Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'un En Renkli Şenliği...

İstanbul'un en renkli ve sıra dışı şenliği çarşamba günü yapıldı desek abartmış olmayız. Her geçen yıl daha geniş bir katılımla kutlanan "Ahırkapı Hıdırellez Şenlikleri"nin 11'incisi, önceki gün Ahırkapı Parkı'nda gerçekleştirildi. Sultanahmet Meydanı'nda Roman müzik gruplarının ezgiler eşliğinde şenliğin yapılacağı alana yürüyüşüyle başlayan

Zaman CumaErtesi
İstanbul'un En Renkli Şenliği...

İstanbul'un en renkli ve sıra dışı şenliği çarşamba günü yapıldı desek abartmış olmayız. Her geçen yıl daha geniş bir katılımla kutlanan "Ahırkapı Hıdırellez Şenlikleri"nin 11'incisi, önceki gün Ahırkapı Parkı'nda gerçekleştirildi. Sultanahmet Meydanı'nda Roman müzik gruplarının ezgiler eşliğinde şenliğin yapılacağı alana yürüyüşüyle başlayan kutlama gece geç saatlere kadar sürdü.

Kutlama, Ahırkapı Hıdrellez Şenlikleri Derneği'nin organizasyonunda gerçekleştiriliyor. Bu yılki şenliklere İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği, Fatih Belediyesi, İstanbul 2010 Ajansı gibi kamu kurumlarının yanında birçok üniversite ve özel sektör de destek verdi. Kutlamalara 20'den fazla müzik grubu katıldı. Üsküp'ten, Fransa'dan, Hollanda'dan müzik grupları şenlikte sahneye çıktı. Ahırkapı'dan, Babaeski'den, Çorlu'dan, Lüleburgaz'dan Roman çalgıcılar da kutlamalara katılan insanları eğlendirdi.

Bu yıl ana konser alanının yanı sıra ikinci bir sahne daha kurulan meydan ve diğer alanlarda, Buzuki Orhan, Lüleburgazlı Küçük Hasan, Tamer Kum ve Trakya Ateşi, Göksenin İleri ve İstanbul Şarkıları Grubu, Koçani Orkestrası, Makedon Folk Orkestrası, Trakya All Stars, Zilli Perküsyon Topluluğu, Ahırkapı Roman Orkestrası, Pire Mehmet ve Roman Orkestrası, Babaeski Roman Orkestrası, Kolektif İstanbul ve Semaver Kumpanya Tiyatro Topluluğu ile Türkiye'nin ve dünyanın farklı bölgelerinden Roman grupları sahneye çıktı. Katılımcıların renkli kıyafetleri ve danslarıyla eşlik ettiği etkinliğe, turistler de yoğun ilgi gösterdi. Şenlikte en büyük ilgiyi dileklerin bir kağıda yazılarak asıldığı 'Dilek Ağacı' büyük gördü.

Hıdrellez niçin kutlanıyor?

Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlardan biri. 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece ilkyaz bayramının başlangıcı kabul ediliyor. Hazreti Hızır ve Hazreti İlyas'ın bu gece buluşarak dilekleri gerçekleştirdiklerine inanılıyor. Zamanla Hızır ve İlyas'ın buluşma günü halk ağzında Hıdrellez şeklini almış. Alimlere göre bu günün İslâmiyette dinî bir hüviyeti ve kutsiyeti yok. Soğuk ve yağışlı geçen kış günlerinden sonra havaların ısınması ve toprağın yeşile bürünmesi, insanların açık havaya, kırlara çıkmak arzuları, Hızır ve İlyâs aleyhimüsselâma Müslümanlar arasında duyulan sevgi ve saygı ile birleştirilerek böyle bir âdet ortaya çıktığı bir vakıa kabul ediliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-en-renkli-senligi-_79299.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!