanan, Türkiye’nin resmi yeşil bina değerlendirme programı BEP-TR ile enerji verimliliğine ilişkin yönetmeliklere dair son gelişmeleri paylaştı.

Bayram, sistemde şu an 10.000’e yakın uzmanın tanımlı olduğunu, şimdiye dek %46’sı eğitim amaçlı olmak üzere BEP-TR’ye 16.000’den fazla proje girişi yapıldığını, bunlardan 5300 kadarının da belgesinin onaylandığını belirtti. Bayram, bugüne kadar 28 güncelleme yapılan BEP-TR programının yanı sıra bakanlığın enerji verimliliği kapsamında yürüttüğü 100 kamu binasını enerji verimli hale getirmeyi amaçlayan “100 kamu binası” projesi ve öteki uluslararası işbirliği projelerine ilişkin de bilgi verdi. Konuşmacı ayrıca, ilk uygulamanın aksine artık BEP-TR’de onay sürecinin yerel yönetimler aracılığı ile işletilmediğini, programın otomatik onay verdiğini ve girilen bilgilerin denetlenmesi için bir sistem oluşturma sürecinde oldukları bilgisini verdi.

Panelin ikinci konuşmacısı Oğuz Kösebay, yeşil bina kavramının yalnızca enerji verimliliği ile sınırlı olmayıp, arsa seçiminden başlayan kapsamlı bir süreci içerdiğini belirterek sözlerine başladı. Bu tanıma göre sürecin; vizyon, yatırım stratejisi, tasarım ajandası, pazarlama stratejisi gibi dört ayrı adımı bulunuyor ve bu adımlar, yer seçiminden müşteri memnuniyetine ve işletmeye kadar uzanıyor.

Kösebay, sertifika almanın amaç değil yalnızca bir araç olduğunun üzerinde önemle durduğu konuşmasında, asıl hedefin sürdürülebilir bir dünya olduğunu, bunun için enerji verimliliğinin bir amaç niteliğini taşıdığını, sertifika sistemlerinin ise bu süreçte bir araç olduğunu, yeşil bina projelerinin başarıya ulaşmasının da bu yaklaşımın doğru anlaşılmasında yattığını belirtti.

Son konuşmacı Doç. Dr. Mehmet Bengü Uluengin ise konuyu tasarımcı gözü ile ele aldı. Konuşmasına Cem Yılmaz’ın havuz problemi esprisine gönderme yaparak başlayan Uluengin, enerji verimliliğinden yoksun binaları deliklerinden su sızdıran bir kova ve dibindeki delikten su alan bir tekne ile özdeşleştirdi.

Bir yapıyı görüntüde “yeşil” gösteren “greenwashing” ile işin enerji verimliliğinin özünü ayırt etmenin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Uluengin, yalıtımın, bir fotovoltaik panele göre dıştan bakıldığında pek de ayırt edilemeyecek fakat büyük öneme sahip bir yeşil bina özelliği olduğunu dile getirdi.

Uluengin sunumunda ayrıca, Antalya Ekolojik Merkezi, İTÜ Eko Yapı Binası gibi deneysel yeşil bina örneklerine de değindi. Mevcut uygulamalara ilişkin olarak ise, dış cephelerde kullanılan yalıtım malzemesinin pencere ve çatı gibi yerlerde kalınlığından ötürü sorunlara yol açtığını ve bu sorunların uygun sistemlerle çözülmediği takdirde uygulamaya zarar verdiğinin altını çizdi.

Panel soru-cevap seansı ile sona erdi.      




Sonraki sayfada:
"Mantolama Sistemlerinde Üretimden Uygulamaya Kalite" ve
"Avrupa'da EPS Uygulamaları ve Enerji Verimli Binalar" >>>

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/isi-yalitiminda-enerji-verimliligi-ve-kalite-stratejileri-toplantisi-yemde-gerceklestirildi_89731.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!