Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'İstanbul'un Tamamında Kentsel Dönüşüm Yapacağız'

Uluslararası Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Sempozyumu öncesi Küçükçekmece'deki Atölye Çalışmaları, 4. Levent'teki Mövenpick Otel'de düzenlenen basın to

İBB
'İstanbul'un Tamamında Kentsel Dönüşüm Yapacağız'

luslararası Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Sempozyumu öncesi Küçükçekmece'deki Atölye Çalışmaları, 4. Levent'teki Mövenpick Otel'de düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı.

Uluslararası Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Sempozyumu öncesinde Küçükçekmece'deki Atölye Çalışmalarının tanıtıldığı basın toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da katıldı.

Başkan Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye'nin AB sürecinde öncü rol üstlenmek istediklerini ve bunun ilk adımı olarak İstanbulluları daha yüksek bir kentsel dönüşüm kalitesiyle tanıştırmak istediklerini söyledi. Kentsel Dönüşüm Çalışmalarına TOKİ ile birlikte Küçükçekmece'den başladıklarını hatırlatan Başkan Topbaş; "Zeytinburnu'ndaki deprem dönüşüm çalışmamızda tespit aşaması sona ermek üzere. Ayrıca Gaziosmanpaşa, Tuzla ve Ümraniye ilçelerimizde kentsel dönüşüm için hazırlıklar sürdürülüyor" dedi.

Küçükçekmece'de yaşanan kaçak yapılaşma sorununun yoğunluğu ve belediyenin ön çalışmaları hızla tamamlaması nedeniyle Kentsel Dönüşüm Projesi'ne Küçükçekmece'den başladıklarını açıklayan Topbaş, amaçlarının uzun vadeli bir programla İstanbul'un tamamında bu projeyi hayata geçirmek olduğuna dikkat çekti.

27-30 Kasım tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek "Uluslararası Kentsel Dönüşüm Uygulamaları İstanbul 2004 Sempozyumu"nda uzmanların Küçükçekmece örneğinden hareketle İstanbul'un kentleşmesine uluslararası bir sempozyumla çare arayacağını dile getiren Mimar Topbaş, şöyle konuştu; "Kente artık neşter vurma zamanı geldi. İstanbul'da bir karış plansız alan kalmamalı. Kentsel dönüşüm projemiz yalnız İstanbul'un değil, Türkiye'nin vizyon projesi olacak. İstanbul bugüne kadar yapılan yanlış uygulamalar sonucu bugünkü problemleri yaşıyor ve çarpık yapılaşma sonucunda kent tehdit altında... Bu şartlarda artık kent yaşanmaz hale gelmiş. Bir yerde artık buna 'dur' demek gerekiyor."

Her bireyin davranış biçiminin kenti yaşamını ciddi anlamda etkilediğini, bu nedenle kentte yaşayanların kent konseptine uygun davranış biçimlerini ortaya koymaları gerektiğini ifade eden Başkan Kadir Topbaş, 5 bin 200 kilometrekarelik bir alana sahip olan ve Avrupa'da birçok ülke büyüklüğünde olan İstanbul'da yerleşim alanlarının modern hale dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti.

Topbaş, "Artık bu kentte yanlış yerleşim alanlarını doğru yerleşim alanlarına çevirecek adımları atmamız lazım. Depremsellik açısından da bu adımları atmamız lazım. İstanbul'da bir karış plansız alan kalmamalı. Türkiye'nin AB'ye hazırlık sürecinde yerel yönetimler olarak biz de hazırlık yapıyoruz. Bu yönde ilçelerden de çalışma yapmalarını istedik. Küçükçekmece' de başlatılan kentsel dönüşüm çalışması da bunun adımlarından biri..." şeklinde konuştu.

"İstanbul'a 3.5 milyonluk yeni yerleşim alanı..."

Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu'nun bir arama konferansı niteliği taşıdığını ve elde edilecek verilere göre bir modelleme yapacaklarını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, "Kentsel dönüşüm adı altında, binaların depreme karşı hazırlığı, gecekondulaşmanın ortadan kaldırılması ve kentsel yenilenme çalışması yapılacak" dedi.

Bunun uzun vadeli bir çalışma olduğunun altını çizen Topbaş, kentte 3.5 milyon nüfusun yaşayacağı rezerv konut alanı tespit edildiğini, bunun 1.5 milyonunun İkitelli, Bahçeşehir arasında olduğunu söyledi. Topbaş, kentsel dönüşüm için kaynak bulmak amacıyla gayrimenkul yatırımcılarını 2 Haziran 2005'de İstanbul'a davet ettiğini de sözlerine ekledi.

Aziz Yeniay; "Dönüşümde yol haritası ortaya konulacak..."

Toplantıda konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da, ilçede bulunan 46 bin binanın 40 bininin kaçak olduğunu, geriye kalan 6 bin binanın da 800'ünde iskan olduğunu açıkladı.

İlçede ihalesi yapılan 2600 konutluk kentsel dönüşüm planının 1. Etabının 100 trilyon liralık finansının TOKİ tarafından karşılandığını belirten Aziz Yeniay, bundan sonraki etaplar için finasa ihtiyaç duyacaklarını ifade etti.

Türkiye'deki gibi kentsel problemler yaşamış ülkelerden uzman bilim adamlarının katılacağı sempozyumda ne gibi sosyal ve hukuki sorunlar yaşanacağının tespit edilerek buna ilişkin çözüm yollarının aranacağını kaydeden Yeniay, "Sempozyum sonucunda bir yol haritası ortaya konulacak ve elde edilecek sonuçlar tüm İstanbul geneline uygulanacak" diye konuştu.

Sempozyum, kentleşmenin getirdiği sorunları ele alıp çözümler arayacak

Küçükçekmece Belediyesi, 27- 30 Kasım 2004 tarihleri arasında Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda, "Uluslararası Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Sempozyumu: Küçükçekmece Atölye Çalışması" adı altında, bu konuyu mercek altına alacak. Sempozyuma, dünyanın değişik ülkelerinde, büyük "kentsel dönüşüm"lere imza atmış, uluslararası uzmanlar da katılacak.

Amaç "Yerelden Evrensele" sloganıyla, ülkemize özgü farklı yerel-bölgesel-ulusal koşulları dikkate almak suretiyle, uluslararası kentsel dönüşüm uygulamalarından çıkarımlar yapacak, stratejiler ortaya koyacak ortak bir akıl üretmek. Bu çerçevede, sempozyum, Küçükçekmece ilçesinde saptanan alanlarda yapılacak atölye çalışmalaryla İstanbul'un benzer sorunlar yaşayan farklı ilçeleri için de bir yol haritası olmayı hedefliyor. Sempozyum, Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenleniyor. TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi de organizasyonun yürümesini sağlayacak.

Sempozyumda bir buçuk gün boyunca yurt dışından katılan davetli konuşmacıların bildirilerine yer verilecek ve sorun alanları irdelenecek. İkinci günde ise söz konusu bildirilerin yanı sıra, kamu sektörü ve özel sektörden katılımcılar yer alacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-tamaminda-kentsel-donusum-yapacagiz_21022.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!