Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul Tarihsel Kent Atlası Çalışmasında Son Aşamaya Gelindi

TÜBİTAK Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Programı desteğiyle gerçekleştirilen II. Meşrutiyet'ten İşgal Dönemine İstanbul 'da Toplumsal Ekon

yapitr/Deniz Türkeri
İstanbul Tarihsel Kent Atlası Çalışmasında Son Aşamaya Gelindi

ÜBİTAK Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Programı desteğiyle gerçekleştirilen II. Meşrutiyet'ten İşgal Dönemine İstanbul 'da Toplumsal Ekonomik ve Mekansal Dönüşüm başlıklı kent tarihi projesinin ilk bulgular 7 Temmuz'da Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezinde bir atölye çalışmasıyla ilgililere sunuldu.

Proje kapsamında 1910 ve 1922 Doğu Yıllıklarının İstanbul sokakları bölümündeki yaklaşık 60.000 adres bilgisinden hareketle Galata-Pera kesiminin toplumsal Coğrafyasına, İstanbul 'da Merkezi İş Alanının iç yapısına ve 1910 ve 1922 yıllarında İstanbul'da işyeri konut ilişkilerinin yapısına ışık tutan 30 kadar özgün kent haritasının hazırlandığı ve proje sonuç raporunun ağustos başında TÜBİTAK 'a sunulacağı vurgulandı.

Doğu Yıllıklarında Sokaklar, Adresler ve Meslekler itibariyle sınıflandırılmış kent verilerin güvenilirliğinin İstanbul 'da faaliyet gösteren yerli yabancı Ticaret Odaları tarafından tasdik edildiği dolayısıyla, kent atlasının kapsama alanı içerisinde eksik veriden kaynaklanan önemli temsil sorunu yaratmadığı vurgulandı.





Proje için oluşturulan veri tabanının özellikleri 12 Kasım 2003 tarihinde Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezinde kamuoyuna tanıtılmıştı. (Bu sunuşun kapsamlı bir özetine Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezinin Web sitesi üzerinden erişilebilmektedir.) Proje ODTÜ Mimarlık Fakültesi Kentsel ve Bölgesel Araştırma Merkezinde gerçekleştirildi.

Proje yöneticisi Doç. Dr. Murat Güvenç, onsekiz ay süren proje çalışmalarında 1904-6 tarihli Chase E. Goad ve 1921 tarihli Pervititch haritalarından oluşturulan altlık haritanın Coğrafi Bilgi Sistemi aracılığıyla Doğu Yıllıklarının Sokaklar bölümündeki hanehalkı ve işyeri verileriyle ilişkilendirildiğini, kurulan veri tabanının İstanbul kent tarihiyle ilgili pek çok çalışmada kullanılabileceğini vurgulayarak, proje kapsamında üretilen bazı harita örneklerini tanıttı.

Güvenç, üretilen haritaların -ilgilenen yayımcı çıkarsa-açıklamalı bir kent atlası şeklinde yayımlanmasının önünde hiçbir bir engel olmadığını vurguladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-tarihsel-kent-atlasi-calismasinda-son-asamaya-gelindi_14416.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!