Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İSKİ Tarihi Çeşmeleri Restore Ediyor...

İstanbul'un yeniden "Su Medeniyeti"nin başşehri olması için devasa yatırımlar gerçekleştiren İSKİ, İstanbul genelinde su ile alakalı tahrip edilmiş

İBB
İSKİ Tarihi Çeşmeleri Restore Ediyor...

b>İstanbul'un yeniden "Su Medeniyeti"nin başşehri olması için devasa yatırımlar gerçekleştiren İSKİ, İstanbul genelinde su ile alakalı tahrip edilmiş, kitabeleri çalınmış tarihi eserleri restore etmeye devam ediyor.

İSKİ tarafından tarihi dokusuna uygun bir şekilde restore edilen "Berberbaşı Ali Efendi Çeşmesi"nin restorasyon sonrası açılış merasimi, 21 Temmuz Çarşamba günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur ve Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül'ün katılımıyla gerçekleştirilecek.

Tören, Berberbaşı Ali Efendi Çeşmesi Kanlıca Çubuklu Caddesi/ Sahilyolu Çubuklu-Beykoz (Çubuklu Sualtı Komutanlığı yanı) adresinde, saat 11.00'de yapılacak.

Berberbaşı Ali Efendi Çeşmesi

İstanbul'un yeniden su medeniyetine erişmesi için su temin çalışmaları konusunda dev hamleler gerçekleştiren İSKİ, İstanbul genelinde su ile alakalı tarihi eserleri de ihya ediyor. Kurum, öncelikle tahrip olmaya yüz tutmuş bütün tarihi çeşmeleri restore ederek, İstanbul'un neresinde olursa olsun akmayan çeşme bırakmamayı hedefliyor.

Bunun için, tarihi su tesislerinin ihya edilmesi konusunda üniversiteler ve diğer kurumlar ile işbirliği halinde çok kapsamlı bir restorasyon programı başlatan İSKİ, 1999 yılından itibaren, mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü ve Belediyelerde olan 20 çeşmenin restorasyon, restitüsyon projelerini hazırlayarak onarımını gerçekleştirdi.

En son kitabesinden öğrenildiğine göre, H.1238 ( M.1822 ) de yapımı gerçekleştirilen Berberbaşı Ali Efendi Çeşmesi, İSKİ tarafından tarihi dokusuna uygun olarak restore edildi. Kitabesi Keçecizade İzzet Mehmed Efendi'ye ait olan çeşme tek yüzlü bir çeşmedir. Ön cephesi, iki güçlü silme ile ikiye bölünen çeşmede, en üstte basık bir kemerin altında elips formunda bir çerçevenin içindeki tuğra dikkati çekmektedir. İki kolonatın sınırladığı ön yüzde, üst kısımdaki dar alanda bir kitabe yer alır. Arka cephede ise bir basık kemerin yer aldığı boşlukta bir geçit bulunmaktadır. Üst örtüsü terek taşı olup üç yöne eğimlidir.

İleri boyutta fiziksel yıpranmaya maruz kaldığı için restore ile mermerleri çelik halatlarla sarılarak korumaya alınmıştır. Çeşmenin yalakları ise çiçeklik olarak kullanılmaktaydı. Bu sebeple; yapı sökülmüş ve gerekli onarımlar yapıldıktan sonra yeniden kurulmuştur.

Eseri bir bütün olarak ele alan İSKİ, çevre duvarları ve bulunduğu adayı bütünüyle almaşık duvar dokusuna uygun malzeme ile kaplamış, zeminini ise tarihi dokuya uygun granit küp taşlarla döşemiştir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/iski-tarihi-cesmeleri-restore-ediyor-_14895.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!