Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'un Mikro-Kentsel Yüzleri

Tayvanlı bir küratörün liderliğindeki Urban Flashes Grubu'nun İstanbul'un sorunlarına çözüm bulmak amacıyla geliştirdikleri ironik, trajik ve ütopi

Radikal



b>Tayvanlı bir küratörün liderliğindeki Urban Flashes Grubu'nun İstanbul'un sorunlarına çözüm bulmak amacıyla geliştirdikleri ironik, trajik ve ütopik yaklaşımlar; değişik senaryo ve stratejiler bir sergide bir araya geldi.

Mimar ve şehir plancısı Ti-Nan Chi'nin önderliğinde kurulan Urban Flashes Grubu, pek çok ayrı disiplinden ve kentten gelen katılımcısıyla kentsel sorunlara çözümler getirmek, yeni senaryolar ve stratejiler önermek amacıyla oluşmuş. Tayvanlı küratör Ti-Nan Chi'nin M.Ö. 500 yılında yazılmış olan bir savaş kitabında yer alan "Yaptıklarını inceden inceye yap, kimseye fark ettirme," sözünden esinlenenerek ortaya çıkardığı 'mikro-kentçilik' olgusu, ölçüt olarak insanı alıyor.

Kentlerde yeni dizayn kararlarının ve dillerinin oluşması için uğraş veren Urban Flashes grubu, 2003'de İstanbul'da Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'nde 'Kamusal Alanda Kültürel Yamalar' adlı bir atölye çalışması gerçekleştirmişti. Atölyeye katılan mimarlar, İstanbul'un mikro-kentsel yönlerini yansıtacak, kentin çözümsüz gibi görünen problemlerine esnek ve değişik çözüm önerileri getirecek kentsel stratejiler geliştirdiler. Bu atölye çalışması sırasında biçimlenen ürünler, 31 Temmuz'a dek Garanti Galeri'de sergileniyor.

"İSTANBUL ASYA'YI REFERANS ALMALI"

Urban Flashes Grubu'nun kurucusu Ti-Nan Chi, atölye ve sergi hakkındaki görüşlerini açıkladı:

İstanbul'u bir cümlede ifade edebilir misiniz?

Gerçek formunda çıplak dişi bir şehir.

Atölye sırasında neler yaptınız?

Buradaki insanlar, İstanbul için önerebileceklerimizi öğrenmeye istekliler. İstanbullulara ders veren bilge insan olma tavrını engellemek ve kamunun genel ilgisinin yanında yer alarak yerel halkla çalışmak istiyoruz.

Atölyenin sonuçları sizi tatmin etti mi?

Atölye, mimarlık ve kentsel gelişim için yeni kentsel yaklaşımları ve metotları göstermek için yapıldı ve gelecekteki sergi ve projeler için temel veriyi toplama amacını da taşıyordu. Sergi, bizlerin İstanbul için bazı tekliflerinin kapsamlı illüstrasyonlarından oluşuyor. Profesyoneller ve genç nesil üzerinde etkisi olabileceğini düşünüyorum.

İstanbul'un kentsel gelişimi üzerine ne düşünüyorsunuz?

Kentleşme için kendi yaklaşımını bulmalı. Önerim, İstanbul'un Asya'yı daha fazla referans alması, çünkü şu anki kentsel koşullarıyla birçok yönden Asya fenomenine daha yakın.


GELECEĞİ OLAN KENT

Svein Hatløy ve Urban Flashes, Sütlüce Mahallesi'nin bugününü ve geleceğini okumaya çalıştı. Sütlüce'deki dönüşümün örgüsünü, alanların farklılıklarını ve sakinlerinin yaşamlarını kavramaya çalışan ekip, açık ve yaşayan bir mahalle yaratmanın yollarını arıyor.

Anna Ferrer, sergide yer alan 'Duygusal Kent' çalışmasında, duygusal kentin ana karakterleri, kentteki boyutları, yolları, yüzeyleri, biçimleri ve bunların içinde ve bunlarla beraber yaşayan insanları tanımlamaya çalışıyor.

İstanbul'u bir cümlede ifade edebilir misiniz?


Hatløy: Geçmişten bugüne dek arazi kullanımları, peyzajın muhafazası, kentin şekli ve tarihsel anıtlarıyla İstanbul inanılmaz ilginç bir yer.

Ferrer: Geniş, tozlu, gürültülü ve suyla çevrili kuru bir şehir.

Atölye sırasında neler yaptınız?

H.: İlk önce zamanın değişimine tanık oldum. Atölye sayesinde yerleşmelerin ve kentsel-sosyal yaşamın değişimine tanık olmak ilham vericiydi. Sütlüce'de çalışmak da çok zevkliydi.

F.: Daha önce görmediğim şekilde ürünleriyle meşgul olan insanlar biliyorum. Sadece mikro-kentçiliğin bir başka büyüyen 'izm' olmamasını umuyorum.

Atölyenin sonuçları sizi tatmin etti mi?

H.: Yerleşmelere, sakinlere, endişelerine bu kadar yakın olmanın ve yakın işbirliği ile yapılan mimarlığın onlar için çok fazla şey ifade ettiğini görmek elbette tatmin ediciydi. Ancak, genel olarak kent altyapı ve ulaşım açısından eksik ve problemli.

F.: Atölyede bir şeyler ortaya koyabilmek için çok az zaman vardı. Sergiyi görmediğim için sonuçlar açısından bir şey söyleyemem.

İstanbul'un kentsel gelişimi üzerine ne düşünüyorsunuz?

H.: Büyük bir gelecek görüyorum. Birincisi, yeri doldurulamaz kimliği, muhteşem zengin tarihi, kamusal katılımın yüksek oranı ve sempatik sakinlerinin sıcaklığı nedeniyle. İkinci olarak da yeni bir zaman yaratmanın çağdaş insiyatifi sayesinde. Peyzajı ve kentin biçimi, bu metropolü kavranabilir hale getirerek sunuyor.

F.: İstanbul'un her yerinde birçok araba gördüm birçok büyük Avrupa kentinde olduğu gibi.

İSTANBUL'DA BİRÇOK İSTANBUL

Karl-Heinz Klopf, atölyeye konusu Tayvan'daki gayri resmi ekonominin simgelerinden olan betel yemişi bağlamında kentsel taktikler olan Göstermek Suretiyle adlı filminin gösterimi için katıldı.

Filminizin gösterimi dışında atölyede neler yaptınız ?

Koreli mimar Sohn-Joo Minn ve İstanbul'dan Heterotopia grubu ile birlikte Yeşilköy'deki dolgu alanları üzerine çalıştık. Elbette atölyenin esas amacı insanları buluşturarak iletişim kurmalarını sağlamak ve kentin problemleri üzerine tartışmalarını başarmaktı.

İstanbul hakkındaki görüşleriniz?

Çok büyük bir kent, nüfusu da tam olarak bilinmiyor. Dünyadaki 30 megaşehirden biri olması beni meraklandırıyordu. Bence bir şehri ifade etmeye çalışırken belirli mikro alanları kullanmak çok önemli.

Peki kentleşmenin gelişimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kısa bir süre içinde kentin çok fazla stabilize edilmeye ihtiyacı olduğunu gözlemledim. Altyapının ve binaların konstrüksiyonları mutlaka iyileştirilmeli. Strateji, iç yapıyla dış yüzey arasındaki paralelliği korumak olmalı.

Atölye çalışmaları dışında İstanbul'da ne tip projeler yürüttünüz?

Maslak'la kentin tarihi yarımadası arasında çok fark var. Bu kent birçok kent içeriyor gibi. Kentteki küçük elemanlar üzerine çalışıyorum. Boyutlarla oynamayı seviyorum. Kent, doğal olarak büyüyen bir organizma, örneğin dik sokaklar ve merdivenler bu nedenden dolayı ortaya çıkmış.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-mikro-kentsel-yuzleri_14412.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!