Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul Neden Bozuldu ve ’Nereden Buldun Yasası’

Ne yapılırsa yapılsın; tarım ve hayvancılık ayağa kaldırılmadan, küçük ve orta boy işletmeleri desteklenmeden ve ekonomimiz üretken hale getirilmeden İstanbul’un trafik sorunu çözülmez. Çünkü, İstanbul’a göç devam edecektir.

Hürriyet Gazetesi/Yalçın Bayer



e yapılırsa yapılsın; tarım ve hayvancılık ayağa kaldırılmadan, küçük ve orta boy işletmeleri desteklenmeden ve ekonomimiz üretken hale getirilmeden İstanbul’un trafik sorunu çözülmez. Çünkü, İstanbul’a göç devam edecektir.

Zira İstanbul’da büyük bir arazi ve emlak rantı oluşmuştur. 10 milyonu aşan nüfusu ile İstanbul, kendi dinamiğini oluşturmuştur. Tedbir, vaktiyle alınmalıydı... Geçmişten bir hatırlatma: 27 Mayıs 1960 İhtilali’nden önce İstanbul’da (bilhassa sur içine) çok katlı ve bitişik nizam inşaata izin verilmiyordu. İhtilalden sonra bu yasak kalktı. Bunun üzerine henüz daha görevden alınmamış olan günün İstanbul İl İmar Müdürü (zannedersem Veysi Selimoğlu), bir gazetede üç gün süren yazı serisiyle bu yasağın kaldırılmasının sakıncalarını belirtti. Ana temanın özeti şöyleydi:

"Eğer bu yasak kalkarsa İstanbul’da büyük bir arazi ve konut rantı oluşur ve bütün Anadolu, İstanbul’a akar..."

Sonraki gelişmeler, İl İmar Müdürü’nü haklı çıkarmıştır. İstanbul’un tarihi köşkleri, konakları, bostanları, sit ve yeşil alanları vs. yağmalanarak ranta dönüşmüş ve betonlaşmıştır. 1980 sonrasında ise orman ve Hazine arazileri ve hatta şahıs arazileri, arazi mafyası tabir edilen oluşumlar vasıtasıyla yağmalanmıştır. Öylesine ki; bir dönüm arazi işgal eden dahi zengin olmuştur. Sanayi ile ilgili bir gerçeği de belirtmek istiyorum:

Temmuz 1970 kararları ile İstanbul ve Trakya bölgesi, teşvik kapsamı dışına çıkarıldı. (Bazı ağır sanayi tesislerinin Bilecik Osmaneli ve Bozüyük ile Eskişehir’e kaldırılması, bu karar gereğidir.) Ama; 1983’ten sonra İstanbul ve Trakya tekrar teşvik kapsamına alınarak sanayileşmeye açıldı.

İlhan Kesici’nin ’nereden buldun’ önerisine gelince... Bu mümkün değildir. İzah edeyim: Önceleri, Vergi Usul Kanunu’nun 30/7. maddesi vardı. Bu maddeye göre kişiler; harcamalarının, satın aldıkları malların ve birikimlerinin kaynağını belgelemek zorundaydı. Gelir Vergisi Kanunu’nun 82/2. maddesine göre de; vergiye tabi gelirle ilişkilendirilemeyen ve harcandığı ya da tasarruf edildiği tespit edilen mal ve haklar, safi irat kabul ediliyordu. Yani; kişilerden hesap sorulabiliyordu. Ancak bu iki yasa maddesi, 3 Kasım 2002 seçimlerinden 66 gün sonra 9 Ocak 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4783 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. AKP iktidarı döneminde kabul edilen 4783 sayılı kanunun 7. ve 9. maddelerine göre hiç kimseye "Bu serveti nereden edindin?" diye, hukuken sorulamaz. İngiltere, Almanya, Fransa, ABD ve daha birçok ülkede, bunların sorulabileceğine dair yasalar vardır. Ama bizde, sorulamayacağına dair yasa mevcuttur.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-neden-bozuldu-ve-nereden-buldun-yasasi_58190.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!