Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul Plansız Kaldı

Mimarlar, İnşaat, Şehir Plancıları, Çevre, Ziraat, Makina, Elektrik ve Harita Mühendisleri Odalarının başvurusu üzerine, 2006 sonunda Büyükşehir’e bağlı BİMTAŞ AŞ bünyesinde oluşturulan İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (IMP) tarafından hazırlanan ’1/100.000 Ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı’, İstanbul 2. İdare

Hürriyet Gazetesi
1 İstanbul Plansız Kaldı

Mimarlar, İnşaat, Şehir Plancıları, Çevre, Ziraat, Makina, Elektrik ve Harita Mühendisleri Odalarının başvurusu üzerine, 2006 sonunda Büyükşehir’e bağlı BİMTAŞ AŞ bünyesinde oluşturulan İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (IMP) tarafından hazırlanan '1/100.000 Ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı', İstanbul 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Daha önce plan hakkında yürütmenin durdurulmasını isteyen 8 odanın başvurusu da kabul edilmiş ancak Büyükşehir tarafından bir üst mahkemeye yapılan itiraz üzerine reddedilmişti.

Odalar yürütme için Danıştay’a giderken, Büyükşehir’in de bu karar için aynı yolu izlemesi bekleniyor.

İnşaat Mühendisleri Odası’nın dilekçesi üzerine verilen son iptal kararı üzerine İstanbul plansız kalmış oldu.

Örneğin liman alanlarının iş, turizm ve ticaret merkezi olarak yapılaşmasının (Haydarpaşa, Galataport, Zeyport vs. gibi) önü kapandı...

Aynı şekilde havzalardaki betonlaşma kararları da iptal edilmiş oldu. Tarım alanları da kurtulmuş oldu.

İnşaat Mühendisleri Odası’nın bu konudaki açıklamasında "Planın teknik olarak yeterli olmayan, planlama ciddiyetiyle hiç bağdaşmayan, ciddi sakıncalar içeren, kente insan öncelikli değil, rant ve pazarlama öncelikli bakan bir yaklaşımın ürünüdür.

Uygulandığı takdirde, İstanbul’un sorunlarını çözmek bir yana, gelişimini bugünkünden de daha tehlikeli boyutlara sürükleyecek, kentin tarihi ve doğal değerlerinde geri dönülmez tahribatlar yaratacaktır" denilerek şu noktaların altı çizildi:

- İstanbul 1/100.000 Ölçekli İl Çevre Düzeni Planının yetki unsuru bakımından hukuka uyarlılığının olmaması,

- 1/100.000 Ölçekli İl Çevre Düzeni Planı’nın BİMTAŞ A.Ş.’ye ihale edilmiş olmasının usule uygun olmaması,

Yine, yetki ve şekil unsuru açısından hukuka aykırı bulunan dava konusu plana davacı tarafından yapılan itirazın reddine yönelik davalı idarenin işleminde de hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır."

Hukuksal dayanak

Mimarlar Odası Büyükşehir Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu "İptalle yağma niteliğindeki pek çok plan kararı kaldırılmış oldu, yani iptal edilerek hukuksal dayanağı kalmadı.

Eğer Büyükşehir benzer nitelikli bir planı hazırlamaya kalkarsa yine yargıdan dönebilir.

Bu nedenle yeni Nazım İmar Planı’nın ’çağdaş bilimsel ve şehircilik ilkelerine uygun demokratik ve katılımcı’ bir sürece bağlı olarak hızla hazırlanması gerekiyor" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-plansiz-kaldi_61686.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bu durum maalesef sevinilecek bir durum değil. İhalenin BİMTAŞ'a verilişinde hukuki yanlışlık da bulunabilir; ancak, hazırlayan ekip, ülkemizdeki en iyi bilim kişilerine örnek teşkil edecek nitelikte idi. Plan da, "plancılar" tarafından, mükemmel görülmeyebilir; ancak, 3. Köprününün önünü kesen, burma kulelere yer vermeyen - ve eksikleri olsa da- belirli bir düzen sağlayabilecek nitelikte idi. Bilindiği gibi, Odalar 20-25 yıldır İstanbul'da gökdelenlerin yapılmasına karşı savaş vermektedir; ancak, meydanı boş bulanlarca İstanbul estetik ahenk, trafik düzeni, taban açıklığı olmayan "gecekondu gökdelenleri" ile doldu. Bu nedenlerle, asıl şimdi, plansız kaldığından dolayı, Istanbul "politik talan"a açık duruma gelmiş bulunmaktadır. Bu nedenlerle, ihalenin veriliş şekliyle hukuken doğru olmasına karşın, sözkonusu iptal kararı çok da sevinilecek bir durum değildir. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!