Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'un Mimari Belleği Oluşuyor

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, Prof. Afife Batur editörlüğünde, yaklaşık 950 yapıt hakkında bilgi içeren ve bugüne kadar benzeri yayımlanmamış kapsamlı bir İstanbul Mimarlık Rehberi hazırlıyor.

Radikal
İstanbul'un Mimari Belleği Oluşuyor

imarlar Odası İstanbul Şubesi, Prof. Afife Batur editörlüğünde, yaklaşık 950 yapıt hakkında bilgi içeren ve bugüne kadar benzeri yayımlanmamış kapsamlı bir İstanbul Mimarlık Rehberi hazırlıyor. Temmuz ayında İstanbul'da yapılacak Dünya Mimarlık Kongresi kapsamında hazırlanan dört ciltlik rehber, kongreye farklı ülkelerden katılacak mimarların rahatça yararlanabilmesi için İngilizce basılacak. Rehberin Türkçe yayımlanması ve ileride başka dillere de çevrilmesi düşünülüyor.

Bilimsel yöntemle hazırlanan İstanbul Mimarlık Rehberi, günümüzde gezilip görülebilecek kadar ayakta duran, tarihi, estetik, mimari açıdan nitelikli, İstanbul'un metropoliten alanındaki anıtsal ve sivil mimarlık yapıtları ile açık alan anıtları arasından seçilmiş yapıtlar hakkında bilgi içeriyor. Yapıtların 1/10.000 gerçek ölçekli kent planları üzerlerinde işaretlendiği rehberde, yapıların belgesel nitelikli ve güncel fotoğrafları, çizimlerinin yanı sıra ilgili kısa metinler yer alıyor. İlgili metinler, yapıtın tarihini, mimarını, yaptıranını ve geçirdiği onarımları, yıkımları içermekle beraber, mimari özelliklerini de özetliyor.

Prof. Afife Batur yönetiminde hazırlanan rehbere aralarında Prof. Doğan Kuban, Prof. Nuran Zeren Gülersoy, Prof. Tülay Kılınçaslan, Prof. Ayla Ödekan, Prof. Zeynep Ahunbay, Prof. Nur Akın, Prof. Yavuz Tanyeli'nin de olduğu birçok mimar destek veriyor. 'Tarihi Yarımada' (Historic Peninsula) adını taşıyan birinci ciltte, İstanbul'un tarihi yarımadası, Eyüp-Silahtarağa, Bakırköy ve Yeşilköy'ü içeren bölgedeki, 1930'lara kadar olan dönemdeki tarihi ve mimari nitelik taşıyan yapıtlar tanıtılıyor. İkinci cilt 'Galata' adını taşıyor. Bu ciltte Galata, Taksim, Kurtuluş, Nişantaşı, Beşiktaş, Dolapdere ve Sütlüce'yi içine alan bölgedeki yine 1930'lara kadarki dönemlerden özel nitelik taşıyan yapıtlar ele alınıyor. Rehberin üçüncü cildi 'Boğaziçi ve Adalar'a (Bosphorus and The Prince's Islands), dördüncü cildi ise 'Modern' (Modern and Contemporary) mimariye ayrılmış .

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-mimari-bellegi-olusuyor_27111.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!